• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă bate alarma: Un nou atac raider prin care se dorește lichidarea Termocom-ului!

    Dorin Chirtoacă bate alarma: Un nou atac raider prin care se dorește lichidarea Termocom-ului!

    09.01.2012  
    Se dorește cu tot dinadinsul falimentarea Termocom-ului, principal furnizor de agent termic în Capitală. Temeri cu privire la acest caz au fost comunicate de către primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul ședinței operative a Primăriei. Aceeași îngrijorare a fost împărtășită și de directorul întreprinderii, Mihai Cernei.

    Potrivit edilului Capitalei, riscul este iminent, iar timpul pentru reacție este restrâns - până la 5 februarie. Anume către această dată expiră terminul limită în care Termocom trebuie să achite datoria de un miliard de lei CET-urilor și Moldovagaz.

    „Este ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat la Regia Transport Electric (RTE), atacurile din ultimii patru ani asupra Primăriei și asupra băncilor din vara acestui an. Se încearcă preluarea Termocom de către pretinși creditori. Toate rețelele, punctele termice, cazangerii, etc. urmează să devină proprietatea unor persoane criminale. De-a lungul timpului a fost și este implicat personajul Platon, atât la RTE toate indicele duc spre respectivul, judecătorul Chițai și Țurcanu. La bază au stat întreprinderi de la est, din Rusia”, a subliniat primarul.

    Acesta a explicat că banii pe care îi datorează Termocom creditorilor au fost deja adunați, însă nu pot fi transferați pentru că președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii, Sergiu Palihovici, nu vine la ședințe. Dacă banii nu vor fi repartizați până la 5 februarie - întreprinderea va fi lichidată. „O întreprindere rentabilă, care aduce deja profit, riscă să fie falimentat și din 5 februarie să fie împărțită, trecută în proprietea unor persoane fizice și juridice. Dacă vom permite acest lucru, Primăria va fi nevoită să negocieze cu ei modul de livrare a agentului termic către locuitorii Chișinăului. Din limbajul devenit deja uzual - este vorba de un atac raider, este interesul mai multor grupuri de interese de a pune mâna pe sistemul energetic din municipiu”, a punctat Dorin Chirtoacă.

    Primarul a solicitat Direcției juridice și Termocom să pregătească un demers către Parlament prin care să fie prelungită procedura Planului prevăzut de Memorandum.

    La 5 februarie 2012, expiră ultima perioadă de 3 ani oferită de Guvern ca ultimă şansă de restructurare pentru Termocom. În prezent, datoriile Termocom-ului depăşesc 2 miliarde de lei. În total, SA „Termocom” înregistrează o datorie pentru consumul curent de energie termică de peste 303 mln lei faţă de CET-uri şi circa 11 mln lei – faţă de SA „Chişinău-gaz”.

    Amintim că, conturile „Termocom” au fost blocate la 31 ianuarie 2011 de către Moldova-Gaz pentru datoriile acumulate faţă de furnizorii din complexul energetic în anii 2002-2009. În urma unui Memorandum semnat de către furnizorul de căldură, CET-uri, „Moldovagaz”, Ministerul Economiei şi Primăria Chişinău, conturile au fost deblocate, iar Moldova-Gaz a obținut garanţii financiare că datoriile vor fi achitate. Primarul Capitalei spune că Termocom ar putea ajunge în proprietatea Moldova-Gaz, deci Gazprom, din contul datoriilor acumulate.

    www.chisinau.unimedia.md
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com