• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: „Noi putem schimba planurile lui Obama şi Putin”

    Mihai Ghimpu: „Noi putem schimba planurile lui Obama şi Putin”

    29.09.2009  

    Interviu cu Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova, preşedintele parlamentului şi preşedintele în exerciţiu al CSI.
    - Dle preşedinte, în timpul guvernării comuniste, Opoziţia îl critica pe Voronin că este şi preşedinte de stat, dar şi de partid. Dacă veţi deţine mai mult timp interimatul, veţi renunţa la şefia PL?
    - Contează valorile promovate de către un preşedinte, dar nu faptul dacă este sau nu şef de partid. Noi am avut şi preşedinţi nemembri de partid, care au folosit la maximum toate pârghiile posibile, inclusiv cenzura, pentru a se menţine la putere. În cazul meu, nici vorbă nu poate fi că voi deţine interimatul o perioadă mai lungă de timp. Constituţia nu stabileşte termenul de emitere a decretului de dizolvare a parlamentului, în cazul nealegerii preşedintelui, dar eu sunt convins că vom alege şeful statului până la 11 noiembrie. Avem mai multe pârghii în acest sens.
    - Cunoaşteţi măcar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?
    - Ei nu vor fi opt, dar mai mulţi. Dacă, însă, comuniştii îşi doresc cu orice preţ anticipate, să ştie că ei singuri îşi taie craca de sub picioare, vorba proverbului, căci noi vom modifica Codul Electoral şi vom oferi dreptul de vot tuturor cetăţenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comuniştii trebuie să analizeze foarte bine situaţia, fiindcă, dacă acum au 48 de mandate, ar putea pe urmă să se aleagă doar cu vreo zece. Sărăcia în care ne aflăm este meritul lor şi ei trebuie nu doar să ne mulţumească că ne-am înhămat pentru a o lichida, dar şi să pună umărul pentru a scoate republica din criză. Doar în campania electorală ei se declarau cei mai mari patrioţi. Dacă nu-i interesează viitorul statului, atunci să se gândească la viitorul partidului din care fac parte şi la eşecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.
    - Dacă, totuşi, nu se vor găsi cele opt voturi, veţi organiza referendumul cu privire la alegerea şefului statului de către cetăţeni sau există şi alte variante?
    - Avem o altă soluţie, legală şi constituţională, pe care nu pot şi nici nu vreau să v-o spun. Chestiunea cu referendumul durează, dar noi nu avem timp. De aceea, sunt absolut convins că alegeri anticipate nu vor avea loc în niciun caz.
    - În campania electorală PDM şi PLDM declarau că referendumul va avea loc oricum. Aţi renunţat la ideea asta?
    - Urmează să discutăm în cadrul AIE, dacă vom avea o republică parlamentară, prezidenţială sau semi-prezidenţială, dar eu cred că acum avem alte priorităţi. Noi trebuie mai întâi să plătim pensiile şi salariile, să funcţioneze instituţiile statului, să combatem corupţia şi crima organizată, să lichidăm sărăcia, să creăm condiţii pentru economie liberă, care va asigura cetăţenilor condiţii decente de trai. Au mai rămas două-trei zile până vom avea guvern, iar atunci lucrurile se vor aranja.
    - Unii cetăţeni se arată foarte nemulţumiţi că, odată cu venirea noii guvernări, s-au majorat deja preţurile la transport şi apă. Cred că aceste lucruri, care se vehiculează intens şi în presa comunistă, necesită o explicaţie clară de la dvs.
