• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (video)Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu moldovenii din Geneva

    (video)Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu moldovenii din Geneva

    19.07.2010  

    Fără reforme bine gândite şi fără investiţii străine autorităţile din Republica Moldova nu vor reuşi să schimbe situaţia în bine în cel mai scurt timp, astfel încât să reveniţi în Republica Moldova. Vă mulţumesc pentru că v-aţi asumat riscul de a pleca departe de casă şi familie, pentru că graţie dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare Republica Moldova mai trăieşte”, a declarat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova la întrevederea din seara zilei de ieri de la Geneva cu comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova din Elveţia.

    Mihai Ghimpua făcut o scurtă prezentare a situaţiei din Republica Moldova, referindu-se în special la ultimele evoluţii din domeniile politic, economic şi social şi subliniind faptul că ţara noastră beneficiază de un sprijin fără precedent din partea instituţiilor europene în vederea depăşirii crizei economice şi a promovării reformelor democratice.

    Dacă reformele erau promovate la timpul potrivit, atunci cetăţenii noştri lucrau pentru firme elveţiene, germane, italiene, dar în Republica Moldova şi nu departe de casă, a mai spus Mihai Ghimpu. În opinia Preşedintelui, în Republica Moldova există probleme de mentalitate, şi mai ales de schimbarea a acesteia, din considerentul că reformele nu s-au produs la momentul necesar.

    Totodată, Mihai Ghimpu s-a referit şi la consecinţele inundaţiilor cu care se confruntă Republica Moldova. “Nu s-a reuşit depăşirea consecinţelor inundaţiilor din 2008 iar fosta guvernare nu a elaborat un mecanism funcţional de prevenire a acestora. Alianţa pentru Integrare Europeană lucrează intens, în acest sens, ca să facem faţă altor inundaţii, care reprezintă o provocare financiară pentru noi, deoarece deja vor trebui construite circa 800 de case pentru sinistraţi”, a precizat Preşedintele.

    În altă ordine de idei, Preşedintele a specificat că investitorii străini, imediat ce au fost informaţi că în Republica Moldova vor avea loc alegeri, au decis stoparea proiectelor investiţionale pentru o perioada nedefinită, iar în funcţie de rezultatele alegerilor vor decide dacă vor relua investiţiile în economia Republicii Moldova. 

    Comunitatea cetăţenilor moldoveni de la Geneva a declarat că împărtăşeşte durerea conaţionalilor rămaşi fără casă, dar şi fără rostul muncii de o viaţă, este cu sufletul alături de ei şi îi vor susţine prin colectarea unor ajutoare umanitare, precum şi transferarea unor mijloace financiare pe conturile deschise de autorităţile de la Chişinău.

    Margareta Donos-Stroot, Preşedinta Asociaţiei moldovenilor din Confederaţia Elveţiană şi Preşedinta clubului jurnaliştilor din Geneva, a menţionat că potrivit statisticilor, la 1 iulie 2010, pe teritoriul Elveţiei se aflau legal 762 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 63 sunt studenţi la diferite instituţii de învăţământ superior din Confederaţia Elveţiană, iar 147 locuiesc în cantonul Geneva. M. Donos-Stroot a mai precizat că unii dintre moldovenii veniţi la întâlnire au parcurs sute de kilometri pentru a discuta cu Preşedintele.

    Ulterior, Preşedintele Mihai Ghimpu a răspuns la numeroasele întrebări adresate de cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Elveţia. Majoritatea dintre ele au vizat modalitatea de repartizare a ajutoarelor financiare externe, modificările operate la codul electoral cu referire la participarea la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare, liberalizarea economiei, liberalizarea pieţei aviatice, fapt ce ar permite ieftinirea biletelor de avion şi deschiderea curselor directe, ratificarea acordurilor de protecţie socială cu statele în care se află cetăţeni moldoveni la muncă. 

    La finalul întrevederii Preşedintele Mihai Ghimpu a dăruit Asociaţiei moldovenilor din Confederaţia Elveţiană o icoană cu Sfânta Paraschiva care să-i ocrotească şi să-i îndrume spre fapte bune.
    Amintim că, Preşedintele Mihai Ghimpu se află în Geneva în perioada 19-21 iulie, unde participă la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament.

    Serviciul de Presă a Parlamentului RM

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com