• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Republica Moldova – stat independent şi liber de dictatura comunistă

    Republica Moldova – stat independent şi liber de dictatura comunistă

    01.07.2009  
    Partidul Liberal consideră alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 drept un test de maturitate politică a societăţii moldoveneşti, fiind convins de faptul că rezultatele scrutinului respectiv vor determina decisiv vectorul evoluţiei statului Republica Moldova, în viitorul apropiat.

    Alegerile parlamentare anticipate au fost provocate de guvernarea comunistă prin falsificarea votului din 5 aprilie 2009, prin organizarea acţiunilor de devastare a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, prin maltratarea, torturarea şi uciderea tinerilor nevinovaţi. Aceste provocări ale comuniştilor au fost organizate pentru a sustrage atenţia opiniei publice de la problemele reale cu care se confruntă societatea.

    În timpul guvernării, comuniștii au demonstrat incapacitatea de a dialoga cu societatea civilă, cu partidele politice; au distrus echilibrul social și au intreținut artificial vrajba interetnică, aducând astfel societatea moldovenească la o polarizare extremă; au stabilit controlul total asupra mass-media publice și private, promovând doar punctul de vedere al partidului de guvernamânt.

    Subordonarea justiției, folosirea structurilor de forță în interesele politice ale partidului de guvernământ, epurările pe criterii politice din Procuratură, MAI, SIS, folosirea Centrului de combatere a crimelor economice și a corupției ca instrument de răzbunare politică – toate acestea, luate împreună – au creat un sistem totalitar de factură stalinistă și au anihilat totalmente funcționarea statului de drept, bazele căruia au fost puse prin Declarația de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991.

    Principalii acuzatori ai partidului comuniștilor sunt sărăcia, satul distrus, familia destrămată, mediul de afaceri degradat, emigrarea peste hotare a circa 1 milion de cetățeni, care au fost lipsiți de patrie, casă și dreptul fundamental de a participa la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009.

    Guvernarea comunistă a compromis, în mod premeditat, viitorul european al Republicii Moldova. Făcând declaraţii demagogice despre integrarea Republicii Moldova în organismele europene, comuniştii prin forță, șantaj și corupere şi-au fortificat abuziv poziţiile în vederea menţinerii propriilor cetăţeni în prizonieratul comunist. Regimul comunist s-a pomenit totalmente izolat pe arena internaţională. Comuniştii tratează cetăţenii Republicii Moldova cu iresponsabilitate şi indiferenţă totală, nu acordă nicio atenţie semnalelor alarmante ce parvin de la structurile europene şi internaţionale.



    Modelul totalitar de organizare şi conducere a statului Republica Moldova de către comunişti a dat faliment. În urma guvernării comuniste ne-am ales cu instabilitate politică, sărăcie şi corupţie, dictatură şi teroare, ceea ce a condus la izolarea internaţională a Republicii Moldova. Comuniştii au uzurpat puterea, încălcînd Constituţia şi legile statului. Astăzi, întreaga putere în Republica Moldova – legislativă, executivă şi judecătorească – a fost concentrată în mâinile unei singure persoane, președintele Partidului Comuniștilor.

    Astfel, întreaga responsabilitate pentru criza politică actuală din Republica Moldova revine partidului comuniștilor.

    Apelul nostru către cetățeni este: “Să ne apărăm statul de dictatura comunistă!” Comuniștii s-au folosit, în mod cinic, de roadele independenței și suveranității noastre statale, împotriva cărora au votat. De aceea este imperios necesară revenirea la adevăratele valori democratice fixate în Declarația de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991.

    Demersul politic al PL în actuala campanie electorală se bazează pe faptul că Republica Moldova este statul tuturor cetăţenilor ei. De aceea respingem categoric şi considerăm periculoasă ideea că Republica Moldova poate exista ca stat independent doar avându-i la cârmă pe comunişti. PL propune societăţii un alt model modern, democratic și transparent de administrare a treburilor publice – modelul european.
     
    Obiectivele majore ale Partidului Liberal sunt apărarea independenței Republicii Moldova, traseul ei european, debarcarea comuniştilor de la putere şi instaurarea unui regim democratic, prin alegerea unei guvernări responsabile, competente şi oneste. Aceste obiective vor fi atinse doar în cazul în care cetăţenii Republicii Moldova se vor pătrunde de responsabilitatea ce le revine lor în actualele alegeri parlamentare. Votul fiecărui cetăţean poate fi hotărâtor, de aceea Partidul Liberal face apel către cetăţeni să se prezinte la alegeri şi să-şi dea votul pentru Partidul Liberal.

    Chișinău, 1 iulie 2009

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com