    - Decizia a coincis cu venirea noii guvernări, dar subiectul era pe ordinea zilei in CMC mai bine de jumătate de an. Chiar şi după majorare, tariful la apă în Chişinău este mai mic chiar aproape de două ori decât cel din raioanele republicii. Dincolo de aceasta, lumea trebuie să înţeleagă că noi ne aflăm în dilemă – ori urmăm politica partidelor precedente, care, pentru a se menţine la putere, au sărăcit întreprinderile statului, ori facem reforme, pentru ca mâine să ne fie mai uşor. RM nu are viitor fără reformele necesare şi eu mă bucur că CMC a conştientizat faptul că e mai bine să facem reforme decât să amăgim populaţia, pentru ca mâine să fim şi mai săraci. „Apă-Canal” şi Regia Transporturi se află în pragul falimentului, după ce comuniştii nu au ţinut cont de evoluţia firească a acestor domenii, ci de propriile lor interese. Problema cea mare este că cetăţenii sunt săraci şi n-au de unde plăti, dar nici „Apă-Canal”, şi nici Regia Transporturi nu au bani. Şi asta nu e problema primarului, pentru că nu el dezvoltă economia, dar cei care au guvernat până acum. Pe om nu-l interesează cât costă biletul sau apa, dacă are un salariu decent. Sunt de acord că decizia adoptată de CMC este în detrimentul nostru politic, pentru că a rămas foarte puţin până la alegerile locale din 2011. Care primar şi-ar asuma această răspundere, înainte de alegeri? D. Chirtoacă însă s-a gândit nu la soarta sa, dar la cetăţeni. Fără reforme, nici ajutor extern nu vom primi. M-am întâlnit cu reprezentanţii UE în RM, Kalman Mizsei şi Cesare de Montis, şi i-am rugat să ajute cumva parlamentul, care a rămas doar cu creioane şi hârtii, după devastarea clădirii, organizată de puterea comunistă. În replică, Cesare de Montis mi-a spus că, în ultimul an, RM nu a întreprins nimic din reformele promise UE. El mi-a sugerat foarte clar că vom avea susţinerea UE numai dacă vom realiza reforme. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că avem datorii foarte mari şi că nu putem trăi veşnic numai în baza împrumuturilor. Voronin minte cu neruşinare când afirmă că datoria externă a RM a scăzut în ultimii ani.
    - Care este datoria externă a RM?
    - Voronin ne minte cu PIB-ul, dar în 2001, datoria externă era de 1,5 mlrd. euro, iar acum e de peste 4 mlrd. euro. Deficitul bugetar e de peste 5 mlrd. lei, au scăzut importul şi exportul. Singura şansă este să dezvoltăm economia, să nu trăim doar din impozitele indirecte de la vamă şi din remitenţe. Trebuie să fim conştienţi că reformele nu întotdeauna sunt pe placul oamenilor, care, de regulă, conservatori, se mulţumesc cu ce au, decât să accepte schimbarea. Însă noi azi nu avem altceva decât sărăcie. Oare acestea sunt pensii şi salarii? Eu tare mă rog Domnului ca să nu se repete anul 1994, când cetăţenii s-au speriat de reforme şi au votat agrarienii, adică nomenclatura comunistă. În acel an negru, în loc să mergem înainte, noi ne-am întors înapoi. Acum ni s-a oferit a doua şansă. Dacă nu o vom folosi, vom rămâne iarăşi în mizerie şi sărăcie.
    - Dacă reformele vor conduce la unele majorări de preţuri, lichidarea corupţiei la nivel de stat şi a spălării masive de bani ar trebui să reducă alte preţuri. De exemplu, vor scade preţurile la carne, gaze, peşte şi alte produse, care se importă prin scheme frauduloase, ajungând la consumatorul final la preţuri exagerate?
    - Noi vom distruge această caracatiţă. Ne trebuie însă timp pentru că nu e uşor să demolezi o schemă construită, pas cu pas, opt ani de zile. E vorba de stârpirea monopolului Puterii asupra acestor afaceri şi de crearea condiţiilor pentru o economie liberă. În condiţii de concurenţă, când la putere nu va mai fi banul, preţurile vor trebui să scadă. Avem mult de lucru în această direcţie, dar vom reuşi.
