• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții Universității de Stat "Alecu Russo" din Bălți

    Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții Universității de Stat "Alecu Russo" din Bălți

    09.04.2010  
     Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a avut astăzi o întâlnire cu colectivul de profesori şi studenţi ai Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, în cadrul unei vizite de lucru efectuată în municipiul Bălţi. Mihai Ghimpu este însoțit de Tatiana Potâng, viceministrul Educației.

    Preşedintele a discutat cu profesorii şi studenţii aşteptările lor de la conducerea Republicii Moldova, problemele cu care se confruntă aceştia, precum şi situaţia social-politică din Republica Moldova. Referindu-se la condiţiile de studiu ale absolvenţilor care vin să studieze la Universitatea din Bălţi, Preşedintele a menţionat că aceştia găsesc aici ceea ce au visat atunci când se gândeau să meargă la facultate – o instituţie de învăţământ modernă, cu cadre didactice bine pregătite, săli de curs, laboratoare dotate corespunzător, toate condiţiile pentru a deveni specialişti calificaţi. "Vom depune toate eforturile pentru ca absolvenţii Universităţii din Bălţi, precum şi ai tuturor instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova, să aibă posibilitea ca ei înşişi să-şi aleagă locul de muncă visat, la noi acasă, în Republica Moldova", a mai spus Preşedintele.

    Referindu-se la decizia fostei guvernări comuniste de a reduce numărul studenţilor înmatriculaţi la instituţiile superioare de învăţământ în bază de contract, Mihai Ghimpu a specificat că este dreptul fiecărui cetăţean să hotărască ce facultate să urmeze şi în ce mod şi nimeni nu poate să îngrădească acest drept.

    Preşedintele a menţionat că pentru actuala conducere este prioritară relansarea economică a statului, atragerea investiţiilor străine şi promovarea reformelor democratice, acest lucru asigurând o şansă în plus tinerei generaţii la o viaţă decentă. „Dacă am pornit pe acest drum, trebuie să-l parcurgem împreună până la capăt, iar acest drum se numeşte integrarea europeană a Republicii Moldova. Azi, mai mult ca niciodată, Republica Moldova are un context favorabil pentru a schimba lucrurile în bine, având şi o susţinere fără precedent din partea structurilor europene”, a accentuat Ghimpu.  

    Referindu-se la situaţia politică din republică şi la criza constituţională, Mihai Ghimpu a menţionat că desfăşurarea alegerilor anticipate fără modificarea articolului 78 din Constituţie nu va debloca situaţia, subliniind că nu există certitudinea că modificarea acestui articol ar putea avea loc în actualul Parlament. În acest caz, în opinia Preşedintelui, trebuie găsită o altă soluţie - „atunci când aleşii poporului nu pot găsi o soluţie în Parlament, trebuie să decidă poporul cum se va proceda”, iar soluţia propusă de comisia prezidenţială privind reforma constituţională, de adoptare a unei Constituţii în redacţie nouă, ajustată normelor europene, ar putea fi una viabilă.

    În dialogul cu studenții adunați în sală, Mihai Ghimpu s-a referit şi la relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi Ucraina. „În acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană ne-am asumat angajamentul să avem relaţii strategice cu SUA şi Federaţia Rusă. Cu Ucraina trebuie să avem relaţii bune, în special reieşind din considerentul că de statul vecin depinde mult soluţionarea conflictului transnistrean”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    La întâlnirea Preşedintelui Mihai Ghimpu cu colectivul de profesori şi studenţi ai Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a participat  Gheorghe Popa, rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo”.

    Mihai Ghimpu, urmează să se întîlnească și  cu colectivul Spitalului municipal, precum şi cu conducerea oraşului.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com