• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (galerie foto)Președintele Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu diaspora moldovenească din Cipru

    (galerie foto)Președintele Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu diaspora moldovenească din Cipru

    15.06.2010  

    În cadrul vizitei în Cipru Mihai Ghimpu s-a întîlnit și cu moldovenii stabiliți acolo. Președintele le-a vorbit compatrioților despre reformele democratice, care au început să fie implementate, strategiile aplicate în diferite domenii, precum şi sprijinul instituţiilor internaţionale, va permite Republicii Moldova să-şi revină din criza financiar-economică şi să pornească pe calea relansării economiei.
    Întîlnirea cu diaspora moldovenească a avut loc în Limassol, Cipru.

    Potrivit Preşedintelui, în această situaţie, este important şi atragerea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova, acest lucru fiind posibil în condiţiile unei stabilităţi politice, de transparenţă şi supremaţie a legii în ţara noastră în vederea creării unui climat investiţional atractiv. 

    Cei prezenţi la întâlnire au menţionat că deşi duc o viaţă liniştită şi nu le lipseşte practic nimic, totuşi le este dor de casă şi de familiile lor  rămase în ţară. În acelaşi timp, fiind cetăţeni străini în Cipru, se confruntă cu o serie de probleme, rugând autorităţile de la Chişinău să se implice în soluţionarea acestora. Între acestea cea mai acută este lipsa unei misiuni diplomatice în Cipru, ccea ce din start exclude posibilitatea obţinerii sau perfectării documentelor de către cetăţenii Republicii Moldova, ei fiind nevoiţi să se deplaseze la misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Israel pentru eliberarea actelor.

    S-a mai menţionat şi despre înlesnirea procedurii de obţinere a vizelor pentru rudele cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Cipru care vin la aceştia în vizită, necesitatea recunoaşterii permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova de către autorităţile cipriote, posibilitatea ieftinirii biletelor de avion, importanţa deschiderii secţiilor de votare în Cipru etc.

    În acelaşi context, Preşedintele a subliniat că în prezent sunt în faza de pregătire proiectele de acorduri cu privire la protecţia socială a cetăţenilor moldoveni care vor fi încheiate cât de curând cu diverse state unde cetăţenii moldoveni sunt în număr mai mare, fapt ce va permite soluţionarea unor şir de probleme actuale şi stringente ale acestora.

    Mihai Ghimpu a precizat că, revenind la Chişinău, împreună cu factorii de decizie, vor identifica cele mai adecvate soluţii pentru a soluţiona problemele enunţate în cel mai scurt timp.

    Totodată, Preşedintele a promis să analizeze personal şi o serie de propuneri venite din partea cetăţenilor moldoveni în vederea democratizării societăţii în Republica Moldova.

                                            â

                                           

                                           

                                           

    Serviciul de Presă al Președenției

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com