• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a vizitat localitățile din lunca Prutului

    Mihai Ghimpu a vizitat localitățile din lunca Prutului

    08.07.2010  

    Mihai Ghimpu a efectuat ieri  o vizită de documentare în localităţile din sudul şi centrul ţării, în care persistă pericolul inundaţiilor sau care au avut de suferit în urma apelor revărsate din albia rîului Prut. Vizita a început cu familiarizarea cu situaţia creată în lunca rîului Prut, începînd cu portul Giurgiuleşti pînă în raionul Leova, în cadrul căreia au fost determinate localităţile, care pot fi afectate în urma revărsării apelor, precum şi măsurile care se impun pentru prevenirea inundaţiilor.

     În acest context, şeful statului a dat indicaţii factorilor de decizie din cadrul Executivului să elaboreze, în comun cu autorităţile publice locale, măsuri de întărire a digurilor de protecţie, efectuarea altor activităţi de prevenire a inundării localităţilor situate pe malul Prutului.

    În cadrul deplasării în raioanele afectate, Preşedintele Mihai Ghimpu a vizitat satul Nemţeni, raionul Hînceşti, care a avut de suferit cel mai mult de inundaţii, unde s-a documentat cu situaţia la zi, precum şi cu măsurile întreprinse de autorităţi pentru a ajuta populaţia sinistrată.

    Primarul localităţii l-a informat pe Preşedintele  că în satul Nemţeni au fost inundate 216 case de locuit, dintre care circa 100 deja s-au demolat. În acest context, Mihai Ghimpu a discutat cu conducerea raionului Hînceşti despre măsurile care se impun pentru prevenirea inundaţiilor în satele Cotul Morii şi Obileni, cerînd întreprinderea unor măsuri cît mai urgente pentru întărirea digurilor, creării altor baraje contra înaintării apelor spre casele populaţiei din aceste localităţi. În discuţiile cu locuitorii satului Nemţeni, şeful statului i-a asigurat că autorităţile centrale vor depune toate eforturile pentru acordarea ajutorului sinistraţilor în evacuarea bunurilor materiale, cazarea lor, asigurarea cu hrană etc.

    Mihai Ghimpu a mai menţionat că după lichidarea consecinţelor inundaţiilor va fi elaborat un program de acordare a ajutorului material populaţiei în construcţia caselor de locuit. Aflîndu-se în zona de inundaţii, Preşedintele Mihai Ghimpu a dat indicaţii conducerii Ministerului Apărării să trimită în zona afectată subdiviziuni speciale, care vor asigura populaţia cu hrană caldă, apă potabilă, alte servicii de primă necesitate.

    Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, echipele respective se vor deplasa în teritoriu în cel mai scurt timp, fiind gata să presteze serviciile respective către sfîrşitul zilei de azi. Mihai Ghimpu a informat sinistraţii că în cel mai scurt timp în localităţile inundate vor sosi ajutoare umanitare, iar pentru distribuirea lor trebuie să fie create comisii speciale în componenţa cărora să fie incluse şi persoane, care au avut de suferit în urma calamităţilor.

    Referindu-se la situaţia din zona afectată, şeful statului a îndemnat localnicii să se implice mai activ în întărirea digurilor sau a barajelor de protecţie, alături de efectivele structurilor de forţă, care activează în zonă. "Orice calamitate poate fi prevenită sau depăşită doar în comun, iar pentru aceasta trebuie mobilizate toate forţele, inclusiv populaţia", a menţionat Mihai Ghimpu. Şeful statului i-a asigurat pe cetăţeni că situaţia este permanent în vizorul autorităţilor statului, care întreprind toate măsurile pentru prevenirea calamităţilor, precum şi lichidarea consecinţelor acestora.                

    Serviciul de Presă a Președenției

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com