• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții și liceenii basarabeni care își fac studiile în România

    Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții și liceenii basarabeni care își fac studiile în România

    22.09.2010  

    Astăzi, 22 septembrie, la Palatul Republicii a avut loc o întâlnire a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, domnul Mihai Ghimpu, cu studenţii care îşi fac studiile în România. La întâlnire au participat atât studenţii proaspăt admişi în anul I, cât şi colegii lor mai mari.

    La iniţiativa şefului statului, s-a purtat o discuţie axată pe implicarea civică a tinerilor, pe aportul lor în procesul de modernizare al Republicii Moldova, de apropiere a statului nostru de Uniunea Europeană.

    Preşedinte a ţinut să sublinieze, în discursul iniţial pe care l-a ţinut în faţa studenţilor, importanţa implicării acestora în procesele politice şi sociale care au loc în ţară. S-a pus accent pe spiritul civic al studenţilor, probat în trecut în nenumărate rânduri, pe vigilenţa şi gradul înalt de informare de care dispun aceştia. S-a dat o apreciere înaltă stabilităţii politice şi s-a confirmat necesitatea stringentă a acesteia pentru continuarea reformelor care să ducă Republica Moldova pe drumul ei spre Uniunea Europeană.

    La întâlnire au participat, de asemenea, domnul Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, şi domnul Dan Dungaciu, consilier în problemele integrării europene al preşedintelui Republicii Moldova. Ion Hadârcă a evocat, în discursul său, momentele anilor 1989-1990, făurirea de către generaţia Mişcării de Renaştere Naţională a statului independent, suveran şi democratic, şi a reiterat mesajul de deschidere şi înaltă apreciere faţă de tinerii cetăţeni ai Republicii Moldova care studiază în România şi în alte state europene.

    Dan Dungaciu a ţinut să facă o paralelă între tânăra generaţie din Republica Moldova şi cea din România, evidenţiind o diferenţă foarte importantă: faţă de România, unde situaţia este mai stabilă, tânăra generaţie din Republica deţine şansa propriului ei proiect, a propriei sale acţiuni şi un câmp de acţiune mult mai larg. În acest mod creşte cu mult şi importanţa implicării tinerilor, responsabilitatea acestora în faţa societăţii ai cărei membri sunt.

    Studenţii au adresat multe întrebări domnului preşedinte. Acestea s-au axat pe proiectele în curs de desfăşurare în România, în care s-au implicat studenţii basarabeni, de exemplu „Trimite o carte peste Prut”,  dar şi pe aspecte specifice ale situaţiei studenţilor originari din Republica Moldova în România, caz în care s-a reiterat colaborarea dintre ministerele educaţiei din cele două state.

    De asemenea, s-au abordat şi subiecte mai generale, ca relaţiile Republicii Moldova cu România, integrarea europeană. În încheierea întâlnirii, domnul preşedinte Mihai Ghimpu a reamintit studenţilor că soarta tuturor cetăţenilor Republicii Moldova depinde de ei înşişi, le-a dorit succes în activitatea lor de instruire şi şi-a exprimat speranţa că ei îşi vor aduce contribuţia la progresul Republicii Moldova.

    Departamentul de Comunicare și Imagine a PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com