• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu despre jocurile alegerilor şi ale hazardului

    (interviu) Mihai Ghimpu despre jocurile alegerilor şi ale hazardului

    09.12.2011  

    Vinerea viitoare, Parlamentul va face o nouă încercare de a alege șeful statului. Pe măsură ce se apropie data de 16 decembrie, se aud tot mai multe speculații și zvonuri despre posibile candidaturi, numărători de voturi, certuri și împăcări între politicieni. Valentina Ursu l-a întrebat cum stau lucrurile cu adevărat pe liderul liberal Mihai Ghimpu.

    Europa Liberă: Vladimir Voronin a declarat tranșant: comuniștii participă la alegerea președintelui Republicii Moldova. Ce ar însemna aceasta?

    Mihai Ghimpu: ,,Posibil ca să audă lumea că ei nu sunt ​​cei care poartă vina în cazul în care nu este ales președintele și avem alegeri anticipate. O să ajungem pe data de 16 și o să vedem care și cum va participa la votare.”

    Europa Liberă: De ce vă întreb pe Dumneavoastră, pentru că pune într-o situație delicată AIE.

    Mihai Ghimpu: ,,Nu. Dacă Alianța pentru Integrare Europeană respectă acordul și președintele Lupu, candidatul Alianței, este ales prin voturile noastre și câteva voturi de acolo asta nu pune în pericol Alianța. în cazul în care unii din Alianță nu votează atunci da.”

    Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă votează PCRM și nu votează PLDM? PL votează?

    Mihai Ghimpu: ,,Noi tocmai discutăm acest subiect, cum vom proceda în cazul în care PLDM refuză și votează comuniștii. Nu pot să dau răspuns acum, fiindcă totuși cred că colegii din Alianță vor respecta acordul și vom vota în primul rând noi pe Lupu președinte în calitate de candidat al Alianței și apoi o să vedem. În cazul în care vor vota comuniștii și PLDM-ul va refuza înseamnă că…”

    Europa Liberă: Ar putea să refuze și PL?

    Mihai Ghimpu: ,,Să vedem care e motivul, să nu fie pus la cale o înțelegere între PLDM și comuniști – interesul coincide. PLDM cunoaștem până acum că nu vrea să fie ales Lupu președinte, PCRM așteaptă alegeri anticipate. Și atunci, dacă PCRM spune că votează și vine și nu votează, PLDM nu dă voturile – înseamnă că nu e ales președintele. Să vedem, trebuie să analizăm, să analizăm foarte bine, fiindcă participarea la vot a comuniștilor, intrarea în cabina de vot asta încă nu înseamnă vot pro-Lupu.”


    Europa Liberă: Dumneavoastră, Mihai Ghimpu, ați acreditat permanent ideea că între PL și PD nu ar exista nici o divergență, nici o dosire de informație. Admiteți că în cazul acesta ar putea să se poarte discuții, nu negocieri între PD și PCRM?

    Mihai Ghimpu: ,,Nu, eu am spus cu domnul Lupu discutăm, dar n-am spus că cunosc totul absolut, pentru că mulți consideră, și asta o speculează unii, că noi ținem cu PD-ul, dar PD-ul e PD – dreapta și centru-stânga.”

    Europa Liberă: Dar v-a lăsat un gust amar atunci când au existat acele semnături – Lupu, Filat, Dodon, Plahotniuc pentru susținerea candidaturii doamnei Greceanîi la funcția de șef de stat?

    Mihai Ghimpu: ,,Da, într-o oarecare măsură sigur că m-am întrebat dacă e adevărat sau nu e adevărat, e original documentul, semnăturile. Dar eu știam că ce nu ar discuta în spate, noi decidem, nu ei, Și nu m-a afectat atât de tare. Timpul a arătat că noi am avut o poziție clară. Noi votăm un candidat care vine din partea Alianței, ceea ce înseamnă menținerea Alianței.”

    Europa Liberă: În ce condiții poate fi reformatată Alianța?

    Mihai Ghimpu: ,,În cazul în care noi respectăm acordul – în nicio condiție. Nu cred eu că PD-ul, în cazul în care va fi ales președinte, va face o alianță cu comuniștii, hai să fim serioși. PD-ul, dacă vroia, putea să se ducă cu comuniștii încă în 2010 după alegeri, când a fost și Narîșkin aici. Și vedeți că nu prea este agreat și nu este invitat la Moscova, e clar că lucrurile atunci s-a tras o linie ce ține de PD și de Marian Lupu. A avut până acum posibilitate timp de un an de zile să facă, dacă vroiau să facă. Că doi ani de zile, hai să fim sinceri, o perioadă a fost atacat domnul Lupu de Voronin și de PCRM și un an de zile atacat de PLDM. Mai mult, cum am spus eu văd rezilierea acordului numai în cazul în care nu este votat Lupu de componentele Alianței.”

    Europa Liberă: Totuși a existat și o condiție din partea PLDM, că bugetul ar fi mai important decât alegerea șefului statului.

    Mihai Ghimpu: ,,Am hotărât că mergem concomitent.”

    Europa Liberă: Pachetul financiar-economic.

    Mihai Ghimpu: ,,Pachetul financiar și alegerea președintelui. Pe de o parte, dacă nu alegem președintele, degeaba votăm aceste legi. Pe de altă parte, dacă e să votăm aceste legi și nu alegem președintele și vin alegeri anticipate, degeaba iarăși am votat aceste legi. Ceea e cel mai bine să mergem concomitent.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, spuneți totuși: PD, PCRM ar putea să voteze aceste trei formațiuni parlamentare alegerea președintelui?

