• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Face2Face cu Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal

    Face2Face cu Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal

    02.04.2009  

    Întrebările au fost adresate de către vizitatorii portalului de ştiri UNIMEDIA în perioada 16 – 22 martie 2009.

    Dacă o să citiţi tot interviul, o să aflaţi de ce Mihai Ghimpu a decis să cedeze primul loc pe lista electorală pentru Dorin Chirtoacă, ce crede despre PPCD, dacă regretă sau nu faptul că PL nu a făcut o alianţă cu MAE, de ce Dorin Chirtoacă critică unele persoane de la PLDM şi de ce a fost eliberat Igor Smirnov din detenţie în perioada conflictului transnistrean.

    contra

    1. Domnule Ghimpu de ce nu ati mers cap de lista in parlamentare??? de ce folositi imaginea lui Dorin pentru a accede in parlament? sa inteleg ca dorin este carne de tun???
    2.va rog sa indicati persoanele cu care veti conduce un eventual guvern, dupa formula:
    nume, prenume, specialitatea, functia actuala
    3.Cine ramine in consiliul municipal daca primii de pe listele parlamentare sunt din CMC?
    Voturi: 90      Rating: 3.1

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal:

    1. Ca preşedinte de partid, am putut să candidez şi la funcţia de Primar General al Capitalei, să fiu primul pe listă, să particip numai eu la toate dezbaterile electorale de la TV, aşa ca să mă vadă toată lumea. Dar scopul meu nu este oglinda în care să mă admir, ci debarcarea comuniştilor de la Putere, anume prin promovarea tinerilor în viaţa politică. Şi sunt mulţumit că această politică a coincis cu doleanţele alegătorilor şi un tânăr ca Dorin Chirtoacă a fost ales în calitate de Primar General.
    Şi la 5 aprilie eu sunt convins că tot tineretul va aduce Victoria. Sunt în aşteptarea şi a altor tineri care au calităţile lui Dorin Chirtoacă. Să vină în PL şi să nu ezite nici o secundă. Garantez că vor avea acelaşi sprijin pe care îl are Dorin Chirtoacă – pentru că eu apreciez la om calităţile şi nu relaţiile de rudenie.
    2. Tinerii foarte bine pregătiţi şi foarte oneşti, care vor munci pentru om şi Ţară.
    3. Următorii de pe lista PL în CMC şi, credeţi-mă, vor fi la fel de cinstiţi şi eficienţi.

    StefanRO

     Domnule Ghimpu in primul rand doresc sa va felicit ca nu ati reactionat la atacurile la persoana specifice politicii moldovenesti in general, dar mai ales a aliantei aflate la guvernare! Dupa 5 aprilie , daca o coalitie liberala va veni la putere, veti merge in contiuare pe aceeasi linie de promovare a persoanelor tinere in structurile executive, sau va veti implica personal in executiv?
    Voturi: 55      Rating: 1.9


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Văd că sunteţi la curent cu poziţia noastră. Bineînţeles, vom promova în executiv specialişti tineri.

    socolenco

    Dle Ghimpu, va cunoastem cu totii ca sunteti o persoana de o verticalitate incontestabila, ati luptat pina acum fidel pentru cauza acestui popor si vad ca sunteti decis sa mergeti pina la capat sa cistigati alegerile. As vrea sa stiu daca nu este vreun risc ca aceasta verticalitate a dvs sa duca la formarea unei noi verticale a puterii in caz ca veti cistiga. Mersi!

    Intrebari secundare:

    1. Stiu ca pe mai multi ii preocupa echipa PL si vad ca mitul asta precum ca PL nu are echipa functioneaza, si multi chiar daca simpatizeaza pe Dorin Chirtoaca si sunt decisi sa voteze pentru PL oricum continua sa creada ca partidul dvs are o echipa prea slaba. Nu credeti ca ar fi o idee buna sa faceti publica lista guvernului PL din umbra?

    2. As vrea sa ne vorbiti mai mult despre echipa dvs la nivel de conducere de partid: cit de dispus sunteti dvs sa impartiti responsabilitatile adjunctilor, cum sunt penalizati in caz ca nu indeplinesc si cum sunt promovati daca depasesc asteptarile. La fel vreau sa stiu care este testul pentru credibilitate la care supuneti potentialii pretendenti la functii.

