• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Prima vizită oficială a Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu a fost la Bruxelles

    Prima vizită oficială a Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu a fost la Bruxelles

    13.10.2009  

    Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a efectuat în perioada 6-7 octombrie o vizită oficială la Bruxelles pentru a se întâlni cu înalţii oficiali europeni. Agenda de lucru a inclus mai multe întrevederi cu membrii delegaţiei Parlamentului European ai Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, condus de europarlamentarul român Monica Macovei, o întrevedere cu Libor Roucek, Vicepreşedintele Parlamentului European, responsabil pentru Politica Europeană de Vecinătate şi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek.

    În cadrul întrevederii cu membrii delegaţiei Parlamentului European ai Comitetului de Cooperare Parlamentară, Preşedintele Mihai Ghimpu a prezentat situaţia postelectorală din Republica Moldova, punând accentul pe intenţia noii conduceri de iniţiere a unui şir de reforme democratice. Mihai Ghimpu a prezentat şi priorităţile Alianţei pentru Integrare Europeană pe plan intern, dar şi internaţional, în context precizând importanţa acordată realizării obiectivului de integrare europeană şi reiterând aşteptările actualei conduceri de la Uniunea Europeană: facilitarea liberei circulaţii a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene, acordarea unei asistenţe financiare pentru depăşirea crizei social-economice, sprijin din partea UE în vederea retragerii armatei ruseşti din stânga Nistrului.

    Răspunzând la întrebările adresate de europarlamentari, Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu s-a referit la soluţiile pe care le propune actuala conducere pentru demonopolizarea diverselor sectoare ale economiei, facilitarea exporturilor de mărfuri moldoveneşti în spaţiul UE, precum şi încurajarea dialogului interetnic în Republica Moldova etc.Schimbările democratice din Republica Moldova, precum şi acţiunile concrete ale noii conduceri în vederea implementării reformelor în conformitate cu standardele europene au format agenda discuţiilor Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Libor Roucek, Vicepreşedintele Parlamentului European, responsabil pentru Politica Europeană de Vecinătate, care a manifestat deschidere pentru sprijinirea autorităţilor RM în realizarea reformelor democratice şi promovarea proiectelor din cadrul Parteneriatului estic.

    Totodată, Vicepreşedintele Parlamentului European a încurajat iniţierea unui dialog constructiv între forţele politice de la Chişinău pentru alegerea preşedintelui statului, precum şi găsirea unui consens politic. Discuţiile purtate în cadrul întrevederii Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek au vizat perspectivele relaţiilor de ansamblu între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Spicherul Mihai Ghimpu l-a informat pe Preşedintele Parlamentului European despre problemele cu care se confruntă Republica Moldova, referindu-se la situaţia social-economică dificilă, precum şi angajamentele pe care şi le-a asumat Alianţa pentru Integrare Europeană în promovarea reformelor democratice în interesul tuturor cetăţenilor, chiar dacă o parte din acestea nu vor fi populare, dar sunt absolut necesare, în special în justiţie, educaţie, sănătate, protecţie socială etc.

    Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a salutat angajamentele noii conduceri de a promova reforme în societate în diverse domenii în conformitate cu standardele europene şi a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a încheia în timpul cel mai apropiat un acord de asociere cu Republica Moldova. De asemenea, ambele părţi au convenit asupra faptului că Parlamentul Republicii Moldova urmează să stabilească, în timp apropiat, componenţa delegaţiei moldoveneşti în Comisia pentru Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova. Preşedintele Mihai Ghimpu revine azi la Chişinău. La aeroport, la ora 14.30 va susţine un briefing de presă şi va răspunde la întrebările jurnaliştilor cu referire la rezultatele întrevederilor avute cu liderii Parlamentului European.Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova.

    Sursa video: Serviciul audiovizual al Comisiei Europene

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com