• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mesajul Președintelui PL Mihai Ghimpu cu ocazia a 20 de ani de Independență a Republicii Moldova

    Mesajul Președintelui PL Mihai Ghimpu cu ocazia a 20 de ani de Independență a Republicii Moldova

    27.08.2011  

    Onorată audienţă,
    Stimaţi prieteni,

    106 ani de umilință țaristă, 50 de ani de umilință sovieto-comunistă - aceasta este viața trăită de mamele, tații, buneii și străbuneii noștri începând cu 1812 și până la proclamarea Republicii Moldova ca Stat Independent, desigur, cu excepția anilor 1918-1940.
      

    Cu prezența armatei pe teritoriul nostru, cu deportări în Siberia și foametea organizată, cu sute de mii de victime, cu naționalizarea averii, cu gulaguri, cu limba rusă oficială și  închiderea grădinițelor și școlilor cu predare în limba română, cu studierea istoriei Rusiei ca istorie națională, dar eliberați “de sub jugul turcesc, de cotropitorii români”.


    Și dacă în perioada ocupației țariste ne considerau români și limba vorbită o considerau româna, apoi în perioada sovietică – moldoveni de naționalitate și limba vorbită, limba moldovenească. De ce nu ascundeau adevărul? Simplu de tot: pentru că nu exista România. Odată cu formarea României de către Moldoveni și Munteni, și unii și alții români, politica eliberatorilor s-a schimbat. Moldovenii nu mai vorbesc limba română, nu mai sunt români, ei vorbesc limba moldovenească și sunt moldoveni de naționalitate. Altfel minciuna nu stă în picioare.

    Cine o să te creadă când spui că ai eliberat românii din Basarabia de românii din România? Dar când spui eliberarea moldovenilor de români, urechea celui ce nu cunoaşte istoria românilor prinde. Bănuiesc că și astăzi tot din aceste considerente se respinge Istoria românilor.

    Aceeași  politică: e una să spui că înveți Istoria românilor și cu totul alta cînd spui că înveți Istoria.

    Stimați cetățeni,

    Am fost și suntem români și cei din Moldova, şi cei din Muntenia, și cei din Transilvania și limba noastră este una – româna. De aceea,  în 1918 Sfatul Țării a proclamat Unirea, iar în 1991 Parlamentul a adoptat Declarația de Independență, ca un prim pas spre unitatea noastră.

    De altfel, în aceeași situație s-a aflat și poporul rus și unificarea lui într-un singur stat nu a dus la o identitate moscoviană, novgorodiană și nici la  existența unei limbi ca, de exemplu, limba novgorodiană, indiferent de cnezatele în care locuiau. Sunt ruși de naționalitate, au un singur stat și   vorbesc o singură limbă - limba rusă.

    Adevărul pentru viața unui om este ca și aerul, apa, pâinea și tot ce a dat Dumnezeu, însă toate acestea trebuie păzite și păstrate cu sfințenie, pentru că altfel e sfârșitul lumii.

    Noi însă, mai bine zis o parte din noi, am trecut de partea celui care prin ocupație ne-a adus minciuna și 20 de ani, în loc să promovăm adevărul și valorile democratice, promovăm politica neadevărului. Iată de ce, stimați cetățeni, avem cel mai sărac popor din Europa, dar conducătorii de partide – milionari. Cu minciuna câștigi milionul, cu adevărul devii Ghimpler. La noi – ca la nimeni.

    Stimați cetățeni,

    Concluzia poate fi doar una: numai Adevărul despre noi, afirmat şi asumat de sus până jos, de la vlădică la opincă, poate pune capăt crizei din Republica noastră, pentru că, criza politică ce durează de doi ani este de fapt tot o consecinţă a ocupației care prin ideologia sa a reușit să știrbească conștiința națională a multora dintre noi.

    Așadar, pentru a ne mișca înainte, pentru a asigura viitorul european al Republicii Moldova e nevoie ca noi, cei din clasa politică, să ne punem de acord asupra adevărului despre noi. Fără acest consens general asupra adevărurilor fundamentale despre noi înşine, nu vom putea să ne mişcăm din acest punct mort în care ne aflăm.

    Numai recunoscând adevărul istoric și științific, vom pune capăt bătăliilor politice și singura ocupație va rămâne economia, prin intermediul căreia vom soluționa problemele sociale – locuri de muncă, salarii și  pensii bune, burse pentru studenți, casă și pâine pe masă.

    Numai așa va avea loc procesul de integrare europeană, bineînțeles, cu extinderea suveranităţii reale a Republicii Moldova şi pe teritoriul din stânga Nistrului, dar pentru aceasta este necesară încetarea stării de ocupaţie de către trupele militare rusești, adică retragerea lor.

    Aşadar, care sunt pietrele unghiulare pe care putem construi viitorul european al Republicii Moldova?
    -    Adevărul despre noi, asumat şi promovat în primul rând de toată clasa politică. Adevărul e ca un izvor: cât nu-l astupi, chiar și dacă-l betonezi, apa oricum apare la suprafață.
    -    Dobândirea independenţei reale și a integrității teritoriale prin soluționarea așa-zisului conflict transnistrean.
    -    Integrarea Europeană.

    Cu speranţa că noi, cetățenii, vom avea curajul să ne unim în jurul acestor trei idei, ce ne pot asigura progresul din toate punctele de vedere, inclusiv spre Europa, Vă felicit cu prilejul aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenței și mulțumesc acelora care au luptat și au muncit pentru libertatea noastră.

    Vă mulţumesc!  

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com