    Va urez mult Succes in alegeri!
    Voturi: 58      Rating: 3.0


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Nu am fost comunist, nu am şi nu voi avea nici odată ceva în comun cu stilul lor dictatorial de a conduce. Sau de a trăda pentru binele propriu.

    1. Mitul de care spuneţi cred că s-a spulberat după publicarea listei de candidaţi a PL, dar mai ales în confruntarea echipei noastre cu echipele altor partide în cadrul dezbaterilor electorale, văzute de toată lumea. Privită detaşat, analizată neemoţional, cel puţin din două puncte de vedere – al profesionalismului şi al calităţii morale, cred că echipa PL s-a prezentat cu mult mai bine decât echipa celora care au lansat şi au întreţinut această minciună.

    2. Am să vă spun un secret pe care nu l-am spus în această campanie electorală. Noi am lucrat mult la Programul electoral, câteva luni bune. Zeci de şedinţe, discuţii pe fiecare punct, pe fiecare capitol, analize interminabile, calcule economice, confruntare şi luptă dintre puncte de vedere diferite. Ei bine, la toate aceste dezbateri din cadrul PL au fost obligaţi să participe toţi membrii Biroului Permanent, specialiştii noştri din diferite domenii, preşedinţii de filiale, uneori şi unii preşedinţi ai organizaţiilor locale sau de sector. Şi cred că a fost o decizie înţeleaptă şi... democratică. Pentru că, la finele acestei activităţi, am constatat că toţi colegii noştri cunoşteau amănunţit Programul electoral şi puteau să-l expună liber la întâlnirile cu alegătorii şi în dezbaterile electorale la TV şi radio. Pe de altă parte, cu aceleaşi ocazii am putut constata puterea şi profesionalismul echipei noastre faţă cu reprezentanţii altor partide, care, să mă iertaţi, uneori nici nu-şi cunoşteau bine propriul program.

    În PL fiecare, inclusiv vicepreşedinţii, îşi cunoaşte atribuţiile. De asemenea, fiecare este apreciat după muncă şi profesionalism, după loialitatea ce o arată faţă de Programul PL, şi nu faţă de preşedintele PL. Acesta este stilul de lucru la PL. Sper că v-am răspuns la întrebare.

    mitterand

    Multstimate domnule Mihai Ghimpu care este alternativa propusa de dvs la presedintia RM dupa alegerile din 2009? Ce parere aveti despre Marian Lupu, si faptul ca dumnealui afirma ca limba de stat a Republicii Moldova trebuie sa se numeasca moldoveneasca(romana) si cu timpul sa ramina doar - romana? Eu consider ca e pacat ca nu candideaza Dorin Chirtoaca ca deputat si la presedintie, dar in cazul cind va trebui sa alegeti intre Marian Lupu, S.Urechean, V.Filat, E.Musuc pe cine il veti vota?
    A-ti fost frontist si fruntas al miscarii de eliberare nationala. Ce nu va place si ce apreciati la PPCD ?
    Voturi: 45      Rating: 2.3

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Comuniştii pierd aceste alegeri. Muşuc nu trece pragul electoral. Cât priveşte celelalte candidaturi, alegătorii vor decide cine să fie votat. Actualul PPCD nu are nimic în comun cu Frontul Popular şi cred că din istoria lui cel mult îşi poate revendica trădările şi acţiunile îndreptate împotriva obiectivelor principale pe care le-a urmărit acesta. E regretabil faptul că Iurie Roşca a pus PPCD, succesorul de drept al Frontului Popular, la cheremul comuniştilor. Sau poate acesta a fost scopul lui. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să păstrez flacăra anilor 88-89 şi astăzi, cu ajutorul ei, să ducem la bun sfârşit ideile pe care le-am lansat. Impactul PPCD pe scena politică este minor, de aceea cred că este lipsit de importanţă ce crede un lider sau altul despre PPCD.

    Homo sapiens

    Până în aprilie 2005 partidul pe care il reprezentati s-a numit Partidul Reformei şi avea o doctrină creştin-democrată.
    1) Ce v-a determinat să vă schimbaţi radical doctrina (din crestin-democrata in liberala)?
    2) Ce idei expuse in programul partidului reflectă orientarea sa liberala?
    3) Prin ce se deosebeste, ca viziune, partidul Liberal de celelalte partide (in afara de ceea ce tine de politica externă)?
    Va multumesc anticipat.
    Voturi: 52      Rating: 3.1


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal:

