• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (foto)Mihai Ghimpu: "Datorită lor astăzi respirăm libertate"

    (foto)Mihai Ghimpu: "Datorită lor astăzi respirăm libertate"

    05.07.2010  

    Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Peşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat la inaugurarea Răstignirii în memoria victimelor ocupaţiei sovietice din satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. Pe crucea înaltă de câţiva metri sunt inscripţionate numele celor 40 de cetăţeni din satul Sărătenii Vechi deportaţi în Siberia şi care şi-au găsit acolo sfârşitul.

    După ce au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, iar Blagocinul de Teleneşti a oficiat slujba de sfinţire a Răstignirii, Preşedintele Mihai Ghimpu împreună cu conducerea raionului Teleneşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, precum şi locuitorii satului Sărătenii Vechi au participat la mitingul de doliu în amintirea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei sovietice.

    Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că inaugurarea Răstignirii de la Sărătenii Vechi este o iniţiativă civică remarcabilă fiind prima de acest gen din republică, sfinţită la scurt timp după semnarea decretului cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice. În context, Preşedintele a amintit că este de datoria urmaşilor să-i cinstească pe înaintaşii lor, în special a celor care au fost deportaţi în Siberia şi acolo şi-au găsit sfârşitul împreună cu familiile lor.

     „Aşa cum un copil nu-şi poate găsi liniştea până nu merge la mormântul mamei sale, tot aşa şi un popor nu va fi împlinit dacă va călca pe osemintele fiilor săi răstigniţi de ideologia sovietică”, a mai spus Preşedintele. Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe cetăţeni să cinstească memoria tutoror celor care şi-au pierdut viaţa pentru faptul că s-au împotrivit politicii de „eliberare” şi de construire a regimului comunist. „Datorită acestor cetăţeni am ajuns astăzi să respirăm libertate şi de aceea trebuie să contruim un viitor ţinând cont de trecutul nostru, să separăm adevărul de minciună”, a remarcat Mihai Ghimpu.

    Boris Vasiliev, fost profesor la şcoala din satul Sărătenii Vechi, deportat în Siberia de două ori împreună cu familia şi căruia îi aparţine ideea de a ridica Răstignirea,  a subliniat că au fost omorâţi în Siberia împreună cu familiile lor toată floarea satului, gospodari, creştini adevăraţi. „Basarabia a fost însângerată în anii 40, atunci când a fost ocupată şi acest adevăr lumea îl ştie de mult. Acest adevăr va dăinui în memoria urmaşilor noştri, iar copiii vor avea unde să aprindă o lumânare atunci când vor găsi pe această cruce numele buneilor lor”, a mai spus Boris Vasiliev.

    Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a menţionat că în fiecare sat din Republica Moldova ar trebui înălţată câte o răstignire în memoria victimelor ocupaţiei sovietice deoarece din fiecare localitate din republică au fost deportaţi cetăţeni în Siberia.

    Amintim că Mihai Ghimpu a fost invitat de către Boris Vasiliev în timpul discursului pe care l-a ținut în ziua de 28 Iunie să participe la la această inaugurarea. Mihai Ghimpu a fost însoțit și de Corneliu Mârza, viceministrul Mediului.

                        

                      Mihai Ghimpu este intilnit cu piine și sare de localnicii din Sărătenii Vechi, Telenești

                        

                        

             Inaugurarea Răstignirii în memoria victimilor ocupației sovietice din Sărătenii-Vechi, Telenești

                      

                    Slujba de pomenire a celor căzuți în timpul regimului sovietic din Sărătenii Vechi, Telenești

                      

      

    Serviciul de Presă al Președenției

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com