• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Moldovenii din Italia au fondat Clubul Liberal

    Moldovenii din Italia au fondat Clubul Liberal

    06.07.2010  

    Ședința de constituire a avut loc duminică, 27 iunie 2010, în localitatea Mestre - Venezia, regiunea Veneto, la inițiativa a patru tineri basarabeni: Veaceslav Arapan, Oleg Chicu, Olga Coptu și Jana Reniță, cuprinzând în total un număr de 21 de fondatori și susținători din diverse orașe (Veneția, Roma, Treviso, Mestre, Padova ș.a.) și având drept  invitați de onoare trei personalități basarabene, aflate, de asemenea, în exodul italian: Ștefan Maimescu, ex-deputat în primul Parlament al R Moldova, Eugenia Bulat și Iurie Bojoncă, scriitori.

     Ședința de constituire a CLUBULUI LIBERAL, a avut în prim-plan următoarele obiective majore:

     - crearea Clubului Liberal din Italia,

     - discutarea noțiunilor generale privind doctrina liberală,

     - prezentarea Statutului și Programului Partidului Liberal și discutarea acestora,

     - necesitatea creării unei rețele de cluburi PL în Italia,

     - tendința  creării unei retele europene PL,

     - rolul CLUBULUI LIBERAL constituit de cetațeni ai Rebublicii Moldova cu domiciliul în   Italia,

     - formularea unei scrisori adresate Presedintelui Partidului Liberal din R Moldova,

     - comemorarea zilei de 28 iunie: 70 ani de la Raptul Basarabiei,

     - completarea cererilor de aderare la Partidul Liberal.

    Adunarea a fost prezidată de către Veaceslav Arapan, care a ținut să prezinte argumentele care au dus la decizia grupului de a fonda Clubul Liberal din Italia, între acestea înscriindu-se, în primul rând, vasta susținere pe care o are Partidul Liberal din Moldova în rândurile imigranților moldoveni în Italia (argument imbatabil servind rezultatul alegerilor din 29 iulie 2009, PL a acumulând 48% din voturile conaționalilor noștri aflați la muncă în Italia), dar și schimbul constructiv de opinii cu anumiți reprezentanți ai diasporei noastre, în particular,  cu membrii-fondatori ai Clubului Liberal din or.Paris, Franța.

    Au fost prezentate noțiunile de bază de liberalism și principii liberale, Programul și Statutului PL, oprindu-se asupra articolului nr. 84 al acestuia, în baza căruia se face posibilă  și legitimă sub aspect juridic crearea peste hotarele republicii a Clubului Liberal. S-a subliniat necesitatea creării Cluburilor Liberale în teritoriu, în mai multe orașe ale Italiei.

    Ștefan Maimescu, membru al PL, împuternicit de către președintele Partidului Liberal să coordoneze crearea Cluburilor Liberale în Italia, a adus un mesaj de salut și susținere din partea Președintelui Partidului Liberal, Președinte al Parlamentului și Președinte Interimar al R Moldova, Mihai Ghimpu, subliniind importanța generației tinere și implicării acesteia în travaliul de creare a unui viitor european pentru R.Moldova. Ștefan Maimescu a propus întocmirea și semnarea unei declarații de susținere a Președintelui Interimar Mihai Ghimpu și a conducerii PL în acțiunile de combatere a comunismului revanșard din R Moldova.

    Scriitoarea Eugenia Bulat a ținut să releve deosebirile esențiale dintre momentul istoric ratat, -ADR,  - în fructificarea eforturilor pro-europene ale R Moldova și actuala AIE, - structură politică relativ omogenă, cu o guvernare, un Minister de Externe, de Justiție și o Președinte de orientare pro-europeană clară și decisă. Ea a motivat adeziunea sa la Clubul PL prin faptul că în respectiva structură politică se regăsește deplin prin Generația anului 1989,  prezentată de dl Mihai Ghimpu, buna-credință a căruia a fost testată în timp și dovedită genealogic de întreaga sa familie, cât și prin Generația Tânără, protagonista și tributara revoltelor sângeroase din 7 aprilie 2009, reprezentată strălucit, prin calitatea sa de primar al capitalei de dl  Dorin Chirtoacă.

    Scriitorul Iurie Bojoncă a propus crearea Consiliului Coordonator al Clubului în formatul tuturor celor prezenți la adunarea de constituire, în calitatea lor de fondatori, și s-a referit în detaliu la un șir de activități concrete pe care structura urmează să le declanșeze în teritoriul italian în timpul imediat următor, avându-se în vedere Referendumul Național din 5 septembrie 2010 și alegerile parlamentare preconizate pentru luna noiembrie a acestui an.

    Ședința s-a încheiat cu exprimarea unei chemări pentru colegii de generație, în mod special:

    Ușile în clubul nostru sunt deschise pentru toți cei care vor sa facă parte din mecanismul de  creare a democrației în Republica Moldova. Sperăm ca acțiunea noastră să fie luată drept exemplu de către diaspora moldavă din alte țări, așa precum și noi am luat un exemplu bun de la diaspora noastră din Franța.

    A urmat semnarea listei membrilor-fondatori, a participanților la ședința de constituire a Clubului Liberal din Italia și a cererilor de aderare la Partidul Liberal.

    Date de contact:

    Clubul Liberal din Italia

    e-mail: liberalitalia@gmail.com

                 liberalitalia@libero.it

    tel: 340. 2413948

    Departamentul de Comunicare al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com