    1. Cred că apreciaţi greşit platforma Partidului Reformei. În Programul său nu scrie nicăieri aşa ceva.
    2. Noi suntem o formaţiune politică liberală de dreapta, care militează pentru dezvoltarea economiei de piaţă şi libera iniţiativă, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept. Asta este esenţa doctrinei noastre. Programul electoral al PL este în esenţa sa de orientare liberală, dar, dată fiind situaţia socială grea din Republica Moldova, am introdus o componentă socială puternică. Nu putem să fim paraleli cu realităţile. Vă asigur că valorile liberale fundamentale nu vor avea de suferit vreo diminuare sau ştirbire.
    3. Repet ce am spus mai sus în privinţa diferenţei de alte partide: Echipa PL este una care a demonstrat, încă din anii 80 şi până în prezent, prin liderii săi care au stat la temelia mişcării de eliberare naţională, consecvenţă şi loialitate faţă de cetăţeni. Spun asta spre a face deosebire de reprezentanţii altor partide care, fie îşi au rădăcinile în fostul sistem totalitar comunist, fie s-au lipit de nomenclatura comunistă şi împreună au guvernat din 1990 încoace. Avem o echipă de oameni oneşti, corecţi, care nu au fost implicaţi în lucruri murdare, care au apărat şi au promovat interesele omului de rând şi au avut întotdeauna o poziţie pro-europeană, pro-democratică şi anticomunistă. Asta face diferenţa dintre noi şi celelalte partide. În ceea ce priveşte Programul electoral al PL, acesta este realist, echilibrat, gândit strict prin prisma capacităţii reale a statului şi a guvernării de a realiza obiectivele pe care ni le-am propus: lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană.

    Homo sapiens

    Recent ProTV a pus pe post imagini cu o profesoara care palmuia un elev.
    1) considerati ca este inadmisibil acest comportament? daca da, ce veti intreprinde ca asemenea situatii sa nu se mai repete?
    2) cum trebuie sa fie scoala in viziunea unui partid liberal? veti moderniza sistemul de invatamant pre-universitar? cum anume?
    Voturi: 39      Rating: 2.2

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Înţeleg că este o întrebare retorică. Violenţa, de orice natură, este condamnabilă, cu atât mai mult ea nu are ce căuta în şcoală. Consultaţi Programul electoral al PL, care are un capitol special consacrat reformei în învăţământ (www.pl.md).

    flowers_of_liberty

     D-nule Ghimpu nu regretati faptul ca nu ati acceptat MAE+PNL+PNR pe lista PL?

    V-ati convins ca s-a putut crea totusi o lista electorala comuna pe exemplul inregistrarii listei MAE?

    Cine este mai aproape ca un potential aliat in viitoul Parlament pentru PL? PLDM, AMN sau MAE?
    Voturi: 38      Rating: 2.2

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Le-am propus ca să nu participe la alegeri, ca voturile lor să nu fie redistribuite către PCRM, în schimbul unor funcţii în Executiv, inclusiv funcţii de miniştri. Vom face alianţă cu partidele democratice, care se situează pe poziţii pro-europene şi anticomuniste.

    IonBuraga

    Domnule Ghimpu, Am asistat la 2 întâlniri ale PLDM si la 1 întâlnire a AMN. Nici unii si nici alţii nu au atacat PL. Am fost si la întâlnirea dlui D. Chirtoaca de la Stauceni, unde nu a suflat o vorba despre comunişti, în schimb a lovit dur PLDM si AMN. Am fost consternat să constat că a folosit argumentele din cărţile lui Roşca. De ce atacaţi PLDM si AMN in discuţiile cu oamenii din teritoriu ? Oare nu înţelegeţi ca prin atacurile pe care le proliferaţi la adresa celor doua partide de opoziţie, dumneavoastră nu acumulaţi puncte suplimentare, ci subminaţi încrederea în toate forţele democratice? Cum veţi reuşi să guvernaţi această ţară împreună dacă măcar în campanie nu vă puteţi abţine de la acţiuni neprieteneşti la adresa celor doua partide de opoziţie?  
    Voturi: 59      Rating: 3.3


