• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Anatol Şalaru: "Fosta guvernare comunistă a făcut tot posibilul să blocheze Calea Ferată, să mărească tarifele, s-o falimenteze şi s-o concesioneze Rusiei"

    (interviu) Anatol Şalaru: "Fosta guvernare comunistă a făcut tot posibilul să blocheze Calea Ferată, să mărească tarifele, s-o falimenteze şi s-o concesioneze Rusiei"

    02.02.2012  

    Europa Liberă: Drept prioritate v-aţi propus modernizarea Căii Ferate. Cât de costisitor şi de realist e acest proiect?
     
    Anatol Şalaru:
    „Modernizarea Căii Ferate nu înseamnă numai schimbarea vagoanelor, ci şi reforma Căii Ferate. Reforma e foarte costisitoare şi guvernul nu poate s-o susţină financiar.”
     
    Europa Liberă: Aţi evaluat suma?
     
    Anatol Şalaru:
    „Suma a fost evaluată de către Banca Mondială şi e foarte mare. E şi disponibilizarea angajaţilor, ceea ce noi nu putem face astăzi. Asta înseamnă 150 de milioane de lei anual pentru dotarea transportului de călători, subvenţionare, ceea ce face Calea Ferată din banii proprii. În toată lumea statul subvenţionează transportul de călători, inclusiv în ţările bogate cum sunt Germania, Anglia, Franţa. La noi transportul de călători nu este subvenţionat…”
     
    Europa Liberă: Şi e nerentabil?
     
    Anatol Şalaru:
    „Este nerentabil intern deoarece astăzi transportul de călători pe Calea Ferată este de 3,5-4 ori mai ieftin decât transportul de călători auto. Costurile sunt mari din cauza infrastructurii învechite, din cauza materialului rulant vechi. Trenurile Diesel locale consumă, de pildă, 200 de litri de motorină la 100 de km.”
     
    Europa Liberă: Schimbaţi infrastructura şi economisiţi bani…
     
    Anatol Şalaru:
    „E foarte uşor de spus să schimbăm infrastructura. Pentru asta avem nevoie de 60 milioane de euro să schimbăm vagoanele spre Bucureşti şi spre CSI şi să schimbăm trenurile locale pe care le avem.”
     
    Europa Liberă: Pentru că infrastructura e proastă, e scump şi biletul în transportul feroviar?
     
    Anatol Şalaru:
    „Biletul nu e scump, dacă costă 11 lei de la Chişinău la Ungheni. La transportul rutier e în jur de 45-50 de lei. Din cauză că nu s-au mărit preţurile la transportul feroviar, Calea Ferată a suportat aceste cheltuieli din câştigurile pe care le-a avut la transportul de marfă.”
     
    Europa Liberă: E ceva anormal…
     
    Anatol Şalaru:
    „E anormal. Asta înseamnă finanţare încrucişată, înseamnă că noi nu putem dezvolta infrastructura. Banii, pe care ar trebui să-i cheltuim la cumpărarea vagoanelor noi, la reparaţia vagoanelor vechi, la cumpărarea şi retehnologizarea locomotivelor, se duc la subvenţionarea transportului de călători.”
     
    Europa Liberă: Acest proces de modernizare cât va dura?
     
    Anatol Şalaru:
    „Anul acesta trebuie să modernizăm parcul de vagoane. Acum negociem cu o uzină din Rusia să cumpărăm 22 de vagoane pentru CSI-Moscova. De asemenea, pentru România şi Europa trebuie să le reparăm capital, pentru că noi nu avem bani să cumpărăm vagoane noi, care sunt foarte scumpe. Trece de 2 milioane de euro un vagon.”
     
    Europa Liberă: Cu mai multe ocazii s-a spus totuşi că la Calea Ferată se făceau spălări de bani, sume fabuloase. De ce li s-a permis funcţionarilor să delapideze banul?
     
