• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Acces liber în cămine 24/24” - campania tinerilor liberali, susţinută de peste 4 mii de studenţi

    „Acces liber în cămine 24/24” - campania tinerilor liberali, susţinută de peste 4 mii de studenţi

    30.11.2011  

    Peste 4 mii de studenți din universitățile de stat din Moldova au susținut inițiativa tinerilor liberali, care acum 2 săptămâni, au demarat o campanie pentru permiterea accesului 24/24 pentru locatarii căminelor studențești.

    Ieri, membrii Clubul Studenților au prezentat rezultatele, după ce timp de 2 săptămâni au colectat semnături de la studenții care locuiesc în căminele din Chișinău, Bălți și Cahul. Potrivit lor, 4361 de semnături sunt în susținerea inițiativei liberalilor, ceea ce reprezintă cca 80% din numărul total al studenților intervievați.

    Tinerii liberali spun că au fost plăcut uimiți că în patru cămine ale Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” și la două cămine ale Universității de Educație Fizică și Sport, stundenții nu întâmpină probleme în cazul în care doresc să intre în cămin după orele 23.

    „Totodată, mai multe universități au cerut administrației căminelor să interzică accesul studenților liberali în cămine”, a menționat președintele Clubului Studenților Liberali, Ion Bargan.

    Studenții liberali din câteva universități din țară spun că din cauza închiderii căminelor după ora 23, au avut loc mai multe cazuri de traumatizare sau chiar deces a studenților, care au vrut să pătrundă în cămine pe timp de noapte, urcându-se pe balcoanele clădirii.

    Aceștia au adus la cunoștința studenților USM că potrivit noului regulament, ultimii au acces în cămine pînă la ora 24. Tinerii liberali constată că, „din păcate, administrația căminelor nu informează locatarii despre schimbările din regulament”.

    Campania va continua prin transmiterea listelor cu semnături către rectoratele universităților și Ministerul Educației. Primul a fost rectoratul Universității Tehnice din Moldova, unde astăzi, au fost înregistrate cererile, însoțite de peste o mie de semnături ale studenților UTM. Liberalii promit că vor anunța mass-media despre reacția conducerii universităților în termen de o lună.

    UNIMEDIA amintește că studenții liberali au lansat o campanie de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de a permite accesul 24/24 locatarilor căminelor studențești. Potrivit lor, interzicerea accesului și ieșirii din cămine pe timp de noapte este o reminiscență a sistemului sovietic. Tinerii susțin că pe lângă a face carte, studenții se distrează, iar unii din ei mai și lucrează până seara târziu, astfel că închiderea ușilor căminelor la ora 23.00 nu este deloc binevenită.  

    www.unimedia.md

    *********************************************************************

    Studenții liberali dezamăgiți: am avut impedimente în colectarea semnăturilor


    4.361 de semnături - atât au colectat studenții liberali în cadrul campaniei ,, Acces liber studenților în cămine la orice oră”. Totalurile campaniei au fost făcute marți, 29 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute în fața sediului Universității Tehnice din Chișinău.

    Semnăturile au fost colectate timp de două săptămâni de la Universitățile din Chișinău. Potrivit președintelui Clubului Studenților Liberali, Ion Bargan, au avut mai multe impedimente în procesul de colectare a semnăturilor. ,,Mai multe universități, între care ASEM, USM, Universitatea ,,Aleco Russo” din Bălți, Universitatea Cooperatist Comercială, au cerut admnistratorilor căminelor să interzică studenților liberali accesul în cămine pentru a informa studenții despre această campanie și pentru a aduna semnături”, a spus Ion Bargan.

    Studenții liberali, sunt, totuși, optimiști și spun că vor înmâna listele cu semnături Ministerului Educației și speră că se va lua o decizie în liberalizarea accesului studenților în cămine. Studenții liberali au mai spus că ar fi de acord să fie inițiat un program-pilot la câteva cămine pentru a demonstra cum funcționează accesul non-stop în căminele studențești.

    Potrivit președintelui CSL, Ion Bargan, asigurarea accesului liber la orice oră în cămin pentru studenți este o practică internațională și europeană, care va oferi studenților un confort psihologic și posibilitatea de a se bucura din plin de viața studențească, care include pe lângă studii și distracții. De asemenea, va fi soluționată problema accesului în cămin a studenților care lucrează pe timp de noapte.

    Pe de altă parte, prorectorul pe probleme studențești din cadrul USM, Tudor Arnaut, susține că studenții pot intra și pot pleca la orice oră din cămine. ,, De la ora 24.00 până ora 6.00 dimineața, căminele au un regim special de funcționalitate, pentru a nu se face gălăgie. Nu am avut nici un caz în care vreun student să rămână să doarmă afară. Chiar dacă studenții liberali vor colecta semnături, aceștia trebuie să prezinte mecanismul prin care se va asigura accesul la orice oră în cămine, astfel încât să nu permitem o dezordine” , a spus pentru ARENA prorectorul Tudor Arnaut.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com