• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Preşedinte interimar al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Elisabeth Walaas, Secretar de stat în Ministerul de Externe al Norvegiei

    Preşedinte interimar al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Elisabeth Walaas, Secretar de stat în Ministerul de Externe al Norvegiei

    18.12.2009  
    Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Elisabeth Walaas, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, aflată într-o vizită de lucru în R.Moldova.

    În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind situaţia politică şi social-economică din Republica Moldova, perspectivele impulsionării relaţiilor bilaterale moldo-norvegiene pe multiple planuri.

    Preşedintele Mihai Ghimpu s-a pronunţat pentru valorificarea mai activă a factorului parlamentar în relaţiile moldo-norvegiene şi pentru o cooperare amplă cu Parlamentul (Storting) Regatului Norvegiei.Mihai Ghimpu a apreciat înalt asistenţa acordată de Norvegia pentru efectuarea reformelor în sfera justiţiei şi afacerilor interne în baza Memorandumului privind contribuţia Regatului Norvegiei la consolidarea statului de drept în Republica Moldova.

    În baza acestui Memorandum actualmente în republică activează o misiune norvegiană de experţi – NORLAM, care este implicată în mai multe proiecte comune cu Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Institutul Naţional al Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi alte instituţii de resort.

    De asemenea, este în plină desfăşurare proiectul “Entranse 2 Your Business”, care vizează suportul Norvegiei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, proiect finanţat de MAE al Norvegiei.Mihai Ghimpu a specificat că actuala conducere depune eforturi susţinute pentru ca Republica Moldova să facă parte din marea familie europeană, acesta fiind şi obiectivul enunţat de Alianţa pentru Integrare Europeană.

    În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că mizează pe sprijinul Norvegiei în vederea asigurării liberei circulaţii pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen, precum şi în rezolvarea problemelor cu caracter social cu care se confruntă cetăţenii moldoveni migraţi peste hotare.Elisabeth Walaas a afirmat că ţara sa, deşi nu este membru al UE, susţine aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi va acorda tot sprijinul necesar în realizarea parcursului european, precizând că se observă o apropiere reală a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

    În context a fost abordat subiectul aderării Norvegiei la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chişinău. Potrivit părţii norvegiene, acest eveniment este preconizat pentru începutul anului 2010.

    Sursa: Serviciul de presă a Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com