    Anatol Şalaru:
    „Păi, nu li s-a permis. Au primit ordin de la regimul comunist să facă acest lucru. S-au spălat bani şi la construcţia Căii Ferate Cahul-Giurgiuleşti. Scopul lor a fost să falimenteze Calea Ferată, ca pe urmă s-o dăm în concesiune Rusiei pe o perioadă de cel puţin 100 de ani. Asta a fost şi propunerea fostului director Gagauz, care de mai multe ori mi-a propus să facem acest lucru, deoarece, a zis, nu avem altă soluţie. Şi blocajul cu Transnistria tot de ei a fost început. Fosta guvernare comunistă a făcut tot posibilul să blocheze Calea Ferată, să mărească tarifele, s-o falimenteze şi s-o concesioneze Rusiei.
    Noi astăzi am dovedit că putem s-o administrăm eficient. A crescut volumul de mărfuri transportat anul trecut foarte mult. Avem cea mai mare creştere pe economie la Calea Ferată. CFM poate fi atractivă şi pentru investiţii, şi pentru partenerii noştri de afaceri.”
     
    Europa Liberă: E adevărat că vreţi să construiţi acum un tronson suplimentar care ar ocoli regiunea de est?
     
    Anatol Şalaru:
    „De exemplu, astăzi dacă intră un tren în Moldova pe la Ungheni, trebuie să meargă la Chişinău, Tiraspol, Razdelinaia, după asta ajunge în nord, în Vinniţa. Dar cineva vrea să tranziteze spre Kiev. De aceea, noi trebuie să construim un tronson de la Mărculeşti până la Soroca, un pod peste Nistru, şi să facem conexiunea cu Calea Ferată din Ucraina. În felul acesta am scurta cu 235 de kilometri tranzitarea prin Moldova şi ar fi mai atractiv pentru cei care expediază mărfuri în CSI. Pe noi ne interesează să stimulăm agenţii economici, să le uşurăm lor viaţa, să stimulăm exporturile. Fiindcă un drum mai scurt e unul mai ieftin şi e un preţ mai bun pentru marfa exportată din Moldova”.
     
    Europa Liberă: Transportul feroviar în regiunea transnistreană în ce condiţii poate fi reluat?
     
    Anatol Şalaru:
    „În condiţiile în care noi putem să avem controlul asupra Căii Ferate, controlul asupra stării tehnice, deoarece noi trebuie să dăm garanţii pentru cei care tranzitează, pentru călătorii noştri, pentru marfa noastră. Sau pentru străinii pentru care noi transportăm marfa pe sectorul transnistrean. Atunci când noi trimitem un tren cu călători prin sectorul transnistrean, cineva trebuie să răspundă pentru calitatea Căii Ferate. Şi în cazul de faţă acolo răspunde cineva care nu e recunoscut şi inexistent. Noi nu avem încredere că acolo, astăzi, un tren nu va deraia sau că acest tren va ajunge. S-a mai întâmplat că trenurile noastre au fost blocate în Transnistria. Au fost confiscate, pur şi simplu.”
     
    Europa Liberă: Soluţionarea acestei probleme nu ţine de relaţia dintre Chişinău şi Kiev şi mai puţin de relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol?
     
    Anatol Şalaru:
    „Chişinău şi Kiev, Chişinău şi Moscova. Noi trebuie să avem un control, dar, de exemplu, Rusia nu poate să ne dea garanţii pentru Transnistria care e teritoriul Moldovei totuşi. Noi insistăm să fie redeschis inclusiv şi pentru TIR-uri, să deschidem podul de la Nistru mai sus de Tighina, podul care a fost reconstruit şi reparat şi este conservat astăzi, fiindcă transnistrenii nu au permis circulaţia. Şi noi nu vrem să deschidem transportul feroviar pentru un singur agent economic, pentru Uzina Metalurgică. Trebuie să-l deschidem pentru toţi agenţii economici. Şi din Moldova, şi din Transnistria. Trebuie să fie transparenţă, şi dacă vrem să mergem spre deschidere, unul spre celălalt, trebuie să deschidem sectorul transnistrean pentru transportatorii moldoveni care astăzi suportă pierderi.”
     
    Europa Liberă: Şi în cât timp se poate relua?
     
    Anatol Şalaru:
    „Nu depinde de noi. Noi suntem gata oricând să reluăm. Şi credem că şi Calea Ferată din Transnistria îi permite astăzi circulaţia, dar noi trebuie să avem idee ce se întâmplă acolo, trebuie să avem controlul stării tehnice. Că dacă se întâmplă o nenorocire, nu avem nici o garanţie că cineva va răspunde pentru asta.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com