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: A spune anumite adevăruri nu înseamnă a critica. Dorin Chirtoacă are un discurs care desemnează ca adversar politic guvernarea comunistă, pentru a cărei debarcare luptă PL. Este normal să fie aşa – ar fi absurd şi ilogic să luptăm cu cei din Opoziţie. Pe de altă parte, se impune precizarea că dl Chirtoacă nu “atacă” – cum spuneţi Dvs. – amintitele partide, ci, doar în cazul unor întrebări ale alegătorilor, poate face referire la anumite fapte şi evenimente din biografia unor lideri ai acestor formaţiuni care se pare că nu sunt întru totul onorabile sau a căror simplă amintire deranjează cumplit. Faptele obiective nu pot fi şterse din cariera politică şi nu e vina lui Dorin Chirtoacă că toate acestea s-au întâmplat. Dacă dânsul nu ar răspunde la întrebările respective, s-ar putea crea impresia că mâine, în anturajul său, ar putea să accepte asemenea tip de comportament sau fenomen.

    indecis

     Dle Ghimpu, Va cunosc de 25 ani ca un om cinstit, corect, bun profesionist si patriot. Intrebare: de unde a aparut brutalitatea, cum o explicati ?
    Intrebare - sugestie: de ce nu diluati pe postere si in materialele publicitare imaginea pur masculina a PL cu Dna Corina Fusu, care intruneste cele mai bune calitati pentru un candidat, de rind cu inteligenta proprie acestui partid?
    Voturi: 44      Rating: 2.3


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Vă mulţumesc pentru apreciere. Cât priveşte întrebarea, sunt convins că cineva sau ceva va indus în eroare, ar fi bine să ne cunoaştem mai îndeaproape şi apoi să ne formăm o părere. Nu sunt de acord că am avea o imagine “pur masculină”. În dezbaterile electorale de la televiziune şi radio şi Corina Fusu, şi Ana Guţu, şi Mariana Ambros au avut o prestaţie excelentă, cu care s-ar mândri orice partid.

    dima

     De ce PL-ul este "adormit" în această electorală, nu prea este activ, în Chişinău aţi pierdut din rating iar in teritoriu sunte-ţi slabi, de se face aşa?
    Voturi: 44      Rating: 2.8

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Este părerea Dvs. Realităţile din teren însă vă contrazic. Noi am desfăşurat o campanie electorală dinamică în care au fost angajate toate forţele Partidului Liberal, în primul rând în sate, unde alegătorii sunt dezinformaţi prin canalele media aparţinând comuniştilor. E drept că am fost mai puţin vizibili şi vocali în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar noi considerăm că bătălia pentru voturi nu se dă în piaţă, ci în mijlocul alegătorilor de la ţară. Acolo am avut sute de întâlniri cu cetăţenii, dacă nu mii, dar şi în Municipiul Chişinău. La aceste întâlniri Programul nostru electoral a trecut adevărata probă de foc – în confruntarea cu problemele şi nevoile cetăţenilor. Şi a trecut-o cu succes – putem spune acum fără îndoială că avem cel mai bun program, cel mai realist, care poate schimba fundamental situaţia din Republica Moldova.

    oleg

    Stimate domnule Ghimpu, am apreciat prestatia fractiunii liberale in consiliul municipal chisinau (Ghimpu, Fusu, Ciobanu, Gutium, Brega...) , ceea ce ma determina sa va sustin. Insa cunosc prea putin despre candidatii la functa de deputat. Stiu, de exemplu ca Nistor Grozavu, viceprimarul de Chisinau a facut foarte multe lucruri frumoase, cand a condus Politehnica, stiu ca Brega este un medic extraordinar si ca Arhiri este un patriot prin vocatie... dar, va dati seama ca asta e prea putin pentru a fi convins ca voi vota o echipa demna. Ati putea sa ne spuneti mai multe despre performantele colegilor dvs?
    Voturi: 24      Rating: 2.7

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Economia unui interviu nu permite, din păcate, desfăşurarea unui răspuns atât de larg, dar pentru a completa exemplele date de dvs. Vă sugerez să consultaţi totuşi mai atent lista noastră de candidaţi.

    raver

    D-le Ghimpu, va rog sa-mi spuneti opinia dvs. referitor la urmatoarele:

    1) Care sunt problemele cele mai stringente ale societatii noastre, ce anume e 'putred' in RM si care sunt cauzele?
    2) De la ce incepem schimbarea? Care sunti primii pasi eficienti pentru a obtine rezultate vizibile?
    3) Care a fost cea mai mare greseala a comunistilor? Dar cea mai buna realizare?
    4) Ce directii (ramuri), concret, in economie ne pot aduce un profit bun, deci sunt prioritare?
    5) Cum putem combate coruptia?
    6) Credeti ca putem intoarce Transnistria? Daca da - care e cheia succesului?
    7) Care sunt punctele forte ale PL in comparatie cu alte partide? Dar punctele slabe?

