• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    29.11.2011  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat astăzi şedinţa Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

    În cadrul şedinţei, au fost abordate subiecte cu privire la activitatea şi realizările înregistrate de către Consiliul de coordonare a sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltării educaţiei incluzive, implementarea Strategiei naţionale privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012. De asemenea, agenda a inclus probleme ce vizează incluziunea persoanelor cu dizabilităţi şi alocările financiare în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

    Conform datelor Ministerului Educaţiei, în rezultatul implementării reformei sistemului rezidenţial, din 2007 până în prezent au fost închise 11 instituţii de tip rezidenţial, iar o instituţie a fost reorganizată în Complex de servicii sociale pentru copii şi tineri (or. Cahul). Pe parcursul anului 2011 au fost deinstituţionalizaţi 356 de copii, dintre care 269 copii au fost reintegraţi în familia biologică şi 87 de copii au fost plasaţi în servicii de tip familial - Case de copii de tip familial, Serviciul asistenţă parentală profesionistă şi tutelă.

    În perioada reformei au fost dezvoltate servicii de educaţie incluzivă în 158 de instituţii preuniversitare de învăţământ (grădiniţe, şcoli), antrenând circa 1000 copii.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a subliniat că, în vederea amplificării rezultatelor pozitive a reformei, este necesar dezvoltarea rapidă dar echilibrată a mecanismului de redirecţionare a banilor de la sistemul rezidenţial la sistemul educaţional, adică către grădiniţe şi şcoli.

    Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF Moldova, a salutat eforturile depuse de actorii guvernamentali şi progresul atins în reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltării educaţiei incluzive.

    În context, Alexandra Yuster a prezentat proiectul Programului de ţară Moldova - UNICEF 2013-2017. Programul are ca componente de bază: Guvernarea pentru drepturile copilului şi incluziunea socială şi protecţia drepturilor copilului. Printre principalele acţiuni preconizate se enumără crearea şi diversificarea serviciilor pentru copii şi adolescenţi expuşi riscurilor, dezvoltarea Strategiei de protecţie a copilului şi familiei.

    În perioada 2008-2011 au fost prestate servicii sociale pentru 493 de copii cu dizabilităţi, precum şi pentru părinţii acestora, a comunicat reprezentantul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Au fost create 22 de servicii comunitare pentru susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, de genul Locuinţa Protejată, Casa Comunitară, Echipa Mobilă, Ludoterapie, Centru de Resurse pentru educaţia incluzivă ş.a.

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a solicitat maximă responsabilitate şi implicare cu referire la îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi ca autorităţile emitente de autorizaţii în construcţii să ţină cont de prevederile acesteia.

    Mihai Moldovanu a subliniat importanţa consemnării Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, marcată în fiecare an la 3 decembrie şi despre evenimentele care se organizează în această perioadă.

    Astfel, la data de 2 decembrie curent, în incinta Casei Guvernului va fi organizată o Expoziţie cu vânzare a lucrărilor confecţionate de către copiii cu dizabilităţi. De asemenea, în toată ţara vor fi organizate diverse acţiuni culturale, sportive, lansarea diferitor tipuri de servicii şi vor fi acordate ajutoare materiale din fondurile locale de susţinere socială a populaţiei.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com