• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu exercită legal funcţia de preşedinte interimar al ţării

    Mihai Ghimpu exercită legal funcţia de preşedinte interimar al ţării

    18.09.2009  

    Curtea Constituţională a constatat joi, 17 septembrie, legalitatea exercitării interimatului funcţiei de preşedinte al R. Moldova de către preşedintele Parlamentului, Mihai Gimpu.

    Preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, a recunoscut necesitatea stabilirii unei proceduri fixe pentru declararea interimatului funcţiei de preşedinte, subliniind “importanţa precedentului respectiv, atât pentru ţară, cât şi pentru Curte, care până în prezent nu a avut de examinat un asemenea caz”. Făcând trimitere la articolele 77, 80, 90 şi 91 din Constituţia R. Moldova, raportorul şedinţei, Elena Safaieru, a constatat că vacanţa funcţiei de preşedinte este o circumstanţă care justifică interimatul ei şi obligă Parlamentul să numească persoana care îl va exercita (preşedintele Parlamentului sau primul-ministru).

    Astfel, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra sesizării Parlamentului de legislatura a XVIII-a cu privire la constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al R. Moldova. Referitor la acest subiect a fost depusă şi o sesizare a fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM). Deputaţii comunişti au solicitat Curţii să interpreteze anumite articole din Constituţia R. Moldova şi să stabilească din ce moment intervine interimatul funcţiei de preşedinte al ţării – odată cu aprobarea deciziei Parlamentului sau după constatarea de către CC a circumstanţelor ce duc la interimat.

    Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a fost ales în funcţia de preşedinte interimar al ţării, printr-o hotărâre a parlamentului, după ce funcţia de şef de stat a fost declarată vacantă.

    www.info-prim.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com