    Va multumesc anticipat.
    Voturi: 21      Rating: 3.2


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal:

    1) Putred este însuşi sistemul construit de comunişti şi acesta va trebui înlăturat în primul rând, la toate nivelurile. Apoi se poate porni procesul de reconstrucţie, care este de presupus că va fi foarte dificil.
    Problemele cele cu adevărat stringente sunt sărăcia, depopularea republicii, lipsa locurilor de muncă, salariile şi pensiile mici care nu pot asigura supravieţuirea oamenilor, nefuncţionarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, stagnarea în procesul de aderare la Uniunea Europeană, problema transnistreană, izolarea internaţională a Republicii Moldova, pe care guvernarea comunistă a provocat-o în mod premeditat. Şi nu în ultimul rând perspectiva, viitorul tinerilor.
    2) De la aplicarea unor politici economice liberale care să ducă la creşterea economică, la sporirea exporturilor şi crearea locurilor noi de muncă, la creşterea salariilor; de la constituirea unei guvernări corecte, realizată pentru cetăţeni şi în interesul cetăţenilor; de la gestionarea onestă şi corectă a banului public, direcţionarea resurselor statului pentru rezolvarea problemelor stringente pe care le-am menţionat mai sus, – aceştia trebuie să fie primii paşi, dublaţi de un efort diplomatic şi politic imediat pentru deblocarea procesului de aderare la Uniunea Europeană şi pentru redresarea relaţiilor cu vecinii noştri, dobândirea sprijinului lor pentru acţiunea politică şi economică a noii guvernări de la Chişinău. Criza globală îşi va face efectul şi în Republica Moldova şi fără ajutor din afară, fără ajustarea politicii interne şi externe la contextul regional ne va fi greu să-i facem faţă.
    3) Au construit un sistem totalitar şi dictatorial, subordonat intereselor de partid şi de clan, care a avut drept scop propria îmbogăţire. Dar asta nu este o greşală, cum o numiţi Dvs., ci principala lor vină, pentru care vor plăti la 5 aprilie şi, nu este exclus, şi după 5 aprilie.
    Nu cunosc nici o “realizare” comunistă.
    4) Industria uşoară, industria de procesare a produselor agroalimentare, industria vinului, care trebuie modernizate din temelii prin atragerea de investiţii străine şi tehnologii moderne. Ultimele sunt sectoare tradiţionale şi complementare agriculturii, fără de care nu vom putea garanta locuri de muncă pentru populaţia de la sate. Agricultura - sectorul pentru care avem în disponibilitate solurile – ca cea mai importantă resursă economică şi forţa de muncă.
    Aceste sectoare sunt aducătoare de profit imediat şi trebuie să ne concentrăm pentru alinierea lor la standardele Uniunii Europene, pentru a reorienta şi exporturile noastre dinspre Est, unde piaţa este instabilă şi unde se practică embargoul politic la mărfurile noastre, spre Vest, în special piaţa UE.
    Paralel trebuie să ne concentrăm eforturile şi în dezvoltarea comerţului exterior, care să ne asigure exportul.
    Bineînţeles, trebuie să punem bazele unei economii libere, bazate pe domenii economice noi, precum tehnologiile moderne, sectorul terţiar, inclusiv serviciile de sănătate şi de turism, ca parte integrantă a economiei globale, la care vom ţine cont de disponibilitatea resurselor umane şi de costul creării unui loc de muncă. Mai pe larg, veţi găsi răspuns la întrebările dvs. consultând Programul nostru (www.pl.md).
    5) Noi avem măsuri concrete de combatere a corupţiei, pe care, iarăşi, le puteţi găsi în Programul electoral. În general, însă, garanţia de eliminare a corupţiei o dau trei elemente – eradicarea sărăciei, oameni cinstiţi care să guverneze republica şi cheltuirea transparentă şi corectă a banului public.
    6) Transnistria nu a fost pierdută. Bineînţeles că aceste raioane pot reveni oricând sub jurisdicţia Republicii Moldova. Premiza fundamentală a acestei reintegrări este faptul că frontierele Republicii Moldova, recunoscute internaţional, includ Transnistria. Nimeni şi niciodată nu a anulat şi nu poate anula frontierele acestea. Trebuie voinţă politică şi efort susţinut pe plan internaţional, pentru a determina Rusia să-şi retragă armata şi muniţiile, pentru că atâta timp cât acestea rămân acolo va fi greu de rezolvat problema transnistreană. Aceasta este cheia succesului. În ceea ce priveşte paşii concreţi, aceştia vizează transformarea mecanismului de negocieri 5 plus 2 în mecanismul 7, cu SUA şi UE ca negociatori şi nu observatori cum este acum, şi înlocuirea contingentului actual de forţe pacificatoare cu unul internaţional.
    7) Noi suntem un partid puternic prin faptul că, încă din anii 80 şi până în prezent, la baza PL au stat liderii care au luptat pentru afirmarea identităţii noastre naţionale. Ulterior, am demonstrat consecvenţă şi loialitate faţă de cetăţeni, spre deosebire de reprezentanţii altor partide care, fie îşi au rădăcinile în fostul sistem totalitar comunist, fie s-au lipit de nomenclatura comunistă şi împreună au guvernat în diferite perioade din 1990 încoace. Avem o echipă de oameni oneşti, corecţi, care nu au fost implicaţi în lucruri murdare, care au apărat şi au promovat interesele omului de rând şi au avut întotdeauna o poziţie pro-europeană, pro-democratică şi anticomunistă. Asta ne deosebeşte avantajos de alte partide. În ceea ce priveşte Programul PL, este realist, coerent, gândit strict prin prisma capacităţii reale a statului şi a guvernării de a realiza obiectivele pe care ni le-am propus: lichidarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană.

