• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă vine cu o nouă inițiativă: Piețele să achite o taxă unică pentru metru pătrat

    Dorin Chirtoacă vine cu o nouă inițiativă: Piețele să achite o taxă unică pentru metru pătrat

    02.04.2012  

    Primarul municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă vrea să introducă o taxă locală unică pentru proprietarii piețelor din Chișinău.  Astfel aceștia vor fi obligați prin decizia CMC să achite pentru un metru pătrat și nu 20% din vânzări, așa cum era până în prezent. Inițiativa survine ca urmare a rapoartelor prezentate în mod diferit de proprietarii piețelor.

    ,,Este straniu că cele 43 de piețe din Chișinău au prezentat informații diferite. Anul trecut Piața Centrală a achitat 5 milioane de lei, Piața Agromondial – 1,5 milioane, alte pieți au achitat câte 9 mii, 14 mii de lei. Dacă transformăm aceste sume, atunci avem prețuri de la 12 bani pentru mătrat pătrat până la 580 de lei”, a declarat Dorin Chirtoacă.
     
    Edilul s-a arătat surprins de faptul că cele două piețe auto din Chișinău au achitat anul trecut taxe în bugetul local, care raportate la suprafața piețelor, indicau 12 bani și respectiv, 36 de lei pentru metru pătrat. ,,Parcă sunt aceleași piețe, au aceeași putere, cum se face că există această diferență?”, s-a întrebat Dorin Chirtoacă.
     
    Un alt exempu oferit de Dorin Chirtoacă a fost piața de flori de pe strada Bănulescu-Bodoni, care aparține liderului formațiunii extra-parlamentare PSD, Victor Șelin: ,,Patriotul Moldovei, tovarășul Șelin achită 56 lei pentru metru pătrat. Acolo sunt cam 100 de gherete, însă eu informații că arenda lunară este de 500 de euro. Dacă calculăm atunci Șelin ar trebui să achite 120.000 de euro taxe și nu 72 mii de lei, cât a achitat anul trecut. E clar că e vorba de evaziune fiscală”. În context, Dorin Chirtoacă a solicitat Direcției Comerț să întreprindă controale pentru a colecta date veridice despre activitatea acestei piețe.
     
    Potrivit edilului capitalei, taxa locală unică va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul Municipal Chișinău. Deocamdată, această taxă nu a fost stabilită.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com