• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ion Hadârcă: 7 aprilie a fost o placă turnantă în istoria modernă a Moldovei

    Ion Hadârcă: 7 aprilie a fost o placă turnantă în istoria modernă a Moldovei

    06.04.2012  

    7 aprilie 2009 a fost o placă turnantă în istoria modernă a Republicii Moldova după 8 ani, cât a durat un regim dictatorial, care a limitat libertatea de expresie, a tratat absolut cinic partidele din opoziţie şi în care societatea civilă a fost total anemică. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către liderul fracţiunii Partidului Liberal, Ion Hadârcă.

    Deputatul afirmă că opoziţia de atunci preconizase un miting pentru 6 aprilie pentru a manifesta împotriva fraudelor la scrutinul parlamentar din 5 aprilie. „Am impresia că de aici a şi pornit scenariul ocult de a deturna forţele paşnice care doreau să manifesteze împotriva falsificărilor, minciunilor, trişărilor. Acest proces a fost deturnat în altă direcţie. A prevalat decizia de a spune un „Nu” categoric regimului comunist. Acest „Nu” s-a reflectat în ieşirile neorganizate, dintr-un entuziasm şi dintr-o dorinţă de a stopa declinul social şi, având în vedere aceste manifestări puternice de masă, probabil că forţele statale s-au reorientat expres şi au aplicat nişte scenarii de deturnare într-o direcţie care au dus la devastări”, a relatat deputatul liberal.

    Ion Hadârcă menţionează că cei care au stat în umbra acestor scenarii nu au ieşit nici astăzi la suprafaţă. „Unii au avut cagule, alţii au dispărut, s-au evaporat la fel ca şi sacii întregi de documente de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), condus atunci de Artur Reşetnicov”, a menţionat deputatul. Ion Hadârcă a mai spus că actele poliţiei de violenţă, de tortură, arestarea noaptea fără mandat a sute de tineri care au fost căutaţi de părinţi – aminteau de barbaria epocii staliniste.

    „Aveam documente care au fost prezentate procurorilor cu privire la falsificările din actul electoral. Instanţele trebuiau să verifice. Aceste lucruri au fost fixate, trebuiau să se pronunţe, dar s-a demonstrat că sistemul de justiţie este atât de corupt şi de viciat, încât nu mai poţi avea încredere în el”, a spus deputatul.

    Preşedintele fracţiunii parlamentare a PL consideră că partea bună care a urmat acelor evenimente este că s-a format Alianţa pentru Integrare Europeană şi că aceasta a început să facă ordine, să redreseze imaginea Republicii Moldova, să se orienteze spre integrarea europeană reală şi să demonstreze că statul este capabil să îndeplinească angajamentele pe care şi le-a asumat. „Treptat imaginea a fost îmbunătăţită. Aceasta este cea mai mare realizare. Desigur s-a liberalizat şi spaţiul mediatic, societatea civilă a devenit mai activă, participă la dezbateri, discuţii, se antrenează în anumite proiecte. Imaginea ţării s-a îmbunătăţit considerabil, sper că şi cursul pentru integrare europeană a devenit ireversibil. Declaraţiile opoziţiei privind integrarea în spaţiul euro-asiatic sunt pure speculaţii.”, a subliniat Ion Hadârcă.

    Cât ţine de partea negativă a ceea ce a urmat după 7 aprilie, deputatul a menţionat elementele de echivoc din sistemul de justiţie, care au permis achitarea a câtorva actori principali implicaţi în acele evenimente. De aici apar şi nemulţumirile celor care au avut de suferit atunci, deoarece Papuc şi Botnari (fostul ministru de interne şi ex-comisarul general n.a.) au fost achitaţi, alţii deloc nu au fost traşi la răspundere, mai sunt unii din umbră, care nici nu se cunosc.

    „Da, încă nu am reuşit să facem totul, justiţia încă este tributară, au demonstrat-o şi cazurile cu atacurile raider, modul cum a evadat Baghirov (Eduard Baghirov, cetăţean rus bănuit că ar fi implicat în evenimentele din 7 aprilie 2009 n.a.). Cazul acestuia este plin de întrebări, deoarece arată imixtiunea externă în evenimentele de atunci”, a subliniat preşedintele fracţiunii PL în Parlament.

    Faptul că nu se cunoaşte încă adevărul despre 7 aprilie 2009 demonstrează că există lacune în activitatea Procuraturii Generale. Ion Hadârcă presupune că ar fi legat de faptul că nu au avut loc reforme în interiorul acestei instituţii. Poate e legat şi de sentimentul comodităţii, procurorii nu vor să se ocupe de caz. De aceea PL a solicitat funcţia respectivă pentru a impulsiona reformele din domeniu, a mai spus Ion Hadârcă.

    Pe 7 aprilie 2009 mii de oameni, în special tineri, au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, pe care le-au considerat fraudate. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind distruse. Sute de tineri au fost închişi ulterior în comisariate, bătuţi şi umiliţi. După trei ani de la evenimente, autorităţile nu au spus cine se face vinovat de acele evenimente. 

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com