• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  In memoriam. O stradă din Chișinău va purta numele poetei Leonida Lari

    In memoriam. O stradă din Chișinău va purta numele poetei Leonida Lari

    13.12.2011  

    Poeta, publicista şi politicianul Leonida Lari a fost  petrecută astăzi în ultimul său drum. Cea care a stat la începutul mişcării de renaştere naţională se va odihni în Cimitirul central de pe strada Armenească, lângă poetul Simion Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, și interpreții Ion și Doina Aldea Teodorovici.

    În cadrul ceremoniei de rămas bun sute de persoane, printre  deputaţi, miniştri, ambasadori, poeţi, scriitori, actori,  dar și simpli cetăţeni au adus un ultim omagiu ilustrei poete.

    Scriitorul Ion Hadârcă, președintele grupului parlamentar al PL, a menţionat că ”Leonida Lari a fost fondator al mişcării de renaştere naţională, a ars pentru adevărul istoric, revenire la tricolor, grafie latină”.

    "Regretata poetă a fost una dintre criticii mei principali, dar această critică nu era una răutăcioasă. A fost o doamnă competentă, curajoasă, care spunea lucrurilor pe nume", a mențioonat primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

    Ministrul Culturii, Boris Focşa, a menționat că "odată cu trecerea Leonidei în nefiinţă, am pierdut un pilon al culturii şi spiritualităţii româneşti. Ne rămâne doar opera ei, foarte consistentă, care este veşnică", a spus ministrul.

    Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a anunțat că o stradă din Chișinău va purta numele poetei Leonida Lari.

    Leonida Lari s-a stins din viaţă duminică dimineaţa, fiind răpusă de cancer. Leonida Lari s-a născut la 26 octombrie 1949 la Bursuceni, Bălţi, într-o familie de învăţători. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie. A fost redactor la revista „Literatura şi Arta” şi redactor-şef al primei publicaţii în grafie latină din Republica Moldova – „Glasul Naţiunii”.

    A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în Parlamentul României în trei legislaturi. Este autoarea a 24 de volume de poezie şi proză, precum şi traducător din marea poezie universală.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com