    - Comuniştii au tărăgănat convocarea primei şedinţe a parlamentului, probabil, cu scopul de a vă pune în incapacitatea de plată a pensiilor şi salariilor. Săptămâna trecută, însă, FMI a promis că va acorda un credit RM, care, potrivit unor deputaţi, ar putea valora între 300-500 mln. euro. Care sunt condiţiile puse de Fond în schimb?
    - Prevedeam că Voronin va tărăgăna o lună întreagă până la convocarea şedinţei, căci ei plăteau salariile şi pensiile doar din datorii. Asta nu este politică, ci minciună. Nu vreau să discutăm condiţiile FMI, dar repet că, fără implementarea reformelor, nu vom primi bani de la instituţiile financiare internaţionale. FMI nu acordă credite fără a avea garanţii că statul implementează reforme democratice. Mai mult, structurile europene nu sprijină statele ce instaurează dictatura, cenzura şi nu respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Garantez că este categoric exclusă situaţia ca cetăţenii să nu-şi primească pensiile şi salariile.
    - Aţi mai aflat ceva despre creditele promise de China şi Rusia? În cadrul ultimei întâlniri pe care aţi avut-o cu ambasadorul rus Kuzmin, n-aţi abordat acest subiect?
    -Nu, dar nici nu cred că s-au semnat unele acorduri în această privinţă. Au fost doar declaraţii de manipulare a cetăţenilor, înainte de alegeri. Anterior, la o altă discuţie cu dl ambasador Kuzmin, i-am explicat că orice stat, care dă un credit altuia în campania electorală, îl acordă, de fapt, ajutor partidului de guvernământ de aici, pentru a se menţine la putere. Kuzmin a negat: „Nu, creditul a fost destinat RM, nu PCRM”. O să vedem…
    - Dle preşdinte, până acum comuniştii au cedat funcţii şi altele, dar ultimul bastion care nu se lasă zdruncinat este televiziunea şi radioul naţional, unde dvs. vi se face o alură de unionist, de distrugător al relaţiilor cu Rusia ş.a.m.d…
    - Vreau să mai abordez o dată subiectul cu „unionismul”. Adică, dacă sunt „unionist”, sunt duşman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate şi de situaţia de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deşi e foarte ruşinos şi periculos să te afli în fruntea statului şi să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcţii. Eu am intrat în Mişcarea de eliberare naţională, ca să lupt pentru adevăr şi dreptate. Noi cunoaştem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-şi argumenteze ocupaţia, sovieticii au inventat naţiunea moldovenească…
    - Fiţi, vă rog, atent, ca să nu provocaţi vreun scandal.
    - Să spună tot ce vor, pe mine puţin mă interesează. Faptul că eu pledez pentru adevăr şi dreptate, pentru identitatea mea, nu înseamnă că sunt împotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federaţiei Ruse! Relaţiile bune cu România nu înseamnă relaţii proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii în jurul adevărului. Cuvântul „unire” vorbeşte de la sine, este unul cu conotaţii pozitive. Să unim cu toţii lucrurile bune şi frumoase, adevărul şi dreptatea, şi atunci vom avea doar de câştigat. Dar ce am câştigat, având la conducere oameni care ştiau că limba e română şi că noi suntem români, dar au recunoscut acest adevăr doar după ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit să manipulez cetăţenii, ci să le spun adevărul.
    - Declaraţiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu România.
    - În primul rând, eu sunt preşedintele PL, care are un program, pe care sunt obligat să-l respect şi să-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu România. În al doilea rând, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord şi ne-am asumat un program de guvernare – eu sunt liberal şi democrat, om de echipă. În al treilea rând, azi RM are nevoie, întâi de toate, să scape de sărăcie, care e cea mai gravă problemă a noastră. În al patrulea rând, noi vrem să ne integrăm în UE, iar acest lucru îl putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul” cu bâta în mână, ca Voronin, dar vreau să mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gândesc altfel. În al cincilea rând, nu Voronin a votat pentru independenţa RM, nici Stepaniuc, nici Mişin, nici Tkaciuk şi cu Reidman. Am făcut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, soluţionarea problemelor cetăţenilor, libertate, justiţie independentă – toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Bârfele lor sunt speculaţii, folosite de comunişti din 1988 încoace, pentru că ei nu au alte argumente, nu sunt capabili să facă politică, să adopte reforme. Ei cred că vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, ruşi etc. Dar ce au câşigat etniile, care au crezut comuniştilor până acum? Dacă credeau în noi, sunt convins că azi eram să fim cu toţii cetăţeni ai UE.
