• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu: PL ar dori conducerea Procuraturii Generale. Nu pentru că am fi neîndreptăţiţi, ci pentru că ar fi corect aşa, noi ne-am asumat actul guvernării

    (interviu) Mihai Ghimpu: PL ar dori conducerea Procuraturii Generale. Nu pentru că am fi neîndreptăţiţi, ci pentru că ar fi corect aşa, noi ne-am asumat actul guvernării

    16.03.2012  

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, putem vorbi despre o victorie definitivă, odată cu alegerea şefului statului?

    Mihai Ghimpu: „Desigur, una incontestabilă pentru patru ani de zile pentru că aşa prevede Constituţia. ”

    Europa Liberă: Acordul pentru constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană îşi pierde sau nu din valabilitate?

    Mihai Ghimpu: „Acordul rămâne în vigoare. Eu am declarat public că cedez funcţia de speaker pentru domnul Lupu întrucât se află în această funcţie. M-aş mulţumi dacă nu am dezamăgi alegătorii care au mizat pe partidele componente ale Alianţei şi am face ceva pentru oameni. Cred că aceasta o să fie cea mai mare fericire pentru mine decât o funcţie şi la sfârşit să mă întâlnesc cu oameni nemulţumiţi şi săraci în continuare.”

    Europa Liberă: Dar PL-ul va avea funcţia de vicespeaker?

    Mihai Ghimpu: „O să discutăm la birou, o să vedem.”

    Europa Liberă: În ce condiţii poate fi reformatată Alianţa, actul guvernării, majoritatea parlamentară?

    Mihai Ghimpu: „Cu aceşti neafiliaţi s-a încheiat povestea. Gata. Alianţa are 59 de voturi şi dacă cineva din colegii noştri s-au înţeles, iarăşi, pe ascuns, ca şi cu Greceanîi, nişte funcţii pentru Dodon şi încearcă să le voteze cu comuniştii, înseamnă că PL-ul părăseşte Alianţa şi gata. Nu mai iertăm. Cu noi nimeni nu a discutat că dacă votează Dodon, o funcţie cutare sau cutare. Şi dacă au discutat pe la spate atunci şi mai departe să guverneze cu Dodon. Dar PL-ul nu mai merge la acest fel de jocuri mârşave pe la spate. Noi nu vom vota nici o funcţie pentru Dodon.”

    Europa Liberă: Şi atunci riscul e să ajungeţi cu PL în opoziţie.

    Mihai Ghimpu: „De ce să ajungem în opoziţie? Să vedem unde o să ajungă acei care se duc cu Dodon, noi o să ajungem acolo unde trebuie, unde am fost, cu oamenii şi pentru oameni.”

    Europa Liberă: Credeţi că chiar şi dacă vor fi contestate rezultatele alegerii şefului statului de către opoziţia comunistă la Curtea Constituţională, nimic nu se mai schimbă?

    Mihai Ghimpu: „Nu are cum. Noi am procedat strict constituţional, strict legal, conform legii cu privire la procedura de alegere a preşedintelui. Chiar s-a observat că unii din opoziţie au spus că s-a respectat procedura de alegere, ceva acolo nu e pe placul lor, dar nu are Curtea nici un motiv ca să nu valideze rezultatele alegerii preşedintelui. Parlamentul activează legal şi eu cred că acum PCRM trebuie să găsească soluţia cum să vină în Parlament şi să-şi ducă mandatul.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, şi totuşi, cum pot reveni comuniştii în Parlament?

    Mihai Ghimpu: „Asta deja e problema lor.”

    Europa Liberă: Într-o democraţie, totuşi, opoziţia este un element cheie.

    Mihai Ghimpu: „Este adevărat, dar noi, dacă e să fim sinceri, nu avem opoziţie. Noi avem un partid comunist, ambiţios, orgolios, îngâmfat, departe de interesele poporului. Unde aţi mai văzut câte jumătate de an să nu frecventeze deputaţii şedinţele Parlamentului. În interesul lor este puterea, că puterea aduce ban. Şi năzuinţele, durerea acestui popor lor le este într-un cot. Ei nu posedă limba, jumătate din ei nu o vorbesc, hai să fim serioşi. Ei poartă durerea pe care o purtăm noi, poartă ei durerea ocupaţiei, războiului, naţionalizării, deportărilor, foametei, gulagului sovietic timp de 40 de ani, poartă ei durerea asta? Să fim serioşi.”

    Europa Liberă: Cu ce aţi vrea să înceapă preşedintele? Ce trebuie să întreprindă pe moment, priorităţile noului şef de stat care ar trebui să fie?

