• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Dorin Chirtoacă despre proiectele de dezvoltare pe perioadă medie şi lungă a municipiului Chişinău

    (interviu) Dorin Chirtoacă despre proiectele de dezvoltare pe perioadă medie şi lungă a municipiului Chişinău

    17.03.2012  

    Este la al doilea mandat de Primar General al municipiului Chişinău. Nu i-a fost uşor nici în primii patru ani, când era cel mai tânăr primar de capitală din Europa, nu-i este uşor nici acum, când interesele politice ale unor  reprezentanţi din Consiliul municipal Chişinău prevalează asupra intereselor locuitorilor capitalei. În interviul acordat pentru TRIBUNA, Dorin Chirtoacă, Primarul municipiului Chişinău, vicepreşedinte al Partidului Liberal, vorbeşte despre viitorul capitalei, dar şi despre viitorul său, în calitate de om politic.

    T: Dle Chirtoacă, dacă ar fi să comparaţi primul mandat la Primăria capitalei cu cel de-al doilea, care ar fi diferenţele?

    D.C.: Evident că este diferență, ca în toate zilele, care trec una după alta. Sunt lucruri pe care le-am realizat în primul mandat și altele care trebuie făcute în mandatul doi. O parte din probleme le-am rezolvat atunci, o altă partea urmează acum. Lista niciodată nu se termină.

    T: Care, în opinia Dvs., sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă la moment capitala?

    D.C.: În 20 de ani au fost acumulate datorii, iar lucrurile au mers înapoi și nu înainte. Plus la aceasta, în ultimii patru ani, bugetul municipiului a fost din păcate unul în scădere. S-au acumulat o serie de presiuni din mai multe domenii ceea ce prejudiciază grav municipiul Chișinău, atât ca oraș, cât și în calitate de capitală. Practic, toată structura subterană este uzată în proporție de 70-80 la sută.

    O altă problemă este transportul public. Am procurat 100 de troleibuze noi, dar mai sunt necesare alte 150 și încă 100 de autobuze. Fondul locativ este uzat în totalitate, blocurile necesitând reparaţie. În capitală trebuie reparate toate lifturile, aduse în ordine fațadele clădirilor și acoperișurile. Totuşi, sunt optimist şi cred că vom reuşi. Dovadă sunt rezultatele pe care le-am înregistrat în anii precedenți și proiectele care sunt programate pentru anul acesta.

    T.: Putem afirma că acum în Consiliul Municipal Chişinău este o majoritate în stare să asigure o bună conlucrare cu Primarul general?

    D.C.:  La ora actuală putem spune că în CMC avem o situație mai bună, decât cea pe care am avut-o în prima jumătate de an de la alegeri. Din 23 ianuarie, când am reușit deblocarea situației, avem posibilitatea să aprobăm hotărâri ce sunt necesare pentru dezvoltarea municipiului şi pentru locuitorii capitalei.

    Următorul test este bugetul municipiului Chișinău pentru 2012. Sperăm că ședința când va fi discutat şi aprobat bugetul să aibă loc la sfârșitul lunii martie. Iar odată cu această să trecem la realizarea proiectelor planificate.

    T.: Igor Dodon ameninţă cu un referendum în problema revocării Dvs. din funcţie. Cum comentaţi acest lucru?

    D.C.: Credem că este o abordare neinspirată din partea domniei sale, dar îi urăm succes în toate ce și-a pus în gând să facă. Alegerile au avut loc anul trecut. Următoarele alegeri sunt în 2015 și până atunci ar trebui să ne concentrăm cu toții pe proiecte, pe rezolvarea problemelor și nu pe speculații și lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea.

    T.: Veţi participa la următoarele alegeri parlamentare?

    D.C.: Nu mă interesează alte proiecte decât cele legate de Primăria municipiului Chişinău şi rămân pe această poziţie. Deocamdată nici alegerile parlamentare nu sunt binevenite pentru Republica Moldova, pentru că noi am avut prea multe scrutine în ultimii ani  - 2009, 2010 de două ori. Teoretic, următoarele alegeri parlamentare ar trebui să aibă loc în 2014. Până atunci este atât de multă vreme şi nu are rost să discutăm. Bine ar fi ca criza politică din ţară să fie depăşită şi să se treacă la rezolvarea acelor probleme şi proiecte care sunt pe agendă. Noi suntem interesaţi ca împreună să punem în aplicare proiecte de dezvoltare pe perioadă medie şi lungă a mun. Chişinău astfel încât cursul de dezvoltare a capitalei să fie ireversibil.

    T.: Mulţi vă consideră locomotiva PL şi cred că Dvs. ar trebui să deveniţi liderul acestui partid. Sunteţi gata de acest pas?

