• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă şi Ion Gabura despre scenariile de deblocare a situaţiei din Consiliul Municipal Chişinău

    Dorin Chirtoacă şi Ion Gabura despre scenariile de deblocare a situaţiei din Consiliul Municipal Chişinău

    12.12.2011  

    În 2011 Chişinăul şi-a reales conducerea. Opţiunile politice ale alegătorilor s-au împărţit, iar ca rezultat avem un primar de dreapta şi un Consiliu municipal cu o majoritate de stânga (26 de mandate din 51) – două forţe politice care, cel puţin deocamdată, nu prea reuşesc să se înţeleagă. 

    Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat pentru Info-Prim Neo că alegerile locale din vara acestui an au arătat că locuitorii municipiului Chişinău doresc continuarea cursului de dezvoltare, de modernizare a oraşului şi au confirmat încrederea pe care au manifestat-o în 2007 în echipa liberală (PL are în CMC 17 mandate, fiind al doilea partid ca reprezentativitate după PCRM, n.r.). „Aceasta arată că dânşii şi-au investit din nou speranţa că în următorii 4 ani vom continua să aducem proiecte de succes municipiului Chişinău, să înnoim capitala, să o aşezăm în continuare pe baze corecte şi să creăm o viaţă mai bună fiecăruia”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

    Potrivit primarului, multe dintre realizările din anul 2011 – cele 102 troleibuze noi, lacul de la „Valea Morilor”, reparaţia străzilor, apeducte ş.a. se datorează şi activităţii Consiliului municipal din 2007 până în 2011, cu excepţia anului 2008, şi anume prin susţinerea reformelor propuse au fost create premisele dezvoltării. Edilul capitalei a precizat că speră ca aceste premise să fie şi ale unei activităţi şi mai frumoase pentru Consiliul municipal din perioada actuală, chiar dacă acum se confruntă cu o situaţie
    de neînţelegere la nivelul câtorva fracţiuni.

    „Sunt convins că lucrurile vor fi deblocate şi vom continua aprobarea de proiecte pentru dezvoltarea municipiului Chişinău în CMC. Sunt câteva posibilităţi – una ar fi să continuăm să votăm în unanimitate, deci să avem unanimitate aşa cum am avut la ultima şedinţă. O altă modalitate este formarea unei majorităţi democratice şi cred că o vom avea. Important e să fie formată această majoritate într-un mod corect, solid pentru următorii ani de activitate”, a declarat primarul. Dorin Chirtoacă nu a exclus faptul că unii consilieri comunişti, care vor avea un alt punct de vedere decât cel pe care îl are azi fracţiunea PCRM, sau poate întreaga fracţiune va avea o abordare constructivă.

    (...)

    Liderul fracţiunii liberale din CMC, Ion Gabura, a declarat pentru Info-Prim Neo că activitatea CMC-ului, cu o majoritate comunistă, poate avea un impact negativ pentru oraş, pentru că aleşii locali comunişti au voturile necesare pentru a bloca situaţia prin intermediul comisiilor de profil şi prin nesusţinerea unor proiecte.

    Cât priveşte deciziile neaprobate până acum, Ion Gabura a precizat că preponderent este vorba de proiecte individuale, probleme de zi cu zi. „Suntem blocaţi în situaţia cu bugetul, dar putem activa, conform legislaţiei, şi cu bugetul din anul trecut. Nu este o problemă, vom face rectificări şi la jumătate de an. Dar trebuie să îi facem să înţeleagă (pe consilierii comunişti) că, având cu unul mai mult, nu sunt ei cei care trebuie să hotărască. Bugetul este, doar că trebuie făcute rectificări până la anul viitor. Poate până atunci le-a veni mintea la cap şi la unii colegi de-ai noştri”, a declarat consilierul. În opinia sa, fracţiunea comunistă îşi pune mai presus interesele personale – ridicarea celor 3 mandate şi nu vor să accepte ca să fie soluţionate prioritar problemele chişinăuienilor şi apoi cele personale.

    Ion Gabura are speranţa că deblocarea situaţiei din CMC va veni imediat ce se va hotărî problema la nivel central, în data de 16 decembrie (când sunt planificate alegeri prezidenţiale).

    (...)

    În urma alegerilor locale din 5 iunie 2011 Partidul Comuniştilor a obţinut 46,11% din voturile alegătorilor din municipiul Chişinău şi a obţinut 26 de mandate în CMC. La data de 30 iunie voturile au fost renumărate la solicitarea Partidului Liberal. Rezultatele renumărării nu au schimbat, însă, configurarea forţelor în consiliu. PCRM are 26 de mandate de consilier, PL – 17, PLDM – 7 mandate şi PDM – 1 mandat. 

    Liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău în urma turului II de scrutin, din 19 iunie. Dorin Chirtoacă a ieşit învingător cu 50,60% din voturile alegătorilor. Contracandidatul său comunist, Igor Dodon, a obţinut 49,40% din voturi.

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com