• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ion Hadârcă: „Nici în literatură, nici în politică Leonida Lari nu a avut complexe”

    Ion Hadârcă: „Nici în literatură, nici în politică Leonida Lari nu a avut complexe”

    13.12.2011  

    Scriitorul şi deputatul Ion Hadârcă evocă amintirile ce-l leagă de Leonida Lari, aducând un ultim omagiu colegei de condei.

    Ion Hadârcă: „Nici în literatură, nici în politică Leonida Lari nu a avut complexe”

    "O cunosc pe Leonida de când eram elevi. Ambii suntem de la Sângerei, am întâlnit-o şi pe ea, şi pe fratele său Leonard Tuchilatu la olimpiadele raionale şi republicane de limbă şi literatură, atunci i-am cunoscut şi pe părinţii lor, intelectuali de la Bursuceni. Mai târziu, ne-am întâlnit sub egida colecţiei „Debut”, generaţia noastră venind, în anii ’70, cu un suflu nou în poezie. Leonida Lari a avut o voce distinctă printre tineri, ea s-a situat în vecinătatea imediată a lui Grigore Vieru, a lui Liviu Damian, Ion Vatamanu, Gheorghe Vodă. Ea s-a ataşat de la bun început idealurilor romantice, plutind în sferele transcendente, despărţindu-se astfel de tehnicile realismului socialist.

    Nici în literatură, nici în politică Leonida Lari nu a avut complexe, îi trata pe toţi cu acelaşi discernământ şi din perspectivă valorică. O ţară întreagă a admirat-o, în calitatea ei de politician. Să ne amintim că ea a avut curajul de a polemiza chiar şi cu Gorbaciov, cerându-i să condamne pactul Molotov-Ribbentrop. Din păcate, pulverizarea poetului în politic aduce doar dezamăgiri.

    În astfel de momente triste trebuie să ne redefinim şi noi discursul şi să reflectăm asupra adevăratelor valori. Am pierdut o mare luptătoare şi o foarte bună poetă, una dintre cele mai bune în spaţiul românesc”.

    www.ziar.jurnal.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com