• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Dorin Chirtoacă: Nu avem încă o majoritate legalizată, dar avem 26 de consilieri cu opţiuni democratice şi respectiv cu opţiunea de a contribui la dezvoltarea Municipiului Chişinău

    (interviu) Dorin Chirtoacă: Nu avem încă o majoritate legalizată, dar avem 26 de consilieri cu opţiuni democratice şi respectiv cu opţiunea de a contribui la dezvoltarea Municipiului Chişinău

    09.04.2012  

    Administrația municipiul Chișinău continuă să funcționeze în lipsa unui buget aprobat pentru anul în curs. Adoptarea bugetului a fost tărăgănată multe luni din cauza impasului din Consiliul Municipal, care s-a rezolvat relativ recent prin desprinderea câtorva consilieri din fracțiunea majoritară a comuniștilor și trecerea lor de partea consilierilor din partidele necomuniste. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, primarul liberal Dorin Chirtoacă și-a exprimat încrederea că bugetul municipal va fi adoptat în curând în lectură finală pentru a se trece la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare.

    Dorin Chirtoacă: „Nu avem tensiuni în Consiliul Municipal, dimpotrivă, este o atmosferă colegială şi constructivă. Da, nu avem încă o majoritate legalizată, formată în mod oficial în Consiliu, dar avem 26 de consilieri cu opţiuni democratice şi respectiv cu opţiunea de a contribui la dezvoltarea Municipiului.

    Proiectul bugetului în prima lectură a fost votat, pe parcursul săptămânilor următoare s-a pregătit lectura a doua a bugetului şi practic este gata. Au avut loc consultări cu toate fracţiunile din Consiliu, fracţiunile liberală, liberal-democrată, democrată, socialistă, chiar şi cu fracţiunea comuniştilor, practic toţi consilierii sprijină adoptarea bugetului aşa cum a fost pregătit. Mai pot avea loc anumite modificări; da, este întîrziere, dar este bine totuşi să acţionăm mai departe în aşa fel încât toată lumea să sprijine sau cel puţin majoritatea.

    Afectează din perspectiva faptului că nu putem începe proiecte noi, dar pe de altă parte, anul trecut bugetul a fost afectat de circa 100 de milioane de lei, o micşorare artificială a acestuia şi această micşorare artificială a bugetului şi anul trecut a dus la acumularea a 100 de milioane de lei datorii, pe care noi acum le întoarcem.


    ​​Rezolvăm problema de anul trecut prin acumularea banilor necesari pentru a acoperi decalajul care s-a format anul trecut plus proiectele începute anii trecuţi pe care le continuăm, iată Valea Morilor este la finalizare, am început cu drumurile, trebuie să înceapă şi asamblarea vara aceasta a troleibuzelor, amenajarea curţilor de bloc, a suburbiilor, am pregătit circa 2 milioane de lei pentru fiecare investiţie plus proiectele începute, ne dorim ca dezvoltarea să nu se oprească sub nici o formă, dimpotrivă să se amplifice şi să reuşim să culegem roade bune.”
     
    Europa Liberă: Cum reacţionaţi atunci când auziţi cu atât de multă şi mare insistenţă să se spună că se vor aduna semnături pentru organizarea unui plebiscit, un referendum care ar putea să-l demită pe primarul de Chişinău?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Mă întreb eu ce fel de argumente vor mai veni împotriva echipei noastre, când se vede clar noi ne-am ocupat de gospodărie, alţii numai cu minciuna şi cu politica se ocupă şi tot timpul vin cu fel de fel de invenţii. Noi avem acum un fel de epidemie de referendumuri în Republica Moldova, epidemie politică, nu ştiu cum să-i spun. Cred că toate aceste iniţiative vor dispărea de la sine pur şi simplu întrucât nu sunt  serioase şi nu au relevanţă, nu au bază, iar oamenii nu asta aşteaptă acum, oamenii aşteaptă se vadă că cel puţin o parte din problemele lor se rezolvă şi Republica Moldova merge înainte şi nu înapoi.

    Este evident că nu acestea sunt priorităţile, putem spune noi că am rezolvat toate problemele şi ne-a rămas să ne lămurim cu invenţia asta cu drapelul sau cu neîncrederea în Parlament sau cu Uniunea Rusia-Belarus sau cu Primarul la urma urmei. Sunt convins că nu vor fi susţinute aceste iniţiative, dar eu le doresc succes oricum. ”
     
    Europa Liberă: Domnule Primar, problema pieţelor comerciale o soluţionaţi, cât timp vă mai trebuie?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Va fi complicat şi cu pieţele şi cu chioşcurile. În primul rând, din cauza faptului că nu apar alternative. Este mai uşor să rezolvi o problemă în momentul în care ai o alternativă. Obiectivul noastru este ca anumite pieţe din perimetrul central a oraşului să fie strămutate la Calea Basarabiei sau în alte zone unde este şi mai larg, unde traficul mai uşor poate absorbi beneficiarii sau cei care doresc să meargă acolo, pentru că concentrarea acestui tip de comerţ în special în partea centrală a oraşului nu mai oferă nici un fel de perspective. La fel şi cu chioşcurile să reuşim prin Consiliul Municipal, prin decizia Consiliului, interzicerea amplasării de unităţi noi sub orice formă, indiferent de la cât de mică, până la cât de mare, după care să se intervină deja odată cu reconstrucţia străzilor la eliminarea acestora de pe spaţiile principale.”
     
    Europa Liberă: E de competenţa primarului şi Primăriei Municipiului Chişinău să lupte cu monopoliştii care au acaparat anumite segmente de pe pieţe?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Nu avem noi asemenea competenţe, dar ar putea fi create alte spaţii de comerţ, alte pieţe în acest caz pentru a scădea gradul de monopol. Dar noi avem peste 40 de pieţe în oraş şi nu sunt toate ale unuia şi aceluiaşi proprietar, sunt peste 30 de proprietari.”
     
    Europa Liberă: Da, dar ar putea să existe o înţelegere de cartel şi atunci oricum cel care cumpără se plânge că e mare preţul la carne, la caşcaval, la alte produse.
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Dacă vorbim despre legume şi fructe, gradul de concurenţă într-o bună măsură este asigurat sunt şi pieţe angro, sunt şi pieţe private, este şi piaţa municipală Piaţa Centrală.”
     
    Europa Liberă: Dar alta e situaţia cu peştele, carnea, laptele.
     
    Dorin Chirtoacă:
    „În ceea ce priveşte carnea şi laptele aici municipiul nu are nici un fel de spaţii de comerţ, toate spaţiile sunt private şi în mod normal ar trebui să fie asigurată concurenţa, totuşi sunt peste 40 de pieţe în acest sens.”
     
    Europa Liberă: Dar în opinia dvs. este asigurată concurenţa?
     
    Dorin Chirtoacă:
    „Deocamdată nu este asigurată concurenţa pentru că pe lângă vânzare mai este şi situaţia cu protecţia şi aceasta generează la rândul ei anumite înţelegeri de cartel.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com