• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Declarația MPU privind criza politică din RM
  11.06.2020     
  Declarația MPU cu privire la marcarea în bătaie de joc a Zilei Memoriei de către regimul Dodon
  03.03.2020     
  MPU a fost împiedicată de Dodon să participe la acțiunea oficială de comemorare, de Ziua Memoriei
  02.03.2020     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Aştept ca în 2010 să fie ales Preşedintele Republicii Moldova

  Mihai Ghimpu: Aştept ca în 2010 să fie ales Preşedintele Republicii Moldova

  28.12.2009   9 Comentarii

  Interviu cu Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte interimar al Republicii Moldova despre realizările din 2009 şi speranţele anului 2010, interviu acordat postului de radio „Europa Liberă” la 26 decembrie 2009.

  Anul 2009 a fost plin de bucurii, dar şi de tristeţe, cu urcuşuri şi coborâşuri, a fost un moment de cotitură pentru că a adus schimbarea, acestea ar fi opiniile mai multor moldoveni care au vrut să spună la microfonul Europei Libere cum a fost anul care rămâne în istorie.Aşadar, la sfârşit de an ne gândim la ce a fost bun, la ce a fost rău, la ce am realizat şi la ce nu am realizat, sfârşitul de an este momentul retrospectivelor şi evaluărilor. Să-i ascultăm şi pe Preşedintele Parlamentului Mihai GHIMPU:

  Mihai Ghimpu:

  Acest an ne-a adus schimbarea lansată de liberali încă în 2005 de a înlătura de la putere comuniştii care au venit pe cale democratică şi nu au preţuit această democraţie şi încredere a cetăţenilor. În loc să muncească pentru stat, pentru cetăţeni, ei au muncit doar pentru propriile afaceri.

  Valentina Ursu: Pe parcursul acestui an comuniştii au încercat să facă două coaliţii, după 5 aprilie am înţeles că aproape era bătută în cuie coaliţia PCRM-AMN, ca după ultimul scrutin această tentativă de a face coaliţie PCRM-PD s-a soldat cu un eşec.

  Mihai Ghimpu: Eu pentru prima dată aud despre coaliţia PCRM-AMN după alegerile din 5 aprilie. Ştiu că au avut loc nişte discuţii, întâlniri. Posibil că a fost o joacă din partea domnului Urechean, nu cred că el ar accepta o coaliţie cu comuniştii după ce a fost terorizat toţi anii aceştia. Cred că a încercat să împace europenii care spuneau că trebuie duse tratative cu comuniştii, că este nevoie de stabilitate. Eu înclin spre această poziţie.

  Valentina Ursu: Acest eşec pentru comunişti a favorizat crearea AIE. Ce înseamnă pentru destinul Moldovei această coaliţie?

  Mihai Ghimpu: E adevărat, coaliţia AIE înseamnă destinul de mâine al cetăţenilor. Dacă nu avea să existe această alianţă, înseamnă că avea să existe o alta, şi asta însemna o alianţă de centru-stânga, PCRM-PD, una monstruoasă pentru că PD nu ar fi avut posibilităţi, după partajarea funcţiilor şi revenirea lui Voronin în fotoliul de preşedinte de Parlament, asta înseamnă o izolare şi mai mare a Republicii Moldova pe plan internaţional. Eu cred că Alianţa pentru Integrare Europeană va exista şi în continuare. Domnul Lupu a demonstrat că a venit în această Alianţă nu pentru a deţine funcţia de preşedinte, pentru că dacă râvnea cu adevărat la această funcţie, aşa cum spunea Voronin, 48 plus 13 este egal cu 61 voturi. Marian Lupu a venit într-o alianţă unde era clar că pentru alegerea preşedintelui nu sunt mandate îndeajuns şi faptul că şi acum a rămas în calitate de deputat şi nu pretinde o altă funcţie, demonstrează că are cultură politică şi responsabilitate pentru viitorul acestui stat şi a cetăţenilor săi. Sunt convins că va veni ziua când domnul Lupu va fi ales preşedinte.

  Valentina Ursu: Atunci când vorbim despre anul 2009, nu putem să nu vorbim despre 7 aprilie. De ce atât de greu această investigaţie?

