• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ion Bargan, Preşedintele Clubului Studenţilor Liberali, a adus prima librărie-online în Republica Moldova

    Ion Bargan, Preşedintele Clubului Studenţilor Liberali, a adus prima librărie-online în Republica Moldova

    03.02.2012  

    Prima zi a anului 2012 a adus, în lumea internaută a Republicii Moldova, o librărie-online.

    O legătură directă cu lansarea Bestseller.md o are Ion Bargan - blogger trecut prin timp, activist politic, masterand la facultatea de Drept din România şi un devorator al lecturii de calitate. Cartea mereu a avut rolul de a descoase omul, indiferent din ce categorie face parte. Lumea citeşte, iar librăriile sunt solicitate tot mai des. Din acest motiv, Ion şi-a propus să lanseze un site, care să permită cititorilor să-şi achiziţioneze cele mai vândute cărţi, direct la domiciliu.

    În orice realizare, pornirea aduce cele mai mari bătăi de cap. Ce dificultăţi ai întâlnit în cale şi câte persoane muncesc în spatele librăriei-online?


    Pentru început, suntem 3 persoane în realizarea acestui proiect. Echipa noastră este formată din administrator, programist şi contabil. Librăria, lansată de noi, presupune a fi o vitrină în crearea căreia s-a depus multă muncă.
    Din cauză că Poșta Moldovei nu avea o astfel de experienţă, a fost mai greu de a dispune de serviciile de livrare și ramburs.
     
    Care este poziţia editurilor? Ele sunt deschise pentru colaborări sau să presteze informaţii? 
    O muncă asiduă a presupus şi stabilirea unor relaţii cu editurile, deoarece foarte puţini editori au fost receptivi la propunerea noastră. Actualmente, editurile nu doresc să prezinte o informaţie privind numărul de vânzări a fiecărui titlu, însă se poate de aflat informaţia după reeditare. Dacă s-a lansat a doua ediţie, iar prima a fost de 3000 de exemplare, atunci, de regula, acele cărţi s-au vândut intens.

    Care e geneza acestui site? Iniţiativa a venit din partea ta?

    Într-adevăr, iniţiativa îmi aparţine, însă m-am consultat cu părinţii, prietenii, colegii şi pot spune că am ajuns aici datorită lor, deoarece am avut încurajare. Mi-au oferit un fel de putere de a merge înainte.

    Ce categorii de cărţi găzduieşte librăria şi care din ele e cea mai solicitată?

    Produsele librăriei sunt amplasate pe categoriile de bază: Cărți, Manuale, Cărți pentru Copii și Audiocărți. În special, este solicitată literatura de dezvoltare personală.

    Vor fi realizate doar bestseller-uri sau vă angajaţi să le şi produceţi?

    Bineînțeles nu vor fi doar bestseller-uri, dar ne dorim să avem pe site majoritatea celor mai vândute cărţi internaționale. Vor fi disponibile şi cărţi scrise de autori tineri sau autori necunoscuţi. O dorinţă aparte este faptul ca să putem crea bestseller-uri naţionale, ceea ce ar însemna cumulat în librării tradiţionale şi online- peste 10 mii de exemplare.
     

    Care este obiectivul important pe care doriţi să îl atingeţi?


    Misiunea noastră este de a crește numărul de cărți cumpărate și citite în Republica Moldova până la nivelul mediei europene, precum și încurajarea și promovarea tinerilor scriitori moldoveni şi, desigur, crearea de bestseller-uri naţionale.
    Dorim să închegăm o comunitate puternică a cititorilor, care să poată cere la un moment dat unei edituri să reediteze sau să realizeze continuarea unei cărți sau să solicite traduceri etc.

    Ce v-aţi planificat să realizaţi în viitorul apropiat?

    Mai întâi de toate, ne dorim implementarea plății prin card şi posibilitatea cititorului de a vizualiza primele 40-50 pagini ale cărţilor, în mod online. Vom avea posibilitatea de împrumut a cărților şi, tot pentru comoditatea clienţilor noştri, va fi creat un chat.

    Ce zici, dacă fiecare carte va dispune de o recenzie realizată de un blogger autohton?

    Este o idee foarte bună! Deja sunt publicate câteva recomandări ale unor bloggeri. Ne gîndim să dezvoltăm şi această latură pentru viitor.


    Cu ce site internaţional poate fi comparat Bestseller.md?

    Ar putea fi comparat cu un portal de tipul shelfari.com, dar asta va ţine, în mare parte, de viitor.

    Ce a contribuit la credinţa în succesul vostru?

    Credem în succesul librăriei-online, deoarece tânăra generație este interesată de lectură. Port discuții zilnice cu tineri, care doresc să citească despre ce îi interesează, atât în limba română, cât și în alte limbi. Noi vom depune toate eforturile pentru a le oferi cărțile dorite. Pentru asta, suntem deschiși la opinii şi sugestii.
     
    Ce îţi doreşti ca administrator ?

    Îmi doresc să demonstrez, la un moment dat, că e posibil!

    www.tineri.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com