    - Cu toate acestea, încă cel puţin patru ani, termenul de limbă moldovenească din Constituţie nu va putea fi schimbat, deoarece nu veţi întruni în parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.
    - Când a fost adoptată Legea cu privire la funcţionarea limbilor, şi Constituţia, era necesar ca limba noastră română să fie readusă în viaţa publică. Acum, după cum observaţi, toată lumea e conştientă că vorbim româna. Statul e obligat să aducă legea la viaţa de azi, dar într-adevăr nu vom avea posibilitatea s-o facem. Însă nu aceasta e important acum. Trebuie să punem punct speculaţiilor ce ţin de limba şi identitatea noastră, folosite de comunişti pentru a se menţine la putere şi să ne apucăm de soluţionarea problemelor economice, să creăm condiţii de trai şi celor care vorbesc româna sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau găgăuza. Păstrarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” va rămâne o pată pe seama celor care s-au declarat patrioţi ai RM, dar au promovat politica sovietică, adică minciuna.
    - Ziceam că politica Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) ne arată că PCRM se pregăteşte de anticipate. Ce va întreprinde parlamentul, pentru a stopa cenzura comunistă din Dealul Schinoasei?
    - Eu am crezut că, odată cu anunţarea rezultatelor alegerilor, conducerea TRM va înţelege că votul cetăţenilor înseamnă nemijlocit schimbare şi va înceta să slujească comuniştilor. Dar ei au dat dovadă că sunt mai ataşaţi comuniştilor decât în perioada guvernării. Ei continuă să manipuleze cetăţenii, să-i amăgească, iar prin ultimele declaraţii au demonstrat că fac de-acum şi politică. Asta înseamnă că trebuie, în sfârşit, să luăm măsuri. Nu lor le aparţine decizia în ultimă instanţă. Nu vom admite ca TRM să-şi bată joc de alegătorii noştri, de puterea din stat şi de tot ce înseamnă bunul- simţ. Votând pentru noi, cetăţenii au votat şi pentru o televiziune publică, ca să fie corect informaţi, dar nu manipulaţi. Nu-i departe ziua în care vom face, în mod legal, ordine în Dealul Schinoasei. Problema lor nu constă în faptul că se pregătesc de anticipate, dar în dependenţa dlui Todercan de comunişti. El a făcut tot ce a vrut la „Moldova-Film”, iar acum face ce vrea aici. Poate că în suflet îşi doreşte şi el altă politică, dar este deja foarte dependent de comunişti şi înţelege că va pleca odată cu ei. Guvernanţii vin şi se duc, dar legea rămâne.
    - Cum şi când va fi schimbat procurorul general?
    - Nu este nicio problemă în a schimba procurorul general. Nu vorbesc acum ca preşedinte, dar ca simplu deputat. Eu nu accept să avem în fruntea Procuraturii un cetăţean care nu a slujit legii, dar celor care au fost la putere. Democraţie înseamnă altceva – cei care au funcţii trebuie să slujească statului, legii şi cetăţenilor. Dacă alţii au slujit puterii, locul lor e în altă parte. Lumea de mult aşteaptă dreptate pe acest pământ.
    - Până acum, PL opta pentru ieşirea RM din CSI, dar acum dvs. sunteţi preşedinte în exerciţiu al Comunităţii. În această calitate, degrabă veţi conduce Summitul CSI la Chişinău. Cum să înţelegem această schimbare?
