• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă: Sunt sigur că Băsescu va câștiga alegerile prezidențiale din România

    Dorin Chirtoacă: Sunt sigur că Băsescu va câștiga alegerile prezidențiale din România

    20.11.2009  

    Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal și primar al capitalei, a declarat azi, 17 noiembrie în cadrul unei conferințe de presă că formațiunea politică pe care o reprezintă îl susține pe Traian Băsescu la funcția de președinte al României, în cadrul alegerilor prezidențiale din statul vecin, care vor avea loc la 22 noiembrie și 6 decembrie. Totodată, Chirtoacă s-a arătat sigur că Băsescu nu are un contracandidat serios și că acesta va câștiga fără mari probleme scrutinul electoral.

    Reprezentanții PL au menționat astăzi un șir de acțiuni ale președintelui Băsescu, motiv pentru care liberalii vor continua să-l susțină pe candidatul PDL în acțiunile ulterioare ale acestuia. ”Băsescu a promulgat legea cetățeniei, va rezolva problema consulatelor românești în R. Moldova, a promovat semnarea Convenției cu privire la micul trafic la frontieră și a fost un aprig susținător al R. Moldova”, au menționat astăzi liderii PL. ”Obiectivul major al lui Traian Băsescu este ca R. Moldova să devină membră a Uniunii Europene, iar ulterior, aceasta să se întâlnească cu România în cadrul comunității europene”, a mai precizat Chirtoacă astăzi la miezul zilei.

    În timpul alegerilor prezidențiale din România, în țara noastră vor activa 13 secții de votare, care vor fi deschise în diferite localități. Totodată, amintim că în Moldova există un număr mare de persoane care dețin și cetățenia română. În cadrul alegerilor prezidențiale din România vor candida Traian Băsescu(PDL), Crin Antonescu(PNL), Gigi Becali (PNG), Mircea Geoană (PSD), Sorin Oprescu(independent) și Corneliu Vadim Tudor(PRM).

    Preşedintele României Traian Băsescu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă au avut trei întrevederi oficiale în ultimii 2 ani, toate la Palatul Cotroceni din capiatala României. La 21 august 2008, urma să aibă loc o întrevedere între Traian Băsescu şi Dorin Chirtoacă la Chişinău. Vizita însă a fost contramandată din motive necunoscute. Potrivit unor surse citate de Pro TV Chişinău, întrevederea dintre Băsescu şi Chirtoacă a fost condiţionată de preşedintele Republicii Moldova de atunci, Vladimir Voronin.

    În cadrul primei întâlniri, Traian Băsescu l-a felicitat pe noul Primar general al Municipiului Chişinău pentru succesul înregistrat în alegerile locale. De asemenea, Băsescu şi-a exprimat speranţa că legăturile de colaborare între cele două administraţii locale, Primăria Generală a Municipiului Chişinău şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, vor continua să se dezvolte. Dorin Chirtoacă a mulţumit pentru urările adresate şi şi-a exprimat intenţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale prin întărirea legăturilor la nivelul administraţiilor locale.

    La 27 martie 2009, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit la Palatul Cotroceni, pentru a doua oară pe Primarul general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, aflat într-o vizită la Bucureşti cu prilejul manifestărilor culturale dedicate aniversării a 90 de ani de la Actul Unirii de la 27 martie 1918. În cadrul întrevederii, şeful statului şi Primarul general al Municipiului Chişinău au discutat aspecte referitoare la modernizarea administraţiei locale. La finalul întâlnirii, domnul Dorin Chirtoacă i-a oferit Preşedintelui României un dar simbolic: o reproducere după o fotografie cu membrii Sfatului Ţării de la 27 martie 1918 şi două vase de ceramică tradiţională, cu pământ de la Chişinău.

    A treia întrevedere dintre Traian Băsescu şi Dorin Chirtoacă a avut loc la 12 noiembrie 2009, la Palatul Cotroceni. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă a venit cu un grup de tineri, victime ale maltratărilor poliţiei după evenimentele din 7 aprilie din Republica Moldova. În mesajul său, preşedintele României i-a felicitat pe tineri pentrulupta lor şi atitudine pentru democraţie, libertate şi un viitoreuropean pentru Republica Moldova. Şeful statului român a menţionat că luptaîmpotriva sistemului comunist încă nu s-a încheiat, precizând căsistemul nu cedează atât de uşor, iar rădăcinile acestuia sunt adânci. La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a mulţumitpreşedintelui României pentru susţinerea acţiunii „Recunoştere şirecunoştinţă”, iniţiată de Primăria Chişinău. De asemenea, edilulChişinăului a apreciat consecvenţa autorităţilor române în relaţia cuRepublica Moldova şi susţinerea pentru integrarea europeană a ţării noastre. 

    Întrevedere dintre preşedintele Romaniei Traian Basescu şi Primarul Chisinaului Dorin Chirtoacă (27 martie 2008)

    Sursa: Departamentul Comunicare PL cu referinţă la Portalul UNIMEDIA

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com