• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a participat la deschiderea simpozionului internaţional "Cucuteni 5000 REDIVIVUS: ştiinţe exacte şi mai puţin exacte - 2010"

    Mihai Ghimpu a participat la deschiderea simpozionului internaţional "Cucuteni 5000 REDIVIVUS: ştiinţe exacte şi mai puţin exacte - 2010"

    23.09.2010  

    Cultura Cucuteni este un domeniu deosebit de complex, unde se îmbină elemente ale culturii, tehnicii, medicinii, dreptului, arhitecturii. Numai în discuţii şi dezbateri apar idei veritabile şi e posibilă o colaborare mai strînsă a specialiştilor din Republica Moldova şi de peste hotare din diverse domenii ale ştiinţelor exacte şi mai puţin exacte.

    Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul simpozionul internaţional "Cucuteni 5000 REDIVIVUS: ştiinţe exacte şi mai puţin exacte - 2010", care se desfăşoară în perioada 23-25 septembrie în incinta Universităţii Tehnice din Moldova.

    În opinia şefului statului, cunoaşterea aprofundată a acestei culturi este foarte importantă şi noi trebuie să fim mîndri că aici a apărut cea mai importantă şi avansată cultură neolitică din întreaga lume. "Am putea spune cu certitudine că este o populaţie care a dat naştere civilizaţiei europene, găsind continuitate în cultura românească. Elementele de port popular, ceramica meşterilor populari din satele noastre mai păstrează încă elemente ale acestei culturi misterioase, care depăşeşte chiar şi civilizaţia europeană", a accentuat Mihai Ghimpu.

    În adresarea sa către participanţii la simpozion, Preşedintele Mihai Ghimpu a specificat că aceste manifestări ştiinţifice de ţinută academică, care deja pare să fi devenit tradiţionale, şi care reunesc un număr mare de specialişti şi cadre didactice de înalt prestigiu din diverse centre universitare ale ţării şi din străinătate, precum România, Rusia, Franţa, SUA şi Germania, constituie un prilej inedit de a contura, pe de o parte progresele în descoperirile istoriei Civilizaţiei Cucuteni, iar pe de altă parte - o deschidere către comunicare cu savanţi notorii din domeniu, care poate fi pusă în slujba cunoaşterii şi popularizării Culturii Cucuteni.

    Profesorul Lorin Cantemir de la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iaşi, a menţionat că organizarea unor asemenea simpozioane internaţionale este foarte important atît din punct de vedere ştiinţific, deoarece permite efectuarea unui schimb de opinii dintre specialiştii din domeniu, cît şi practic, oferind posibilitatea studenţilor să se documenteze mai aprofundat de la personalităţi notorii despre cultura Cucuteni.

    În opinia profesorului Alexandre Herlea de la Université de Technologie de Belfort-Montbéliard din Franţa, cultura Cucuteni este un simbol al apartenenţei Republicii Moldova la Europa. "Trecutul este un argument actual şi un argument al viitorului acestui stat în marea familie a ţărilor europene", a spus Alexandre Herlea.

    Simpozionul internaţional "Cucuteni 5000 REDIVIVUS: ştiinţe exacte şi mai puţin exacte - 2010", aflat la cea de-a V-a ediţie, este organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei în cooperare cu Universitatea Tehnică "Gh. Asachi", Iaşi; Universitatea "V. Alecsandri", Bacău; Academia de Ştiinţe Tehnice din România; Forul Democrat al Românilor din Moldova; Liceul Teoretic de Creativitate "Prometeu". În cadrul Simpozionului vor activa trei secţii ştiinţifice, unde vor fi prezentate peste 100 de lucrări ale autorilor din Republica Moldova, România, Rusia, Franţa, SUA, Germania etc.

    Cultura Cucuteni (numită "Tripoliskaia kulitura" în Ucraina şi Rusia), una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea oraşului Iaşi, unde în anul 1884 au fost descoperite primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu cîteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic, fiind amplasată pe o suprafaţă de cca 350.000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei.

    presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com