    Mihai Ghimpu: ,,Nu, noi nu putem să interzicem PCRM-ului să voteze. Dar în cazul în care una din componente nu vrea să participe la votare înseamnă că mișcarea lor este să ne împingă pe noi, pe liberali, să formăm o putere împreună cu comuniștii. Să-și pună pofta-n cui. Încă e devreme să ne dea ei nouă lecții în politică.”

    Europa Liberă: Dar nu supărați PD-ul că nu vă dați votul în asemenea circumstanțe?

    Mihai Ghimpu: ,,Noi nu ne-am înțeles să votăm. La noi nu este înțelegerea că împreună cu PD-ul și comuniștii să alegem președintele. La noi acordul spune – împreună cu PLDM și PD alegem președintele și două-trei-patru voturi, cât vor ceilalți. În cazul în care vor toți să participe – bravo lor. Dar jocul că noi să votăm cu aceia n-avem înțelegere. N-o să facem lucrul acesta niciodată.”

    Europa Liberă: PCRM-ul, deputații domnului Voronin vor să rupă Alianța.

    Mihai Ghimpu: ,,Sigur că asta vor să facă. Nu vor vota ei pentru Lupu. Ei bagă strâmbe și oferă PLDM-ului motive să spună: a, vedeți, am spus noi că voi aveți o înțelegere PD-ul cu PCRM-ul. Vedeți, iată ei votează. Noi nu votăm, că o să fie bază de reformatare a Guvernului. Aici e jocul. PLDM-ul trebuie să participe la votare și să voteze.”

    Europa Liberă: De ce sunteți atât de sigur că sunt voturi?

    Mihai Ghimpu: ,,Așa ni s-a spus. Dar la urma urmei nu e problema acum sunt sau nu sunt voturi. Noi trebuie să demonstrăm unitatea Alianței și lumea să știe că noi am vrut să alegem președintele și poartă vina acel care n-a vrut să voteze pentru președinte. Și noi trebuie să facem tot posibilul ca noi să cunoaștem cum am votat noi între noi. Că atunci se poate întâmpla ca să dăm vina unul pe altul. Noi să spunem că nu a votat PLDM, PLDM să spună că nu a votat PL, PD să spună invers. Nu trebuie.”

    Europa Liberă: Dacă PLDM cere aceste garanții de menținere a Guvernului, ce vă costă să asigurați aceste garanții?

    Mihai Ghimpu: ,,Da, dacă vrea îi pun și o sută de lei în bancă garanție. Dar ce să mai dau, dacă am semnat acordul? Dar când spuneau că-l dau jos pe Lupu din funcția de președinte al Parlamentului unde erau garanțiile? Și asta însemna numai Lupu. Asta însemna că și PL-ul pierde, că se destramă Alianța. Nu erau discuții și mergea totul la o alianță PLDM-PCRM? Și eu n-am făcut scandal. Le-am spus: vreți să vă duceți, duceți-vă, dar spuneți deschis. Așa și aici, mai bine e să punem cărțile pe masă. Nu-ți place Lupu? Nu-ți place PD-ul? Nu-ți place Ghimpu? Nu-ți place PL-ul? Du-te cu PCRM. Noi îi răbdăm și-i acceptăm așa cum sunt și unul și altul. Oricum sunt mai buni decât comuniștii. Asta vreau să spun. Asta e.”

    Europa Liberă: Dacă benevol și nesiliți de nimeni deputații comuniști votează pentru candidatura AIE oferiți ceva opoziției?

    Mihai Ghimpu: ,,Dacă ei votează, menținând Alianța, programul Alianței – da. Numai nu ceea ce vor ei sus, fiindcă asta este acordul.”

    Europa Liberă: Dar ce vor ei în schimb?

    Mihai Ghimpu: ,,Putem discuta. Dar ei refuză să discutăm. De aceea și mai mult este ca să amăgească lumea că nu ei sunt vinovați de alegeri. Și aici vreau să spun că deja, dacă comuniștii au spus că participă la alegeri, dar ei clar lucru că nu vor vota, devine mai problematic pentru PLDM, că atunci comuniștii unde împing vina? Spre PLDM. Și toată lumea o să zică: și comuniștii au vrut, dar uite ei nu. Și atunci ce-i trebuie treaba asta PLDM-ului? Trebuie să voteze pentru președintele Alianței. Și nu este Lupu candidatura PD-ului. Este candidatura Alianței. Ca și funcția de prim-ministru și de președinte al Parlamentului.”

    Europa Liberă: La 16 decembrie va fi ales președintele?

    Mihai Ghimpu: ,,Nu va fi ales, eu am spus, înseamnă că Alianța moare. Este clar.”

    Europa Liberă: Din prima încercare?

    Mihai Ghimpu: ,,Președintele PD-ului, domnul Lupu, a spus deschis deja: dacă nu este votată candidatura PD-ului în funcția de președinte, înseamnă că nu este respectat acordul Alianței. Și cei care nu respectă să-și asume răspunderea. Cu atât mai mult când ai voturi. Înțelegeți? Să spui doi ani că votezi, dar nu sunt voturi și când sunt voturi să nu votezi… Eu sper că va fi ales președintele. Nici nu vreau să-mi închipui că suntem capabili să compromitem votul cetățenilor, încrederea europenilor, Occidentului. Nu, nu-mi trece prin cap că putem noi să admitem așa ceva. De aceea cred că președintele va fi ales.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com