    Mihai Ghimpu: „Dumnealui ştie. Are Constituţia, are atribuţiile. Eu vreau împreună cu toţi să facem adevăratele reforme.”

    Europa Liberă: E posibil?

    Mihai Ghimpu: „Totul este posibil acum. Deci noi trebuie să ne concentrăm pe reforme, nu mai sunt alegeri anticipate, nu ne mai temem de anticipate. Avem trei ani de zile în care să facem reformele, care o să fie dureroase la început, dar pe urmă vor da rezultate, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state fost comuniste sovietice.”

    Europa Liberă: Una dintre cele mai importante reforme care trebuie promovată este reforma în justiţiei. Veţi insista să vă revină o structură de forţă, prin culise se zvoneşte că totuşi Procuratura ar putea să aibă pe altcineva în frunte.

    Mihai Ghimpu: „E şi normal, în cazul dat în care PL-ul a cedat funcţia de speaker, după alegerea preşedintelui, fiindcă în acord nu e scris că funcţia revine PL-ului numai în cazul în care domnul Lupu e preşedinte. Este stipulat clar că funcţia de preşedinte al Parlamentului eu puteam să o cer de la început, asta noi verbal ne-am înţeles, dar în scris asta înseamna de la bun început, din toamnă ca eu să fiu speaker, e scris şi numele meu, nu doar partidul. Şi acum sigur că da, noi am pus problema. Da, nu am ce ascunde, am dori conducerea Procuraturii Generale. Nu pentru că am fi neîndreptăţiţi, ci pentru că ar fi corect aşa, noi ne-am asumat actul guvernării.”

    Europa Liberă: Dar aţi spus mai în glumă sau mai în serios, Mihai Ghimpu - procuror?

    Mihai Ghimpu: „Nu ştiu. O să analizăm şi o să vedem. Eu nu iau decizii de unul singur, pe ascuns sau cu cineva, noi luăm deciziile la partid. O să discutăm şi referitor la funcţia de vicepreşedinte şi o să vedem cine o va ocupa, dacă o acceptăm, cine din colegii mei, ar putea fi în această funcţie şi o să anunţăm. Nu poate ca în alianţă să aibă funcţii unii, dar răspunderea să fie egală pentru toţi.”

    Europa Liberă: Să înţelegem că acum există voinţa politică pentru promovarea adevăratelor reforme în Moldova?

    Mihai Ghimpu: „O să vedem, dar noi o să facem tot posibilul să le promovăm. Că dacă nu o să facem aceste reforme, atunci o să regretăm cu toţii.”

    Europa Liberă: Reforma în justiţie?

    Mihai Ghimpu: „Reforma în justiţie în primul rând, fiindcă cât de funcţională economie am avea, dar dacă, cum se spune, nu este un paznic la vie degeaba au muncit toţi şi a dat roadă toamna. Aşa şi aici, justiţia trebuie să apere averea statului, care aduce în final, salarii locuri de muncă, pensii pentru cetăţeni.”

    Europa Liberă: Puterile în stat vor fi separate, va exista o atmosferă de conlucrare sănătoasă în vârful puterii?

    Mihai Ghimpu: „Altfel nici nu poate fi. Sigur că aşa trebuie să fie. Aici cred că domnul preşedinte Timofti, de la bun început, pentru că nu face parte din putere, dar are atribuţiile sale constituţionale, trebuie clar să dea de înţeles că ce este atribuit puterii executive, e a Guvernului, ce este atribuit legislativului, e al Parlamentului, ce e al meu după Constituţie, îmi revine mie ca preşedinte. Şi fiecare să se ocupe de atribuţiile sale. Şi atunci, dacă fiecare o să ne ocupăm de ce ne oferă Constituţia şi o să conlucrăm, nu să încercăm să tensionăm situaţia şi să ne punem în situaţie. Eu cred că se poate de descurcat, cu toate că nu e simplu, dar dacă o să meargă pe cale corectă preşedintele o să aibă susţinerea Partidului Liberal.”

    Europa Liberă: Cu un mandat de patru ani?

    Mihai Ghimpu: „Pentru patru ani l-am ales. Eu cred în omul ăsta, pentru că ştiu că e un om al legii, un om înţelept, deştept, nu e hapsân, nu îi fug ochii după avere. E unul dintre cei mai buni judecători care a avut posibilitate să-şi facă avere cât şapte, dacă nu a făcut-o înseamnă că nu o să folosească nici funcţia asta. De asta şi am spus în faţa oamenilor din stradă, credeţi-mă că avem un bun preşedinte. Dacă nu o să încerce cineva să-l strice. Eu am să am grijă de aceasta ca să rămână în continuare bun şi alături de oameni.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com