  Mihai Ghimpu: Târziu s-a constituit comisia parlamentară pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 şi este foarte mult de lucru...

  Valentina Ursu: Unii spun că ar fi dispărut anumite materiale...

  Mihai Ghimpu: Am şi eu informaţii că anumite materiale au fost arse de către Securitate, au dispărut materiale şi de la MAI, şi de la Procuratură. Cred că dacă au fost distruse materialele e clar de ce. Dacă acestea erau împotriva noastră nu cred că erau să fie distruse. Important este ca această comisie să vină cu un rezultat obiectiv. Noi trebuie să cunoaştem adevărul.

  Valentina Ursu: Credeţi că va fi cunoscut adevărul despre 7 aprilie?

  Mihai Ghimpu: Dacă ţinem cont de faptul că unele materiale au fost arse, e greu astăzi să spunem că vom descoperi adevărul. Însă când dispar documentele rămân oamenii, iar mărturiile unui om sunt mai valoroase şi sunt şi o probă. Îmi doresc ca acest adevăr să-l cunoaştem, fiindcă acei care au organizat aceste provocări în urma cărora au avut de suferit tinerii, trebuie să fie pedepsiţi. Noi trebuie să curmăm din start astfel de acţiuni, pentru că un stat de drept şi democratic înseamnă dreptul la protest, dreptul la exprimare, iar organele de stat trebuie să urmărească derularea evenimentelor astfel încât totul să se desfăşoare paşnic.

  Valentina Ursu: Cei care sunteţi în AIE aţi fost învinuiţi de dl Voronin, de PCRM, că aţi fost organizatorii loviturii de stat?

  Mihai Ghimpu: Sunt acuze grave, de aceea am şi înaintat o acţiune în judecată. Acum în instanţă este cererea mea în calitate de cetăţean, din partea Partidului Liberal şi a primarului Dorin Chirtoacă, în calitate de vicepreşedinte al PL. Ceea ce a fost prezentat în filmul “Atac asupra Moldovei” sugerează că eu sunt un trădător şi organizator al loviturii de stat.

  Valentina Ursu: Cum apreciaţi activitatea Legislativului în actualele condiţii?

  Mihai Ghimpu: Eu o apreciez ca fiind bună. Cu toate dificultăţile pe care le avem, este o activitate care vine să soluţioneze problemele stringente. Mă bucur că Parlamentul împreună cu Guvernul funcţionează şi am ajuns să aprobăm bugetul pentru 2010. Activitatea comuniştilor se vede prin prisma bugetului pe care l-am aprobat noi. Cunoaşteţi că am depistat scheme frauduloase în ceea ce priveşte importul peştelui, a cărnii, contrabanda cu ţigări, tocmai aici sunt banii care trebuie să vină în buget. Nu mai vorbim de schema de a fura din bugetul statului prin TVA. Cam pe la jumătatea anului 2010 o să se clarifice mai multe lucruri. Cu încetul, noi depistăm mai multe lucruri, pur şi simplu nu vrem să facem declaraţii politice. Am declarat că vrem să avem un stat de drept şi democratic. Dacă vroiam să facem declaraţii populiste, le-am fi făcut demult. Noi suntem oamenii legii. Comuniştii sunt agresivi pentru că ştiu că mai devreme sau mai târziu vom depista fărădelegile pe care le-au comis. Ce-i drept, în ultima perioadă, au devenit mai bunicei, înteleg că nu se va realiza ceea ce şi-au dorit – mai exact, că nu va rezista Ghimpu, că nu va rezista Alianţa. Eu cred că ei s-au convins că noi o să guvernăm patru ani de zile, şi în această perioadă o să depistăm toate schemele frauduloase de care s-au folosit cei care au guvernat.Valentina Ursu: Ce aşteptaţi de la 2010 şi ce s-ar putea întâmpla?Mihai Ghimpu: Aştept ca în 2010 să fie ales preşedintele.

  Valentina Ursu: Şansa e reală?

