• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă: Voi suspenda finanţarea poliţiei municipale

    Dorin Chirtoacă: Voi suspenda finanţarea poliţiei municipale

    12.10.2008  

    Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat vineri, 10 octombrie, că suspendă finanţarea poliţiei municipale, „ca urmare a modului în care aceasta activează în ultima perioadă”. Primarul a făcut referinţă în special la cazul de agresiune a forţelor de ordine asupra cameramanului postului de televiziune Pro TV, Mihai Şambra, transmite Info-Prim Neo.

    Primarul a spus că a fost determinat şi de „comportamentul poliţiştilor, în frunte cu Comisarul municipiului Chişinău, Eugen Axentiev”, în ziua de 5 octombrie, când în centrul capitalei, mai mulţi membri ai Partidului Liberal au fost agresaţi de poliţişti în timp ce desfăşurau „Caravana Retragerii Armatei Ruse de pe Teritoriul RM”.

    „Acţiunile poliţiei reprezintă un abuz grav şi o încălcare flagrantă a legii şi nu mai pot fi tolerate”, a declarat edilul, menţionând că prerogativele îi sunt atribuite de lege.

    Potrivit primarului, suspendarea finanţării va fi aplicată până în momentul în care aceştia vor prezenta „un raport amplu şi veridic” despre ce s-a întâmplat în cazul Mihai Şambra, dar şi rapoarte financiare despre „cum sunt cheltuiţi banii publici, inclusiv alocaţiile financiare şi dotările pe care le-a primit patrula care l-a reţinut şi bătut până la leşin pe Mihai Şambra”. Data limită la care conducerea poliţei municipale trebuie să prezinte raportul este luni, 13 octombrie, ora 8.30.

    Dorin Chirtoacă a mai spus că se va adresa şi Consiliului municipal Chişinău şi va cere consilierilor să diminueze mijloacele financiare alocate poliţiei municipale, „proporţional cu salariile şi dotările de care beneficiază comisarul municipiului, şeful poliţiei municipale, comisarul sectorului Buiucani (cazul Mihai Şambra a avut loc în sectorul Buiubani al capitalei, n.r.), precum şi celelalte persoane implicate în dezonorarea serviciului public al poliţiei”.

    De asemenea, primarul a spus că va sesiza organismele internaţionale să analizeze situaţia Republicii Moldova, pentru că „practicile sunt staliniste, comuniste, societice”. „Este un sistem mamut din perioada sovietică”, a adăugat primarul.

    Pentru acest an, poliţiei municipale i-au fost alocate 72 de milioane de lei din bugetul municipal, distribuiţi proporţional în fiecare lună, la cererea subdiviziunii. 80% din aceşti bani constituie salariul colaboratorilor, iar restul sunt alocaţi pentru dotări. Poliţiştii şi-au ridicat salariile pentru luna septembrie. Primarul Dorin Chirtoacă a spus că astfel, activitatea poliţiei municipale nu are de ce să fie stopată şi a spus că nu este posibil ca întocmirea unui raport să dureze o lună.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com