• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Din prima sursă: noutăți despre starea drumurilor de la Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru

    Din prima sursă: noutăți despre starea drumurilor de la Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru

    19.03.2012  

    Europa Liberă: Domnule Ministru, aţi aprobat acest program privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2012, anul în curs. Prima întrebare pe care şi-o pune lumea e că bani mulţi şi drumuri bune puţine, de ce?

    Anatol Şalaru: „Pentru a reabilita toate drumurile din Moldova avem nevoie cel puţin de patru miliarde de euro şi ce înseamnă bani mulţi astăzi când avem pentru asta un miliard de lei pentru întreţinere, nu pentru reabilitare.”

    Europa Liberă: Vă propuneţi să reabilitaţi câţi kilometri de drum?

    Anatol Şalaru: „Până în 2014 trebuie să reabilităm mai mult de 700 de kilometri de drumuri centrale.”

    Europa Liberă: E mult?

    Anatol Şalaru: „E mult, dar acest efort s-a început în 2009 când am început negocierile cu partenerii externi de finanţare. Şi pînă în prezent, anul acesta avem deja aproape 400 de milioane de euro aduşi din afară pentru reabilitarea drumurilor. În câţiva ani Chişinău - Bălţi va fi un drum absolut nou. Anul acesta facem licitaţiile pentru Chişinău – Ungheni – Sculeni, care va fi reabilitat, şoseaua de centură a oraşului Ungeni, pentru prima dată avem un grant de la Uniunea Europeană de 16,2 milioane de euro pentru proiectul care este în lucru. Chişinău-Giurgiuleşti anul acesta anunţăm licitaţie. S-au organizat şi toamna trecută licitaţii pentru Comrat - Ciumai, acum vor fi pentru Ciumai – Vulcăneşti – Giurgiuleşi. Căutăm bani pentru toate sectoarele de drum, căutăm bani şi căutăm soluţii.”

    Europa Liberă: Domnule Şalaru, ce înseamnă căutăm bani, pentru că în buget se alocă o sumă anumită de bani pentru drumuri, există acest fond rutier şi plus la aceasta atragerea fondurilor suplimentare prin intermediul programului Provocările Mileniului, de la Banca Mondială, de la Banca Europeană pentru Investiţii, de la alte instituţii.  

    Anatol Şalaru: „Bugetul nu are bani pentru reabilitarea drumurilor. Bugetul are foarte puţini bani, până la 100 de milioane, din care putem face 10 kilometri de drum sau 15 kilometri de drum. Noi trebuie să atragem investiţii din afară de la partenerii noştri Banca Mondială, BERD, BEI, Comisia Europeană, Guvernele altor ţări care susţin sectorul rutier din Republica Moldova.”

    Europa Liberă: Dar atragerea acestor investiţii uneori a fost cu mari semne de întrebare.

    Anatol Şalaru: „În 2008, Banca Mondială şi BERD, au oferit câteva credite pentru reabilitarea unor sectoare de drum, inclusiv Chişinău -Orhei şi Chişinău - Hânceşti, dar atunci guvernarea comunistă a încercat să schimbe câştigătorul şi BERD şi Banca Mondială şi-au retras 15 milioane de euro. Banca Mondială şi BERD au zis că ei nu acceptă implicarea politicului în organizarea achiziţiilor de servicii, în organizarea licitaţiilor şi şi-au retras banii. Când am fost numit Ministru, mi s-a solicitat o întîlnire cu misiunea Băncilor şi mi s-a spus, dacă veţi face cum au făcut comuniştii nu veţi avea bani. Şi noi am demonstrat timp de un an de zile că suntem altfel, am mărit fondul rutier, fiindcă una din condiţii a fost mărirea fondului rutier, deoarece dacă nu ai bani de întreţinere nimeni nu îţi dă bani să construieşti drumurile din nou, să le reabilitezi. Un drum nou dacă nu este întreţinut în doi, trei ani degradează.”

    Europa Liberă: Cota investiţiilor interne este mai mare decât cota investiţiilor care pot veni din exterior deocamdată?

    Anatol Şalaru: „E cu totul altceva. Fondul rutier este destinat întreţinerii drumurilor, asta înseamnă plombarea, asta înseamnă reparaţia drumurilor, asta înseamnă deszăpezirea, asta înseamnă întreţinerea drumurilor, stoparea degradării drumurilor. Drumurile în varianta albă, drumurile locale noi le reparăm.”

    Europa Liberă: O bună parte din investitori spun că ar veni, ar aduce bani în Republica Moldova, dar dacă infrastructura drumurilor e proastă, mulţi ezită.

