• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Masa Rotundă „Rolul femeii rurale în dezvoltarea economică în Moldova”

    Masa Rotundă „Rolul femeii rurale în dezvoltarea economică în Moldova”

    07.03.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat la lucrările Mesei Rotunde „Rolul femeii rurale în dezvoltarea economică în Moldova”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii de către Organizaţia UN Women cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

    Agenda evenimentului a inclus subiecte, precum abilitarea și împuternicirea femeilor vulnerabile din spațiul rural, implicarea femeilor la nivel local în domeniul IMM, implicarea femeilor în sectorul agroindustrial la nivel local, liderism și femeile rurale, reflectarea femeii rurale în mass-media locală.
    În alocuţiunea sa, Mihai Moldovanu a subliniat că situaţia femeii s-a îmbunătăţit considerabil în Republica Moldova începând cu a doua jumătate a secolului XX graţie reformelor democratice, promovării drepturilor omului şi politicilor de gen. Acest lucru a contribuit la o schimbare prețioasă a perceperii rolului femeii în societate, asigurându-i o trecere treptată de la imaginea femeii sovietice la o imagine a femeii cu viziuni largi, tolerantă, activă, sociabilă, politică, care şi-a păstrat şi întărit integritatea de familie, profesională şi cea civică. Astăzi femeile demonstrează o participare activă în viaţa politică şi economică a ţării, având dreptul constituţional şi tendinţa de a promova spiritul participativ în societate.

    Vicepremierul a menţionat şi despre cadrul normativ şi instituţional naţional, în special Programul naţional de asigurare a egalităţii de gen în Republica Moldova pe anii 2010-2015 are ca scop asigurarea promovării egalităţii de gen în viaţa economică, politică şi socială a femeilor şi bărbaţilor, aceasta constituind baza respectării drepturilor umane fundamentale ale tuturor cetăţenilor tării. În republică funcţionează structuri instituţionale cu competenţe specifice, ca exemplu, Direcţia politici de asigurare a egalităţii de gen şi prevenirea violenţei în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi unităţi gender în cadrul unor ministere de resort.

    Pe parcursul ultimilor ani ciclic au fost atestate unele progrese în promovarea egalităţii de gen, manifestate prin creşterea numărului de femei la posturi decizionale, desfăşurarea programelor de informare a populaţiei, de dezvoltare a capacităţilor specialiştilor cu competenţe în domeniu etc.

    Întreg cadrul normativ şi legal are menirea să atingă dezideratul naţional de promovare a drepturilor femeilor din mediul rural si urban, promovarea egalităţii de şanse, îmbunătăţirea nivelului de incluziune socială a fetelor şi femeilor, facilitarea accesului femeilor din mediul rural pe piaţa muncii şi reducerea gradului de dependenţă economică a acestora.
    Susţinerea şi promovarea femeii din mediul rural, este tot atât de imperios necesar ca şi moştenirea spusei lui Lucian Blaga “veşnicia s – a născut la sat”.

    “Utilizez această oportunitate, ca să felicit toate Doamnele prezente cu ocazia sosirii primăverii, şi Zilei Internaţionale a Femeii. Vă doresc să dispuneţi de toate oportunităţile pentru a transpune în viaţă toate ideile, iniţiativele şi aspiraţiile. Să aveţi sănătate multă, fie ca toate tristeţile să fie transformate în bucurii, iar fiecare clipă din viaţă să vă fie prilej de a zâmbi şi de a simţi fericirea de a fi Femeie. La mulţi ani!”, a finalizat alocuţíunea Vicepremierul.

    http://mihaimoldovanu.md/ 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com