• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă la Harvard

    Dorin Chirtoacă la Harvard

    08.05.2009  

    În zilele de 5-6 mai Dorin Chirtoacă a fost într-o vizită scurtă la Harvard. Am avut ocazia să particip cam la toate evenimentele pe care le-a avut aici şi, concomitent, mi-am asumat rolul de fotograf semi-oficial al vizitei.
    Avionul de la Frankfurt aterizase în după amiaza zilei de 5 mai. În aceeaşi seară, câţiva studenţi moldoveni şi români de la Harvard şi MIT s-au întâlnit cu Dorin la un restaurant din Harvard Square. Am discutat drepturile omului, perspectivele pentru alegerile anticipate, accesul opoziţiei la mass-media, rolul actual şi potenţial al UE în soluţionarea situaţiei politice din Moldova, gradul de fraudare a alegerilor, etc. Evident, am discutat şi despre programul economic al PL, şi în special politica agrară şi perspectivele de atragere a investiţiilor pe termen scurt. Dorin n-a comandat desert. Greşeală — era bun.

    Bramburind prin Harvard

    A doua zi dimineaţă Dorin a oferit un interviu unui ziar românesc (nu ţin minte exact care), după care i-am făcut o excursie de o oră prin Harvard. Dorin fotografia universitatea, eu îl fotografiam pe Dorin fotografiind universitatea. Evident, am trecut şi prin Harvard Square, unde cu trei săptămâni în urmă au avut loc manifestaţiile de protest moldoveneşti. Probabil cea mai mare impresie i-a lăsat grădina interioară a unui cămin studenţesc. „Nici ograda Primăriei nu-i atât de amenajată”. Nu e de mirare, considerând că bugetul anual al universităţii depăşeşte bugetul municipal de 20 de ori: 3.46 miliarde dolari vs. 170 milioane. La o adică, bugetul Harvardului este de două ori mai mare decât cheltuielile prevăzute în bugetul de stat pentru 2009 (circa 1.7 miliarde dolari) şi este comparabil cu întreg PIB-ul Moldovei (circa 6 miliarde dolari în 2008). Am avut impresia că părăsea ograda căminului cu puţin regret.

    Harvard Faculty Club

    A urmat un prânz cu programele Kokkalis şi Black Sea Security Program, care a avut loc la Harvard Faculty Club. Urmau să vină şi doi studenţi moldoveni de la Harvard College (studii universitare), însă probabil aveau ocupaţii mai interesante. S-a discutat mai mult despre problemele primăriei: începând cu brazi şi terminând cu Termocom. Era plăcut să-l auzi pe Dorin întrând în detaliile tehnice ale sistemului centralizat de încălzire a oraşului — se vede că cunoaşte subiectul de la şi până la. După prânz am coborât în holul Clubului unde urma să aibă loc încă un interviu. Între timp, Dorin discută cu directorul programului Kokkalis, Elaine Papoulias.

    Al doilea interviu era cu Harvard Review, o revistă cu circulaţie internaţională. Interviul a avut loc în holul Clubului. Anturajul şi lumina erau extrem de fotogenice, aşa că am fotografiat fără întrerupere timp de jumătate de oră. Dorin îi arată jurnalistului imagini ale tinerilor bătuţi de poliţie. Dorin i-a povestit jurnalistului despre auditul listelor electorale efectuat de opoziţie (sau doar de PL? — nu sunt sigur). Din spusele primarului, au analizat în detalii circa 100 mii voturi, din acestea 20 mii s-au dovedit a fi fraudate. Dorin citeşte de pe foiţă distribuţia fraudelor după tip (voturi fără buletin de identitate, voturi multiple, voturi ale alegătorilor morţi, etc.).

    După interviu am mai avut ceva timp să stăm la taclale — clubul oferă o ambianţă perfectă pentru discuţii (şi fotografii). Lidia Spătaru, prima moldoveancă, care absolvit Harvardul, a avut un rol primordial în organizarea vizitei primarului la universitate. Am vorbit despre libertatea cetăţenilor şi despre rolul statului în viaţa economică şi încă o dată ne-am convins de prăpastia care ne separă la capitolul economic (după mine, o demonstraţie a faptului că Partidul Liberal este lipsit de economişti liberali). Iată-ne în mijlocul disputei: Dorin consideră că statul este responsabil să asigure salarii care cel puţin ar acoperi minimul de existenţă. Mă întreb unde a dispărut avocatul tezei „statul — arbitrul echidistant”. Pentru mine, salariul nu este decât încă un preţ stabilit (fie şi imperfect) de piaţă, şi raportul acestuia faţă de minimum de existenţă este o urmare a politicilor statului, nu un levier în sine. Dorin zice „ok, dar salariile din sfera bugetară?”. Well, sfera bugetară nu trăieşte în vid — ridicarea salariilor bugetare peste nivelul salariului de echilibru din sectorul privat nu va duce la îmbogăţirea cetăţenilor, ci la creşterea datoriei de stat (şi/sau inflaţiei) şi la distorsionarea alocări resurselor productive.

