• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Cred într-un viitor european al Republicii Moldova

    Mihai Ghimpu: Cred într-un viitor european al Republicii Moldova

    30.09.2010  

    Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu Stefan Fule, comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, aflat într-o vizită oficială la Chişinău.

    În cadrul întrevederii părţile au făcut un schimb de păreri vizavi de ultimele evoluţii în domeniile politic şi social-economic din Republica Moldova, precum şi o trecere în revistă a principalelor realizări ale Alianţei pentru Integrare Europeană la un an de guvernare democratică. În context, Mihai Ghimpu a menţionat că se observă o îmbunătăţire a situaţiei graţie reformelor democratice care sunt implementate de către alianţa de guvernare. „Vom continua ferm pe calea reformelor. Sprijinul masiv din partea populaţiei pentru integrarea europeană este cel mai puternic argument în favoarea reformelor în vederea europenizării Republicii Moldova”, a menţionat Preşedintele.

    Mihai Ghimpu a specificat că acum, mai mult ca niciodată, Chişinăul este foarte aproape de Bruxelles: „Cred în viitorul european al Republicii Moldova. Diferiţi cum suntem, trebuie să păstrăm unitatea Alianţei pentru a continua implementarea valorilor europene şi democratizarea societăţii”.

    Preşedintele a accentuat că succesele înregistrate de Republica Moldova în derularea reformelor democratice se datorează susţinerii fără precedent de care se bucură ţara noastră din partea partenerilor de dezvoltare şi prietenilor externi ai Republicii Moldova, o parte dintre ei sosiţi la Chişinău pentru a participa la Reuniunea informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. „Prezenţa şefilor diplomaţiilor statelor membre ale UE la Chişinău este un eveniment unic, de susţinere fără precedent a Republicii Moldova”, a menţionat Preşedintele.

    Mihai Ghimpu a apreciat sprijinul constant şi asistenţa financiară de care beneficiază Republica Moldova din partea UE, relaţiile Republica Moldova – UE fiind la un nivel fără precedent. În acest context, se înscrie lansarea unei serii de acţiuni comune importante precum negocierile pe marginea Acordului de Asociere, dialogul privind drepturile omului şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize.

    Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit reglementarea conflictului transnistrean, Preşedintele solicitând Uniunii Europene să fie mai insistentă în găsirea comună a unor soluţii. Mihai Ghimpu a mulţumit UE pentru susţinere în formatul 5+2, subliniind că perspectiva europeană a Republicii Moldova va spori atractivitatea malului drept al Nistrului pentru locuitorii din raioanele de est.

    La rândul său, Stefan Fule a remarcat succesele înregistrate de Republica Moldova pe calea realizării parcursului european. „În pofida unor provocări Republica Moldova a reuşit implementarea unui şir de reforme democratice, iar, graţie unei cooperări solide, a obţinut un bilet puternic pro-european. Mă bucur să am în faţă o listă substanţială a realizărilor înregistrate de Republica Moldova”, a menţionat comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate.

    presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com