    Anatol Şalaru: „Acest lucru îl ştim şi noi, nu degeaba reabilitarea infrastructurii rutiere este pusă ca una din priorităţile Guvernului Republicii Moldova, este pe locul doi după educaţie. Dacă vrei să fii bogat trebuie să faci drumuri, nu există altă soluţie. Dar dacă nu vom avea drumuri, nu vom avea nici investiţii străine, nu vom avea nici locuri de muncă, nu vom avea nici bani în buget.”

    Europa Liberă: Despre sărăcia unui stat poţi vorbi uitându-te la drumuri.

    Anatol Şalaru: „Vreau să vă spun că dacă faci o comparaţie cu 2009 starea drumurilor în Republică s-a schimbat mult.”

    Europa Liberă: Mult ce înseamnă? Unde s-a schimba?

    Anatol Şalaru: „În 2009, 85 la sută din drumuri erau în stare rea sau foarte rea. Astăzi noi avem 50 la sută din drumuri care sunt într-o stare bună sau satisfăcătoare, iar în 2013 în Republica Moldova nu va exista noţiunea de drum foarte rău. Eu vorbesc de drumurile care sunt la bilanţul Ministerului.”

    Europa Liberă: Păi ziceţi că nu sunt bani suficienţi, de unde veţi lua bani ca să acoperiţi aceste cheltuieli?

    Anatol Şalaru: „Noi nu construim drumuri noi, ci le reparăm pe cele existente. Reabilitarea drumurilor centrale înseamnă cu totul altceva. ”

    Europa Liberă: Banii din programul Provocările Mileniului au ajuns?

    Anatol Şalaru: „Banii nu vin la noi. Unii cred eronat că banii vin la Minister şi noi cheltuim după bunul plac. Banii vor veni într-un fond special şi vor fi plătiţi sub controlul unităţii de implementare.”

    Europa Liberă: Şi când vor veni aceşti bani?

    Anatol Şalaru: „Imediat când vor fi organizate, terminate licitaţiile.”

    Europa Liberă: Nu aţi răspuns la întrebare, investitori interni care vor să reabiliteze avem?

    Anatol Şalaru: „În drumuri, investitor poate fi doar acela care ia în concesiune un sector de drum. În drumuri sunt parteneri, fiindcă eu discut cu mulţi, mă sună Ambasadori că nişte investitori vor să vină în ţară. Eu întreb unde vor să investească. Nu vor să investească, dar vor să participe la licitaţie. Este altceva, atunci cât tu vrei să investeşti banul tău într-un anumit domeniu şi după o anumită perioadă tu îţi recuperezi banii. În cazul de faţă eu nu vorbesc despre investitori. Investitori aici sunt Banca Mondială sau Guvernele care ne-au dat granturi, ei au făcut o investiţie, dar companiile vin, se încădrează în anumite cerinţe. Ei vin participă la licitaţie, cîştigă şi lucrează.”

    Europa Liberă: Mai nou, am auzit că chinezii vor să vină să investească în drumuri.

    Anatol Şalaru: „La fel, nu este investiţie, este un credit acordat de către statul chinez. Dacă va fi ratificat o companie din China va  face lucrările, acestea sunt condiţiile împrumutului acordat de China.”

    Europa Liberă: Câţi bani?

    Anatol Şalaru: „E vorba în jur de 60 de milioane de dolari.”

    Europa Liberă: E o sumă.

    Anatol Şalaru: „E o sumă bună. Asta înseamnă şoseaua de centură a oraşului Chişinău, care înseamnă patru benzi, un drum modern, practic o autostradă.”

    Europa Liberă: Sunteţi optimist şi credeţi că 2013 este anul când veţi spune că drumuri rele în Republica Moldova nu mai există?

    Anatol Şalaru: „Sunt foarte opimist. Nu vor fi drumuri rele ceea ce ţine de întreţinere, iar în acelaşi timp, noi în luna octombrie trebuie să finalizăm cu excepţia unui sector de 20 de kilometri de drum  pentru care acum abia identificăm sursa de finanţare, dar Chişinău-Bălţi va fi reabilitat complet pînă la finele acestui an. Chişinău - Hânceşti, compania din Portugalia are un sector mic de opt kilometri pe care rebuie să îl termine. Şi Chişinău – Hânceşti deja putem să ne lăudăm că este un drum european, un drum modern, un drum foarte bun. Iar Sărătenii Vechi-Soroca anul acesta vor începe lucrările şi în doi ani de zile va fi finalizat. E împărţit în patru sectoare, deci noi nu riscăm că o singură companie nu va reuşi să facă faţă, vor lucra cel puţin două companii, o companie poate să câştige numai două sectoare de drum, nu mai mult. Sunt împărţite de la 20 la 25 de kilometri fiecare sector, fiindcă din experienţa internaţională a celor care ne finanţează se mai întîmplă că unii nu fac faţă.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com