• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Consultările moldo-americane în domeniul apărării deschid o pagină nouă în cooperarea bilaterală

    Consultările moldo-americane în domeniul apărării deschid o pagină nouă în cooperarea bilaterală

    18.01.2010  

    Consultările moldo-americane în domeniul apărării, care s-au desfăşurat în perioada 11 - 13 ianuarie, la Washington, deschid o pagină nouă în cooperarea bilaterală dintre statele noastre. Autorităţile americane s-au arătat dispuse de a susţine eforturile Republicii Moldova atît în reformarea sectorului de apărare, cît şi în alte domenii ale vieţii social-economice. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, în cadrul unui briefing susţinut după finalizarea vizitei de lucru în SUA.

    Potrivit lui Vitalie Marinuţa, în cursul întrevederilor cu oficialii americani de la departamentele de Stat, al Apărării şi alte instituţii publice, au fost discutate aspectele realizării unor obiective, care vor permite părţii moldoveneşti de a reforma şi moderniza sistemul de apărare, a dezvolta capabilităţile contingentelor moldoveneşti de menţinere a păcii pentru o eventuală participare la operaţiuni internaţionale în diferite teatre de operaţiuni, precum şi elaborarea şi implementarea unor noi principii de asigurare socială a cadrelor militare.

    În context, Vitalie Marinuţa a menţionat că partea americană şi-a arătat disponibilitatea de a majora bugetele programelor de asistenţă pentru R. Moldova. În urma consultărilor bilaterale, partea americană a anunţat că va dubla asistenţa financiară pentru Programul de instruire militară internaţională (IMET). Armata Naţională participă la programul în cauză din anul 1994, iar în perioada 1994-2009, în acest scop au fost alocate circa 9 mln. dolari SUA.

    Totodată, în cadrul întrevederilor de la Washington, oficialii americani au anunţat că susţin eforturile noii guvernări de la Chişinău de democratizare a societăţii, soluţionare a problemelor cu care se confruntă ţara noastră, inclusiv la capitolul reglementării conflictului transnistrean. "În opinia colegilor americani, formatul 5+2 este cel mai optim pentru soluţionarea diferendului transnistrean pe cale paşnică, dar necesită o implicare mai activă a unor actori în acest proces", a specificat Vitalie Marinuţa.

    Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii desfăşoară consultări bilaterale în domeniul apărării o dată la doi ani începînd din 2000. În cadrul acestor consultări sînt trecute în revistă realizările în plan bilateral între cele două ţări şi trasate priorităţile de cooperare pentru următorii doi ani. Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

    Sursa: Serviciul de Presă al Ministerului Apărării

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com