• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu: Noul Cod al Audiovizualului va lupta împotriva pirateriei de filme şi va prevedea mecanisme de responsabilizare a membrilor CCA care nu-şi îndeplinesc atribuţiile

    Corina Fusu: Noul Cod al Audiovizualului va lupta împotriva pirateriei de filme şi va prevedea mecanisme de responsabilizare a membrilor CCA care nu-şi îndeplinesc atribuţiile

    07.12.2011  

    În anul 2006, guvernarea comunistă a modificat Codul Audiovizualului pentru a scăpa de 2 posturi media publice, şi anume postul de televiziune, Euro TV, şi cel de Radio, Antena C, afirmaţia este dată pentru Ropress.eu de către Corina Fusu, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

    Parlamentarul Liberal a menţionat că cele două posturi funcţionau în baza bugetului primăriei municipiului Chişinău: ,,Actualul cod prevede că în Republica Moldova nu poate exista decât o singură instituţie publică întreţinută din bani publici, adică Compania de Stat Teleradio Moldova, respectiv un post public în autonomia Găgăuzia şi eventual un post în partea stângă a Nistrului, la Tiraspol. Deci, obiectivul de a scăpa de aceste două posturi EuroTV şi Antena C a fost obţinut pentru că ele erau unicele ce nu s-au supus controlului cenzurii guvernării comuniste de pe atunci”.

     Potrivit Corinei Fusu, actualul cod nu prevede mecanisme de responsabilizare a CCA  şi a membrilor acestei instituţii care pe parcursul anilor nu şi-au îndeplinit atribuţiile prevăzute în cod. Doar în urma controlului parlamentar prin care li s-a refuzat şi respins raportul pentru anul 2009 membrilor CCA şi prin expertiza primită de la Consiliul Europei, instituţiile europene au fost atenţionate despre situaţia care există. Singura atribuţie pe care şi-a îndeplinit-o CCA în ultimul an a fost cea de monitorizare a radiodifuzorilor în campania electorală, acţiune care a fost posibilă cu ajutorul financiar venit din partea Consiliului Europei.

    Întrebată de schimbările aduse de către noul cod, Corina Fusu a menţionat: ,,La compartimentul CCA, autorii prevăd o altă modalitate de a numi membrii acestui consiliu, deoarece, chiar dacă membrii CCA sunt persoane apolitice, politicul caută mecanisme pentru ai controla pe aceştia.” 

    Mai mult, actuala variantă a codului prevede un număr redus de membri ai CCA. Introducerea taxelor de abonament pentru televiziunea publică este o altă noutate pentru cetăţenii Republicii Moldova, decizie luată sub presiunea situaţiei economice precare. Din acest considerent apare dependenţa de Guvern şi de Ministerul Finanţelor, instituţii care astăzi sunt depaşite de  criză.

    Noul cod va rezolva problemele ce ţin de distribuirea publicităţii şi va lupta impotriva pirateriei de filme - afacere înfloritoare în Moldova.

    Până la finele anului 2015, Republica Moldova trebuie să treacă la sistemul numeric cel de televiziune digitală, la fel ca România şi Ucraina, prin urmare audiovizualul moldovenesc ar putea ajunge de neutilizat.

    www.ropress.eu

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com