• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Ion Hadârcă: "Oficial, nimeni nu a pus la îndoială şi nu a renunţat la ideea desfăşurării referendumului"

    (interviu) Ion Hadârcă: "Oficial, nimeni nu a pus la îndoială şi nu a renunţat la ideea desfăşurării referendumului"

    25.01.2012  

    Liderul fracţiunii parlamentare liberale, Ion Hadârcă, de vorbă cu Valentina Ursu.

    Europa Liberă: „D-le Hadârcă, ar putea Alianţa pentru Integrare Europeană ridica problema renunţării la organizarea acestui plebiscit?”

    Ion Hadârcă: „S-a luat decizia aceasta în situaţia când Curtea Constituţională a reîntors la varianta zero desfăşurarea alegerilor preşedintelui şi s-a văzut că toate acestea sunt cauzate de un impas constituţional provocat de modificările constituţionale neoperate încă din anul 2000. Deci, toate acestea au dus la necesitatea desfăşurării unui referendum în problema modificării articolului cu pricina. Declaraţia liderilor Alianţei rămâne în vigoare, iar faptul că încă nu a fost luată o decizie definitivă este firesc pentru că decizia ca atare aparţine Parlamentului. Declaraţia de intenţie e declaraţie de intenţie, iar decizia Parlamentului este cea care va pune la start, ca să zic aşa, forţele respective şi baza juridică. Deocamdată, atâta vreme cât nu este nici definitiv elaborat proiectul şi nu există decizia Curţii Constituţionale, poţi să faci orice interpretări în jurul acestei idei, dar nimeni încă nu a renunţat la necesitatea desfăşurării unui referendum şi la necesitatea înlăturării impedimentelor constituţionale pentru a alege preşedintele, că ăsta este scopul final”.

    Europa Liberă: „Partidul Liberal crede că mai există şansa de a fi ales preşedintele până la convocarea unui eventual plebiscit?”

    Ion Hadârcă: „E greu de dat aici un răspuns categoric. S-au făcut mai multe tentative şi aţi văzut, în primul rând, nedorinţa opoziţiei de a participa la scrutin. Modul ultimativ în care tratează ei negocierile, care numaidecât ar trebui să ducă la un rezultat favorabil numai lor şi nu altora, ceea ce arată că ei împing într-un fel Parlamentul spre alegeri anticipate şi visează aceste alegeri anticipate, ne face să credem că în condiţiile actuale, cât nu există acest dialog, este problematică alegerea preşedintelui în parlament până la anunţarea plebiscitului. Dacă acest grup de disidenţi, care a plecat de la opoziţie, va fi mai conciliant, atunci  s-ar putea întâmpla să se creeze premise şi pentru varianta de care aţi vorbit”.

    Europa Liberă: „Am aflat că un grup de experţi au mers la premierul Vlad Filat, liderul PLDM, partid care deţine preşedinţia acum prin rotaţie în cadrul AIE, şi de la ei am aflat că premierul a spus că ar putea să ridice această problemă de a renunţa la organizarea referendumului...”

    Ion Hadârcă: „Dacă dumnealui are asul din mânecă, atunci noi trebuie să ştim de lucrul acesta. Dar atâta vreme cât nu cunoaştem, rămâne în vigoare ideea veche. Oficial, nimeni nu a pus la îndoială şi nu a renunţat la ideea desfăşurării referendumului”.

    Europa Liberă: „Aceşti 62 de deputaţi, care sunt necomunişti, ar putea alege şeful statului?”

    Ion Hadârcă: „Teoretic da. Dar atâta vreme cât nu există totuşi o colaborare între toate aceste grupuri noi nu putem vorbi despre asta. Iar să ne lansăm numai în divagaţii teoretice, în speculaţii... eu cred că am epuizat timpul pentru aceasta”.

    Europa Liberă: „Dacă eventual se înaintează alte candidaturi pentru funcţia supremă în stat şi nu mai rămâne candidatura d-lui Lupu, atunci acordul de constituire a Alianţei trebuie desfăcut sau modificat?”

    Ion Hadârcă: „Da, tocmai această întrebare vizează deja condiţiile în care a fost alcătuit acest acord şi cred că procedura trebuie să fie demarată simultan. Dacă există o asemenea alternativă, dacă ea întruneşte cele 62 de voturi şi dacă asta ar duce la o anumită rocadă în interiorul Alianţei, în condiţiile stipulate în acord, atunci ... Repet, teoretic e posibil, dar astea sunt pure speculaţii”.

    Europa Liberă: „PL ar putea vota o altă candidatură decât cea a domnului Lupu?”

    Ion Hadîrcă: „Cred că este devreme să discutăm lucrul acesta atâta vreme cât nici nu au demarat discuţii în direcţia de care vorbiţi. ”

    Europa Liberă: „Joi Consiliul Alianţei ar putea să se convoace în şedinţă?”

    Ion Hadârcă: „Noi ne putem convoca în orice moment şi domnul Lupu a anunţat lucrul ăsta. Până la finele săptămânii sau la începutul săptămînii viitoare toate componentele vor discuta o variantă definitivă”.

    Europa Liberă: „Dle Hadârcă, societatea, strada poate să influenţeze o schimbare de poziţie?”

    Ion Hadârcă: „Strada, cea care s-a manifestat atât de coloristic duminica trecută, visează alegeri anticipate. Această stradă e manipulată din umbră de Mark Tkaciuk şi e cam ridicol să visezi că foştii alpinişti pe arborii Chişinăului, la vârsta pe care o au acuma, ar mai putea să se dedice acestor exerciţii cam dezonorante pentru vârsta lor”.

    Europa Liberă: „Mai insistaţi să purtaţi un dialog cu opoziţia comunistă?”

    Ion Hadîrcă: „În politică dialogul nu trebuie niciodată respins dacă el e ghidat de intenţii bune. Comuniştii, din mesajele pe care le lansează în stradă, demonstrează că nu sunt capabili de un dialog constructiv”.

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com