  Mihai Ghimpu: Şansa e reală. O să fac tot posibilul ca preşedintele să fie ales. În primul rând, aceasta înseamnă consolidarea Alianţei, iar cine nu înţelege acest lucru cu mine limbaj comun nu o să găsească. În al doilea rând, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, atragerea investiţiilor, susţinerea în continuare a tuturor celor care ne doresc binele, preşedintele trebuie să fie ales. E adevărat, astăzi premise pentru dizolvarea Parlamentului sunt, dar nu sunt toate circumstanţele. Trebuie să treacă un an din momentul ultimei dizolvări a Parlamentului. Îmi doresc ca această decizie să o ia cetăţenii în cadrul unui referendum.

  Valentina Ursu: Referendumul ar putea fi fixat pentru când? Sfârşit de primăvară, început de vară?

  Mihai Ghimpu: Cred că da. Dacă e să fim sinceri trebuie să fie la finele lunii mai, înainte de expirarea termenului în care eu sunt obligat să dizolv Parlamentul. Avem două probleme pe care suntem obligaţi să le rezolvăm: să ieşim din criza socială şi economică, din sărăcie şi mizerie, să oferim cetăţenilor viaţa pe care o oferă democraţia. Nu este timpul să ne jucăm cu soarta cetăţenilor, nu e timpul să respingem încrederea şi sprijinul instituţiilor europene şi internaţionale şi a statelor care doresc un viitor european Republicii Moldova.

  Sursa: Radio Europa Liberă

  Comentarii Adaugă comentariu

  Din nou despre Transnistria si Gagauzia / 10.01.2010 00:00
  Statutul de neutralitate trebuie schimbat musai! Europa nu poate avea la granitele ei o tara neutra, care va sa zica la nevoie sa stea in bune relatii bilaterale cu vecinii de la rasarit. Vecinii de la rasarit stim ce vor si ce au luat, o parte din tara, Transnistria. Ce relatii poate avea Moldova cu un cotropitor. Armata apara suveranitatea si teritoriul Moldovei, iar aceasta este sub ocupatie straina, insa in realitate nu o mai poate apara, pentru ca o parte a tarii este deja ocupata de Rusia. Noi nu avem controlul tarii noastre, Guvernul de la Chisinau este o marioneta. ONU nu poate tolera ca o tara sa nu-si poata controla teritoriul si granitele. De drept, o mana de golani mafioti controleaza o parte a tarii si o parte a granitelor tarii, sub mai multe pretexte politice, inacceptate de catre ONU. Rusia a recunoscut Transnistria, asadar nu respecta Moldova ca tara ci are cu dansa doar interese economice, politice si geo-strategice. Iluzia reintegrarii prin neutralitate este o gogoasa moldoveneasca, care nu este pe gustul Europei, Romaniei si Statelor Unite ale Americii. Fara NATO nicio sansa la reintegrarea tarii noastre, UE nu poate avea granite nesigure si tari in componenta care nu detin controlul asupra teritoriului. Este o minciuna!!!! Guvernul actual stie ca UE nu va accepta Moldova decat daca aceasta este membra NATO (datorita pozitionarii geografice si situatiei politico-economice) si daca detine controlul asupra teritoriului si granitelor. Marinutra e si dansul un mincinos care joaca bine rolul liberalului bine citit, in realitate e mai jos decat poate sa ne arate imaginea! Moldova are sansa NATO, tratatul NATO va conferi Moldovei garantii de securitate, cine ataca o tara NATO ataca NATO!

  Răspunde
   

  pentru Carolina si niku / 10.01.2010 00:00
  Mos Craciun va aduce in dar un tiket gratuit pe care scrie ??????????? ? ??????, numai dus. Mos Craciun va aduce alternativ in dar un Abecedar, scris de regretatul Grigore Vieru, pentru alfabetizare. Mos Craciun a anulat tiket-ul pentru ruta Chisinau-Moscova pentru Voronin si emis un tiket gratuit viat Tribunal pentru Penitenciarul nr. 13 Chi?in?u. Lista de daruri ale lui Mos Craciun cu dedicatie pentru Voronin, Carolina si Niku: Basescu in februarie la Chisinau, limba romana in Cosntitutie, limba romana in cinematografele rusesti, istoria romanilor in scolile rusesti, taierea sarmei ghimpate de pa Prut si libera curculatie in Romania a romanilor din Moldova. La oferta Mos Craciun poate aduce tratatul de asociere cu UE, baza militara NATO in Moldova si pasapoarte romanesti pentru toti. Multe felicitari si rezultate bune la limba romana in anul 2010!

