• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu reprezentanții Băncii Moldiale

    Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu reprezentanții Băncii Moldiale

    08.12.2010  

    Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Martin Raiser, director regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus şi Ucraina, şi Melanie Marlett, director al Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, care îşi încheie activitatea în Republica Moldova.

    La întrevedere a participat şi Connie Luff, coordonator de programe al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus şi Ucraina, care va exercita funcţia de director interimar al Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova.
    Preşedintele a exprimat gratitudine pentru sprijinul financiar acordat Republicii Moldova de către Banca Mondială, subliniind că statul nostru mizează şi în continuare pe susţinerea partenerilor externi. Totodată, Mihai Ghimpu i-a mulţumit lui Melanie Marlett pentru activitatea desfăşurată în Republica Moldova, începând cu 2007, când a fost învestită în funcţia de director de ţară al Băncii Mondiale, având un rol esenţial în formularea strategiilor, gestionarea portofoliului, coordonarea relaţiilor dintre clienţi şi parteneri, armonizarea acţiunilor donatorilor şi agenda de obţinere a rezultatelor.

    Potrivit lui Mihai Ghimpu, realizarea proiectelor finanţate de Banca Mondială depinde de continuitatea asigurată în implementarea reformelor iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană, precum şi de situaţia politică din republică. „Instabilitatea politică afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi face Republica Moldova mai puţin atractivă pentru investitorii străini. Ne dorim reeditarea Alianţei pentru Integrare Europeană, care să continue promovarea reformelor democratice în Republica Moldova şi să asigure cetăţenilor noştri un viitor european. Actul de guvernare trebuie să fie unul durabil, reieşind din mecanismul democratic de guvernare a unui stat şi ţinând cont de votul majoritar pro-european al cetăţenilor din 28 noiembrie”, a menţionat Preşedintele.

    Preşedintele Mihai Ghimpu s-a referit la reformele pe care le implementează Republica Moldova şi rezultatele ce au început să fie înregistrate, precum şi la evoluţiile post-electorale şi consultările purtate de reprezentanţii partidelor parlamentare în vederea creării unei alianţe de guvernare.

    Martin Raiser a menţionat că Banca Mondială apreciază colaborarea eficientă cu autorităţile de la Chişinău, exprimându-şi încrederea în continuarea acestor relaţii în vederea obţinerii unor rezultate şi parteneriate durabile. Directorul regional pentru Moldova, Belarus şi Ucraina a anunţat că Banca Mondială pregăteşte un raport referitor la situaţia din Republica Moldova şi perspectivele de dezvoltare, care va include şi sugestii pentru autorităţi în formarea agendei de reforme care urmează a fi implementate, precum şi strategii pentru ca ţara noastră să devină atractivă atât pentru cetăţenii săi, cât şi pentru investitorii străini. 

    Până în prezent, Banca Mondială a finanţat 25 de proiecte în Republica Moldova cu un angajament total de 613,4 milioane dolari SUA, dintre care 436,7 milioane dolari SUA au fost debursate deja. Portofoliul de proiecte gestionat de Banca Mondială în Republica Moldova este unul extins şi vizează acordarea serviciilor de sănătate şi asistenţă socială, investiţii în zona rurală, sectorul drumurilor, domeniul energetic, protecţia mediului ambiant, învăţământul de calitate, gestionarea finanţelor publice, reforma administraţiei publice etc.

    parlament.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com