    - Direcţia noastră rămâne UE, nici nu se discută. Şi în programul PL scrie că pledăm pentru integrarea în UE, în defavoarea CSI. Însă, în situaţia creată, noi promovăm programul AIE, dar nu cel al PL. Este adevărat că suntem patru partide cu viziuni diferite, dar am format o coaliţie de guvernare care se bazează pe consens.
    De aceea, dacă suntem în CSI, şi aceasta nu ne împiedică în calea noastră spre Europa, cred că nu este foarte important să ieşim. Chiar dacă niciodată în viaţă nu mi-am imaginat să fiu preşedinte în exerciţiu al CSI, acum îmi asum responsabilitatea să conduc summitul. Ambasadorul Kuzmin m-a anunţat că Serghei Narîşkin, şeful Administraţiei Kremlinului, a solicitat pentru săptămâna aceasta o întâlnire cu mine, care, probabil, ţine de organizarea summitului. Să fiu înţeles corect – datoria mea este să mă gândesc la interesele statului nostru, iar politica înseamnă că vei rezolva problemele de viitor, dacă rezolvi problemele existente în prezent.
    - Cum vor decurge în continuare relaţiile RM cu Rusia, inclusiv în privinţa diferendului transnistrean? Să nu uităm că, după alegerile din 29 iulie, Smirnov i-a chemat pe ostaşii transnistreni să-şi pregătească armele...
    - Relaţiile cu Moscova trebuie să fie bune, iar declaraţia lui Smirnov este una populistă. Asemenea afirmaţii nu mai prind, ca în anii 1989-1990. Am discutat cu cetăţeni din stânga Nistrului, care regretau că n-au învăţat grafia latină, ca să se descurce mai bine în Europa. Smirnov, ca şi Voronin, ştie că Ghimpu a votat şi pledează pentru integritatea RM. Îmi doresc să schimbăm lucrurile în partea dreaptă a Nistrului, ca să funcţioneze democraţia şi să revină zâmbetul pe buzele oamenilor şi atunci lucrurile se vor schimba şi dincolo.
    - Credeţi că Voronin a propus recent AIE formarea unei republici în stânga Nistrului din proprie iniţiativă sau la indicaţiile Moscovei?
    - Voronin multe o să ne mai spună. El îşi caută tot felul de sloganuri numai pentru a minţi electoratul, ca să prindă mai bine minciuna că Ghimpu e „unionist”. El crede că PCRM mai are vreo pondere. Nu, partidul lui a murit pentru totdeauna! Gata! Epoca comunismului la guvernare s-a încheiat – comunişti vom avea, dar ei nu vor mai guverna, orice ar face Voronin. RM este un stat independent suveran, unitar si indivizibil, iar statutul regiunii transnistrene este prevăzut în Constituţie. Respectiv, problema trebuie soluţionată, conform Constituţiei.
    - Totuşi, în opinia dvs., care e soluţia optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean?
    - Dezvoltarea RM şi crearea unui model atractiv pentru concetăţenii noştri din stânga Nistrului este soluţia optimă. Cu siguranţă, ei vor fi mult mai atraşi de prosperitate, de liberă circulaţie în Europa, de posibilitatea găsirii unui loc de muncă plătit decent, de un viitor sigur in cadrul UE. Misiunea noastră este să construim un asemenea viitor şi să-l propunem şi celor din stânga Nistrului. Depinde şi de Rusia, dar odată ce a recunoscut independenţa RM, Moscova trebuie să nu ne impună reguli, să-şi retragă armata şi să ne respecte drepturile.
    - Bine, dar Rusia a recunoscut şi independenţa Georgiei. Să nu facem abstracţie şi de faptul că Rusia este o forţă mondială, care nu va ceda nimic, atâta timp cât va avea aici interese.