    D.C.: Despre acest subiect s-a discutat destul de intens în anii 2007-2008, apoi am văzut că a dispărut şi iarăşi a apărut recent. Răspunsul meu e ăsta: lucrurile în viaţă au o anumită ordine, o anumită logică. PL a avut Congresul în anul 2010, atunci a fost ales şi Preşedintele. Mandatul este pentru patru ani şi nu vedem nici un motiv pentru care ar trebui să fie încălcat statutul şi, respectiv, lansate proceduri de alt gen. Contează acum ce avem de făcut la Primărie.

    Imaginaţi-vă că Primarul General a Chişinăului ar fi trebuit zi de zi să se ocupe şi de probleme legate de alegerea Preşedintelui sau altceva. Cum ar fi arătat acest lucru? Am impresia că  nimănui nu i-ar fi plăcut acest lucru. Situaţia actuală este corectă şi statutar prevăzută de hotărârea Congresului din 2010. Nu vedem nici un motiv pentru a fi făcute schimbări. Eu cred că şi aşa prea devreme am început activitatea în administraţie şi în politică - la vârsta de 25-26 de ani şi nu am nici un motiv personal să mă grăbesc. Toate vin la timpul lor.

    T.: Cum vedeţi viitorul politic a lui Dorin Chirtoacă? Care este funcţia pe care aţi dori să o ocupaţi după cea de Primar al capitalei?

    D.C.: Nu mi-am propus un asemenea obiectiv. Îmi doresc din totul sufletul ca acești ani, încredințați de locuitorii municipiului Chișinău, aici la Primărie, să aduc în continuare rezultate bune pentru dezvoltarea municipiului, să rezolvăm problemele care există, să promovăm și să implementăm proiecte noi, să avem mai multe străzi reparate, mai multe curți de blocuri amenajate, mai multe proiecte de eficiență energetică, mai multe locuri de muncă, un nivel de trai mai bun pentru locuitorii capitalei. Iar în 2015, atunci când vor avea loc alegeri locale, să simt că am o satisfacție pe măsură după 8 ani de muncă la Primărie.

    Dă Doamne să reuşim aceste lucruri, iar pe urmă vom vedea ce facem mai departe și ce voi face eu personal și colegii de echipă. Însă, până atunci ne concentrăm cu toată puterea pe lucrul pe care îl avem de făcut la moment.

    T.: Cum credeţi că vor evolua lucrurile în Moldova în plan politic în următorii 10 ani?

    D.C.: În funcţie de cum vor evolua lucrurile în următorii 3 ani, vom şti ce se va întâmpla cu Moldova din 2014 încolo. Este evident faptul că, din cauza crizei economico-financiare din ultimii 3 ani, are de suferit şi Republica Moldova, are de suferit întreaga Europă. Dacă actuala guvernare, AIE, toţi colegii la nivel central şi local vom reuşi să promovăm proiecte care să creeze perspective pentru cetăţenii noştri, să le arătăm ce înseamnă opţiunea pro europeană a Republicii Moldova, atunci va fi asigurat un succes în 2014. În baza acestui succes s-ar putea să vorbim la modul real despre perspectiva integrării europene şi de desprinderea noastră de sistemul de influenţă din Est cu conectarea noastră la civilizaţia din Vest. Soarta noastră este în mâinile noastre.

    Pe de altă parte, Federaţia Rusă şi cei care fac parte din Uniunea Euro-Asiatică vor veni cu oferte destul de măgulitoare, chiar seducătoare pentru Moldova, în aşa fel încât să se încerce schimbarea vectorului nostru european. În special cred că se va veni cu oferte privind reducerea preţului la gaz în schimbul orientării noastre către Uniunea Euro-Asiatică şi alte lucruri asemănătoare.


    De aceea aş spune că trebuie să ne concentrăm pe ce vom avea în 2014. În cazul în care lucrurile se aşază la locurile lor până atunci, AIE va avea un succes confirmat la alegerile parlamentare din 2014 şi asta va deschide calea liberă integrării europene a Republicii Moldova. Şi atunci, în 10 ani de zile, vom putea vorbi de cel puţin statutul de stat asociat cu o integrare tehnică a Republicii Moldova în UE. Chiar dacă o integrare oficială este puţin previzibilă, ţinând cont de proceduri, de timp, de situaţia legată de euro, de scepticismul şi de criza actuală, o integrare tehnică, cu dobândirea statutului de membru asociat, este posibilă în următorii 10 ani. Aceasta cu condiţia că în următorii 3 ani ne facem datoria şi convingem locuitorii că suntem pe o cale dreaptă şi că, chiar dacă este greu, vom aduce prosperitate.

    Oxana Mititelu, www.tribuna.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com