  Răspunde
   

  Dimitri Buzdan / 10.01.2010 00:00
  Sa ne traiesti Ghimpule! Sa ai grija cu ex-comunistul Marian Lupu, ca ii cam place limba rusa si e cam internationalist din fire. Lupu e moale, are dreptate Voronin, vrea putere si si-a uitat opinca. Filat este viitorul, nu te gandesti la o fuziune sau luati mai mult separat (pl si pldm)?!

  Răspunde
   

  Vasili / 10.01.2010 00:00
  modificarea constitutiei si alegerea unui presedinte pentru noi nu pentru rusi

  Răspunde
   

  niku / 30.12.2009 00:00
  Domnu M.Ghimpu daca asa de tare va plac romanii de ce nu plecati in kolo s ai saraciti pe ei...? si sa va l luati si nepotelul sa le mai faca si romanilor surprize -surprize!!!

  Răspunde
   

  Da la sigur VREM PATRIOTI LA CONDUCERE NU TRADATORI!! / 30.12.2009 00:00
  si aferisty kare vor sa si rezolve promisiunile pe baza oamenilor si asa saraci!

  Răspunde
   

  care incredere ca ne va saraci cu totul si ne va uni cu ro.? / 30.12.2009 00:00
  nu vrem nici o unire cu nimeni ! doar ceea ce e al nostru transnistriea + gagauz ery