    - E adevărat, dar situaţia noastră depinde nu doar de interesele Rusiei, dar şi de persoanele care conduc RM. Sunt două lucruri diferite dacă avem o conducere loială Moscovei sau una devotată acestui stat. Nu vreau decât ca Rusia să ne respecte drepturile, aşa cum i le respectăm noi. Suntem state diferite, în ceea ce priveşte numărul populaţiei, teritoriu, bogăţii şi arme, dar în drept suntem egali. Menţinerea Transnistriei pentru a putea influenţa asupra viitorului nostru este o greşeală a Federaţiei Ruse. Dar noi vom realiza viitorul pe care ni-l dorim.
    - Autorităţile de la Chişinău pot decide orice, dar sferele de influenţă sunt stabilite de marile puteri. Credeţi că noi, de exemplu, am putea încurca planurile lui Obama şi Putin?
    - Eu cred într-o societate democratică. Dacă noi, cetăţenii acestui stat, vom lua o decizie democratică, şi preşedinţii Obama şi Putin sunt obligaţi s-o respecte. Da, noi putem să schimbăm planurile lor şi acesta este un drept al nostru, care ne aparţine şi pentru care pledează şi ei. Chiar dacă Rusia a declarat deschis că are interese în zona aceasta, eu ştiu că interesul meu este al cetăţenilor pe care îi reprezint. Împreună cu AIE, suntem obligaţi să promovăm mai întâi de toate interesele statului RM.
    - Dle preşedinte, sunteţi cunoscut ca o fire impulsivă, care faceţi deseori declaraţii neaşteptate, iar alţii vă numesc „Jirinovski al Moldovei”. N-aţi apelat la serviciile unui imagemaker?
    - Nu, şi nici n-am nevoie. Prefer ca cetăţenii să mă cunoască aşa cum sunt şi, dacă se poate, aşa şi să mă accepte. Înţeleg că impulsivitatea este un neajuns pentru un politician, dar depinde şi de situaţii. Dacă în faţa mea stau oameni cu care mă înţeleg şi nu spun minciuni, eu mă simt bine. Când e vorba de adevăr, dreptate, respect, corectitudine, eu sunt liniştit. Dar dacă am vorbit normal cu cineva şi el se întoarce şi toarnă minciuni, sigur că reacţionez altfel. Cel mai greu îmi este să suport minciuna, trădarea, laşitatea. Şi atunci devin impulsiv. Ăsta e caracterul meu şi recunosc că mai bine nu-l aveam, dar Dumnezeu ne-a făcut diferiţi. Slavă Domnului că doar ăsta mi-e neajunsul.
    - Ce se va întâmpla cu lucrările de reconstrucţie ale clădirilor devastate pe 7 aprilie? Ce aţi decis, după ce aţi vizitat edificiul parlamentului?
    - I-am cerut ministrului Baldovici actele, dar el mi-a dat o hârtie, în bătaie de joc. I-am solicitat repetat tot proiectul şi sursele de unde vin banii. Am aflat că majoritatea celor 65 de mln. de lei, alocaţi până în prezent în reconstrucţie, au venit de la „Moldtelecom” şi „Banca de Economii”, care au fost impuse de Voronin să acorde finanţare. Am întrebat la Ministerul Finanţelor ce facem mai departe, dar ei au zis că trebuie introduse modificări în buget... Înseamnă că nu mai au interesul să terorizeze agenţii economici şi ne lasă pe noi să ne descurcăm. Rămâne să vedem proiectul şi să-l discutăm în cadrul AIE.
    - Se spune că Voronin, crezând că va fi şeful parlamentului, şi-a tras un birou de jumătate de etaj, de care acum veţi profita Dvs. L-aţi văzut?
    - Pe mine nu mă bucură asemenea lucruri. Da, am văzut şi eu că biroul dorit de Voronin este mult mai mare decât a fost. Trebuie să revenim la această problemă, iar biroul să fie adus la dimensiunile fireşti.
    -Vă mulţumim pentru interviu.
    Pavel Păduraru
    www.timpul.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com