• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  O societate care nu își cunoaște trecutul nu are viitor

    O societate care nu își cunoaște trecutul nu are viitor

    06.07.2010  

    "O societate care nu-şi cunoaşte trecutul, nu-şi respectă părinţii sau ascunde adevărul nu are viitor". Declaraţia a fost făcută de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul mitingului de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, organizat astăzi în scuarul Gării, unde va fi ridicat un monument în memoria lor.

    În context, şeful statului a menţionat că pentru adevărul istoric trebuie să luptăm, căci, oricît de paradoxal ar fi, doar adevărul ne poate uni pe toţi, iar viaţa noastră, a tuturor, numai prin adevăr se va îmbunătăţi

    Referindu-se la deportările şi represiunile care au avut loc acum 61 de ani, Mihai Ghimpu a menţionat că în cadrul acestora au fost nimiciţi sau duşi în Siberia capitalul intelectual şi spiritual al acestui teritoriu, precum şi oameni simpli care erau absolut nevinovaţi. În acest context, şeful statului a citat date concrete despre dosarele fabricate împotriva cetăţenilor de diferite naţionalităţi care locuiau pe teritoriul Republicii Moldova şi care au fost executaţi sau condamnaţi.

    Mihai Ghimpu a îndemnat societatea moldovenească la conciliere, deoarece numai în cazul unor eforturi enorme din partea tuturor cetăţenilor, a forţelor politice putem tămădui rana provocată de acţiunile criminale ale acelor care instaurau prin violenţă puterea sovietică.

    În cadrul acţiunilor organizate la piatra de temelie a Monumentului consacrat victimelor represiunilor staliniste, amplasată în scuarul Gării, a fost prezentată macheta viitorului monument, care urmează a fi dezvelit peste un an în acest loc.

    Amintim că tot astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Preşedintele Mihai Ghimpu a demonstrat reprezentanţilor mass-media un teren unde, în anii 1944-1953, în sediile existente pe atunci, au fost executate peste 300 de persoane. Actualmente, în baza unei Hotărîri a Guvernului din 15 septembrie 2008, prin care a fost schimbată destinaţia terenului, aici se desfăşoară lucrări de construcţie a unui complex de blocuri de locuinţe.

    În acest context, şeful statului a menţionat că va sesiza Procuratura Generală, care urmează să stabilească legalitatea schimbării statutului acestui teren, precum şi a deciziilor ulterioare privind utilizarea lui.

    Serviciul de Presă al Președenției

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com