  Răspunde
   

  Carolina / 29.12.2009 00:00
  ????? ????? ?????? ???????????? ?????????? ? ?????????????? ?????-?????? ???????????? ?????????? ???????, ?. ?. ?????????? ????? ????? ?????????? ?????? ????????????? ? ???????????? ????????????? ?????-??????, ???????? ??????? ???. ? ???????? ?????? ???????? ????? ??? ???????? ??? ????????? ??????????????? ? ???????????? ????????. ????????????? ?????-?????? ???????? ?????, ??? ??????? ??????? ??????????????? ? ??. «? ?? ????, ?????? ????? ?????. ?? ? ???? ????????? ?????? ??? ????? ? ??????». ????? ????????? ?????? ?????? ??????, ????????????? National Geographic Channel. ?? ?????? ? ??????? ?? ?????? ??? ???????? ???????????? ?????????? ????? ????? «????????? ???????????» ?? ?????-?????? ?? ????????????? ????? ??? ?????? ?????? ????????? ?. ?. ?????????? ? ????? ?????????? ? «???????????? ????????????, ??????? ???????? ??? ?????????», ? ????????, ??? ?????? ? ???? ? ??????? ??? ????, ????? ?????????? ????? ???????, ????????? ???????? ??????? ????????????? ? ??. ????? ????, ? ????? ????? ????????? ???????????? ?? ??????. ?????? ?????? ?????? ??? ??????????????? ?????????? ?? ????? ???????? ????? ?????????? ??????. ?????? ???????, ??? ?? ??????????? ????? ????? ??????????? ???????? ???????. ? ??????? ???? ???? ?? ???????? ?????, ? ????? 80% ???????????? ????????????? ?? ???????. ????? ????? ???????????? ?? ??????????, ???????, ??? ?????? ??????? ?? ?????? ????????? ???? ????????. ? ?????????????? ???? ?. ?. ?????????? ??????? ???????? ??????????? ?????????? ??????? ? ????????????? ?????-??????, ??????? ????? ?????????? ? ?????????? ??????????? ???????????, ? ????? ??????? ????????? ?? ?????? ?????????? ?????? ?????-?????? ? ??????? 1 ???????, ??? ??? ??????????? ?????????. «? ????????? ???????, ??? ???????? ?????-????? ?? ????? ???? ?????», — ??????? ????? ?????. ? ???????? ?????? ?????? ??????????? ?? ?????? ????????????? ?????-?????? ?????? ?????? ?????? ????????? ????? ???????? ???????, ????????????? ??? ?????? ???????????? ??????????? ?????-?????? ?? ?????????? ???????. ???????? ?????? ??????? ???????, ??? ?????????? ?????????? ????? ???????????? ???????????? ?????????? ? ?????????? ??????? ?? ???????? ??? ? ?????? ????????? ??????????? ?? ???? ???? ? ??? ?????? ? ???????? ????????????? ?????-?????? ?????? ??? ????? ????? ??????? ??????????? ?? ????????? ?????? ????. ????????????? ?????? ??????? ???????? ?? ??? ????, ??? ???????? ????????? ?????? ?????-?????? ????????????? ????? ????????? ??????? ????? ???????, ?????? ??? ?? ?????? ????? ? ??? ????????? ??????? ???? ??????. ??????????? ????????? ?? ????????????? ?????-?????? ????????, ??? ?????????? ?????? ???? ??????? ?? ??????, ? ?????? ????? ????? ??????? ???????????? ?????????? ?????????? ? ????? ?????-???????. ?. ?. ?????????? ?????????? ??????? ??????? ??????????????? ????????????? ?????-??????, ???????, ??? ????? ????????? ?? ?????? ??????????? ???????? ?? ??????? ????????? ????-????????????? ?????????? ??????. ? ????? ? ???? ???????? ????? ???????? ??????????? ???????? ??????? ?????? ???????????? ? ????? ??????????? ?????? ???????? ??? ?? ????????? ?????????????? ?????????? ??????? ? ?????? ??????. ? ?????????, ???????????? ?????? ????????? ??????? ??????????? ??????????? ???????? «???????» ??? ?. ?. ?????????? ?????????? ???????, ???????????????? ?????????? ??????????????? ???????. ??? ??????? ???????? ????? ? ????? ??????????? ???????????, ?????? ?????? ? ???? ???????????? ????? ?????????????? ???????????? ?? ??????????? ??????. ????? ?? ???????, ??? ?????? ????? ???? ????? ?? ???????????????? ?????? ????????? ????????? ?????????? ????? ??? ?????? ????????? ??????????????. ????? ????? ??????? ??????????????? ???? ????????? ???????????? ? ???????? ???????????, ??? ? ?????? ?????? ?? ?????????? ??????????? ?????????? ??????? ? ?????? ????????? ??????? ????? ??????? ? ????. ?????????????? ? ???? ??????????? ?????? ????????? ????? ???-????? ??????? ??????????? ????????????? ???????????? ???, ??????, ??? ???????? «????????» ?????????, ??????????, ??????? ???????? ? ???????, ????????? ??????? ??????? ???????????, ??? ?????? ???????, ??????? ????????? ???????? ? ?????? ??????? ??????????. ?????-????? ??????? ??????? ? ??????????????? ??????? ?????????? ??????? ????? ?????? ?????. ? ???? ?????????? ?????? ?? ?????? ???????????? ??????? ? ???????? ?????????? ???????, ?????????? ??????? ????????, ?? ??????? ??????????? ?????? ???????????? ????????. ? ?????????, ?????? ???????? ??????? ?????????????? ????????? ???????????? ????????? ?????????? ???????, ??????? ????????? ?????????? ?????????? ?????????? ????, ???????? ?????? ??? ???????, ?????????? ?? ?????? ? ??????????? ?????? ??? ????????? ????. ? ???????? ???????? ????????????? ?????? ???????? ??????????? ? ???, ??? ???????? ???????? ????? ?? ??????????. ??? ???????? ????????? ?? ????????????? ?????-??????, ?? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????????? ??????????????? ? ???????????????? ???????? ?? ????????? ????????? ????????? ??????????. ?? ????????? ??????, ?? ??? ???????? ???? ?????????? ???????? ?? ?? ?????? ???? ? ???? ????, ?????? ??????????? ?????????????? ?????? ?????????? ?????? ???????????? ????????? ????? ????????, ???? ?????????????? ??? ???????? ???????? ?? ?????????? ???? ????.

  Răspunde
   

  alina Orhei / 28.12.2009 00:00
  Avem toata increderea in Domnul Ghimpu!!!!

  Răspunde
   

  Nume, Prenume *:
  E-mail:
  Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 4753526  | ieri: 1316 |  azi: 892 |  online: 36     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97