• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu solicită către CC să constate necesitatea dizolvării Parlamentului

    Mihai Ghimpu solicită către CC să constate necesitatea dizolvării Parlamentului

    07.09.2010  

    Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a notificat astăzi Curtea Constituţională /CC/ să constate circumstanţele pentru dizolvarea Legislativului actual, care nu a reuşit să aleagă Preşedintele ţării.

    În demersul său, şeful interimar al statului, Preşedinte al Parlamentului, relatează despre cele două eşecuri ale actualei legislaturi de a alege Preşedintele, la 10 noiembrie şi 7 decembrie 2009. Parlamentarii din coaliţia de partide numită Alianţa pentru Integrare Europeană  l-au propus şi au votat de fiecare dată pentru liderul democrat Marian Lupu, dar în ambele cazuri nu au reuşit să asigure necesarul de 61 de voturi. Opoziţia comunistă a boicotat ambele proceduri de votare.

    De vreme ce, potrivit legislaţiei, parlamentul nu poate fi dizolvat mai des decât o dată într-un an calendaristic, începând cu 16 iunie 2010, există premise ca actualul Legislativ să fie dizolvat.

    Deşi Partidul Comuniştilor şi formaţiuni politice fără reprezentanţi în parlament cer dizolvarea urgentă a parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate, partidele din AIE au dorit să reîntoarcă cetăţenilor dreptul de a-şi alege Preşedintele, iniţiind referendumul din 5 septembrie. Miercuri, Comisia Electorală Centrală /CEC/ urmează să declare invalid referendumul, pe motiv că la el a participat mai puţin decât necesarul de o treime din alegători.

    Curtea Constituţională trebuie să-şi prezinte avizul în 10 zile, după care Preşedintele Mihai Ghimpu urmează să dizolve Parlamentul şi să stabilească data la care se vor desfăşura alegerile parlamentare anticipate.

    ghimpu.wordpress.com

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com