• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul deputatului Valeriu Munteanu la adoptarea Planului de acţiuni pentru anii 2012—2013 de implementare a Strategiei Naţionale Anticorupţie pe anii 2011—2015

    Discursul deputatului Valeriu Munteanu la adoptarea Planului de acţiuni pentru anii 2012—2013 de implementare a Strategiei Naţionale Anticorupţie pe anii 2011—2015

    18.02.2012  

    Stimaţi colegi,

    Republica Moldova se află, din păcate încă, în fruntea statelor europene după nivelul corupţiei şi acest fapt nu trezeşte doar îngrijorare, ci deja reprezintă o vădită ameninţare la adresa securităţii statului.
    Deja de mai bine de doi ani, luptăm pentru extirparea veninului corupţional din societatea moldovenească, însă, după cum vedeţi şi în ultimele acţiuni ale actorilor cointeresaţi în menţinerea instanţelor economice, sabotorii procesului de reformare şi respectiv de lichidare a cuibului de venalitate, sunt infiltraţi adânc, în anumite instituţii importante ale statului şi se împotrivesc cu vehemenţă reformelor propuse.

    Acum un an, de la aceiaşi tribună, cu ocazia adoptării Strategiei Anticorupţie, spuneam revoltat că în Republica Moldova, conform unor studii din domeniu, până la 25% din banii publici, adică miliarde de lei anul, se folosesc pentru comisioane, ATCATURI, iertată-mi fie folosirea termenului rusesc, încetăţenit în jargonul de specialitate.

    Dacă într-un an, nu am reuşit noi cu toţii, să diminuăm acest indice ruşinos şi tot odată criminal, criminal, pentru că aceşti bani folosiţi pentru comisioane, nu au ajuns la copiii şi bătrânii noştri, înseamnă că nu am fost suficient de hotărâţi, sau aceste practici nu se doresc a fi abandonate de unii, ci le folosesc şi le fructifică, iar responsabilitatea pentru această eficienţă redusă în lupta cu corupţia o purtăm solidar, sau uneori chiar, „hoţul strigă, prindeţi hoţul”. În aceste condiţii Partidul Liberal va abandona pentru viitor MASA, unde se ia prânzul tăcerii, şi va alege grâul de neghină PUBLIC, pentru ca cetăţenii noştri să cunoască foarte exact, ce fel de făină se macină la moara noastră.

    Considerăm binevenit Planul de acţiuni pentru anii 2012—2013 de implementare a Strategiei Naţionale Anticorupţie pe anii 2011—2015, însă acest Plan  poate fi considerat, doar ca un punct de pornire, ca un element de început, care trebuie umplut cu conţinut faptic foarte consistent.

    Din păcate, concetăţenii noştri nu au încredere în poliţie, vamă sau sistem judecătoresc şi recurg, deseori, la imoralităţi pentru obţinerea avantajelor scontate.

    Acest fapt este cu atât mai grav, cu cât vedem că indicii corupţionalităţii  sunt extrem de mari anume în rândul celor care ar trebui să combată acest fenomen.

    Pentru eliminarea corupţiei nu sunt suficiente studii, analize şi linii fierbinţi, prevăzute din abundenţă în Plan, ci este nevoie stringentă de reformarea primordială a domeniilor afectate.

    Eliminarea corupţiei poate avea loc numai prin reorganizarea instituţională a focarelor de coruptibilitate, şi nu doar înăsprirea sancţiunilor, ci şi aplicarea lor efectivă.

    Salutăm includerea în conţinutul Planului a prevederilor referitoare la eliminarea deficienţelor Legii privind Codul de conduită a funcţionarului public, care se referă la primirea cadourilor, conflictul de interese şi altele, aşa cum sunt prevăzute în Programul electoral al Partidului Liberal.

    Considerăm că în această direcţie urmează a fi concentrate eforturile de luptă cu corupţia, deoarece funcţionarii publici sunt cei care interacţionează nemijlocit cu destinatarii serviciilor prestate şi tind să influenţeze luarea deciziilor prin metode ocolitoare.

    În acest context, salutăm în mod special, includerea în Plan şi vom insista pentru adoptarea cât mai curând a proiectului privind modificarea şi completarea Codului penal în vederea stabilirii obligatorii a pedepsei de privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii, ca şi pedeapsă complementară pentru toate infracţiunile de corupţie şi conexe acestora.

    La fel, ne bucură abordarea autorilor Planului, în sensul renunţării la metodele comuniste, de control excesiv şi neargumentată asupra agenţilor economici, care, pe lângă faptul că prezintă o sursă sporită de coruptibilitate, mai au tendinţa de a obstrucţiona dezvoltarea economică normală a întreprinderilor mici şi mijlocii.

    Crearea unui sistem unic de evidenţă a inspecţiilor şi controalelor de stat, inclusă în documentul supus examinării, este o acţiune ce corespunde întru totul principiilor liberale, care ar fi trebuit să fie implementată demult.

    Stimaţi colegi,

    Suntem convinşi că adoptarea Planului de acţiuni propus spre examinare va influenţa pozitiv combaterea corupţiei, însă pe lângă măsurile programatice este necesară implicarea personală şi exemplul propriu.

    Iată de ce, probabil, tovarăşii deputaţi comunişti, nu vin astăzi la serviciu, la muncă, dar îşi primesc nemeritat salariul, plătit din contribuţiile concetăţenilor noştri, pe care i-au jecmănit cu insolenţă. Ar fi bine desigur, să vină la serviciu, oferind astfel un exemplu POZITIV, pentru toţi cetăţenii, pentru că exemple NEGATIVE din partea lor, există cu duiumul în ultimii 10 ani, doar că, nu ştiu, pe cât şi-au dorit, sau nu şi-au dorit, unii dintre noi, ca aceşti infractori, care de altfel sunt arhicunoscuţi, să fie pedepsiţi.

    Vă mulţumesc!

    17 februarie 2012

    http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com