    În drum spre hotel, am discutat despre viitorul preşedinte, importanţa principiilor politice vs. competenţă profesională (nu e greu să ghiciţi cum fiecare dintre noi ordonează aceste virtuţi) şi altele.


    Harvard Kennedy School. Prezentarea

    La orele patru după masă a avut loc evenimentul principal al vizitei — o prezentare la Kennedy School sub genericul „Democracy Under Attack in Moldova”. Am scris anterior că prezentarea urma să aibă loc într-o sală cu o capacitate de doar 30 persoane. La sugestia mea, Kokkalis a mutat evenimentul într-o sală mai încăpătoare (44 locuri), însă le-am prezis că şi asta va fi supraplină. Aşa şi a fost — vreo 15-20 persoane stăteau în picioare de-a lungul pereţilor. Majoritatea din auditoriu erau moldoveni şi români. Mulţi moldoveni au venit din statele vecine (New Hampshire, Connecticut, Vermont). Erau câţiva profesori, câţiva doctoranzi din Europa (în special nemţi), şi o mână de studenţi din Kennedy School. Iată o chinezoaică, un turc şi un azer. Prezentarea a început cu un filmuleţ de-un sfert de oră, în care se făcea o recapitulare a evenimentelor recente din Moldova. Accent se punea pe tinerii bătuţi şi, evident, pe cei ucişi. Clipul era bine montat; o bună parte era tradusă calitativ în engleză (mă întreb dacă este disponibil online).

    Dorin a vorbit timp de vreo 40 minute într-o engleză bună (a mai uitat un cuvânt-două, dar nu se sinchisea să întrebe cum se traduce), fără a citi de pe foaie. Nu voi relata aici întreg conţinutul cuvântării — Kokkalis a promis să publice înregistrarea video a evenimentului pe site cât se poate de curând (vedeţi mai jos — pe youtube deja a apărut o înregistrare video neoficială a evenimentului).

    A vorbit în special despre încălcarea drepturilor omului, punând accent pe circa 40 cazuri documentate într-un raport adresat Guvernului SUA şi organizaţiilor societăţii civile din SUA. A vorbit despre fraudarea alegerilor (a repetat rezultatele auditului listelor), despre rolul negativ al UE (care este gata să ignore nelegiuirile comuniştilor pentru a ascunde propriile eşecuri în relaţiile cu Moldova), despre stabilirea dictaturii în Moldova, despre manipularea mass-mediei şi altele. După aceasta a urmat o serie de întrebări din partea publicului, facilitată de directorul Kokkalis, Elaine Papoulias. Dorin s-a descurcat bine cam cu toate.

    Un absolvent român de la Harvard Law School l-a întrebat direct despre perspectivele unirii cu România. În linii mari, Dorin a răspuns că nu toate nelegiuirile istorice (28 iunie 1940) pot fi soluţionate prin inversarea acestora şi că problema separării celor două state va dispărea la momentul aderării Moldovei la UE. În opinia mea, un răspuns mai bun nici nu există. S-a mai întrebat de Transnistria şi Rusia, despre sursele de finanţare a campaniei PL (Dorin a răspuns ferm că toate provin din interiorul ţării), despre coaliţia anticomunistă şi multe altele.

    Spre sfârşit, Elaine Papoulias i-a cerut lui Dorin să promită că va reveni la universitate până la sfârşitul anului. Dorin a căzut de acord. După încheierea evenimentului, organizatorii vroiau să-l ducă direct la aeroport (avionul spre Washington decola în mai puţin de două ore). Dorin însă a găsit timp să schimbe două vorbe cu câteva persoane care s-au apropiat de el, s-a fotografiat în faţa şcolii cu grupul de moldoveni şi români şi a rostit câteva cuvinte de adio: „Vrem de la voi soluţii pentru dezvoltarea Moldovei”.

    În final, Elaine şi Lidia au fost nevoite să-l tragă pe Dorin practic cu sila în automobilul care urma să-l ducă la aeroport. La DC îl mai aşteptau întâlniri cu Departamentul de Stat şi alte agenţii federale. Iar noi — câţiva studenţi moldoveni şi români — am mers să mai punem ţara la cale la o halbă de bere.

    Vezi toate pozele

    http://www.culiuc.com/archives/2009/05/dorin_chirtoaca.phtml

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com