    AlexSoft

    1.  Domnule Ghimpu daca Traian Bsescu pierde alegerile prezidentiale din acest an, cu ce presedinte puteti avea o relatie mai buna cu un liberal(Crin Antonescu,C.P. Tericeanu) sau cu un pesedist(Mircea Geoana, Adrian Nastase) ?

    2. In cit timp in rindurile PL vor aparea lideri politici tineri de nivelul si carisma primarului general Dorin Chirtoaca?

    Voturi: 15      Rating: 2.7


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal:

    1. Pentru PL, nu are importanţă culoarea politică a preşedintelui. Vom avea relaţii bune cu orice preşedinte al României, pentru că asta dictează interesele de stat ale Republicii Moldova.
    2. Partidul Liberal a avut întotdeauna o politică specială de promovare a tineretului, de sprijinire a afirmării lor în politică, în administraţie. Eu cred că noi avem foarte mulţi tineri capabili care se vor afirma în politică. Ion Cebanu, Sergiu Boghean, Natalia Lipca, Ion Bargan, Ana Sarivan, Doina Chiorescu, Mihai Paşcovschi, Roma Andrieş, Alina Ştirbu, Ion Boldurescu – ca să dau doar câteva nume - sunt deja lideri afirmaţi în cadrul Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal. Ei vor contribui la înoirea clasei politice. Şi cred că lor, în curând, după Schimbarea care sper că se va produce la 5 aprilie, li se vor alătura mulţi tineri cu înalte calităţi morale şi profesionale, care mai ezită încă să se implice în politică.

    IonBuraga

    Stimate Domnule Ghimpu, cum se explica faptul ca in alegerile pentru Parlamentul Romaniei din noiembrie 2008 ati sustinut un candidat (E. Tomac) pe care il sustinea si PPCD si PCRM? Toata lumea a vazut cum ii facea publicitate EuTV, Flux, Roncea, M1 la Mesager si Contiu de la Moldova Suverana. Ati facut-o pentru bani sau pur si simplu simpatiile si interesele partidului dumneavoastra au coincis cu cele ale PPCD si PCRM in privinta chestiunii respective?
    Voturi: 30      Rating: 3.8


    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: “Susţinerea” celora pe care i-aţi nominalizat poate că a urmărit un scop contrariu – să-l compromită pe dl Eugen Tomac în faţa alegătorilor. Nu uitaţi că locuiţi în Republica Moldova, în care orice tip de alegeri devine automat arenă publică pentru aplicarea celor mai subtile diversiuni.
    Partidul Liberal însă a desfăşurat o campanie electorală veritabilă şi sinceră împreună cu dl Eugen Tomac, care a candidat din partea PD-L. Din această cauză l-am şi susţinut, pentru că PL colaborează cu PD-L, acum partid de guvernământ. Am organizat foarte multe întâlniri cu alegătorii, liderii noştri au fost alături de el tot timpul şi în sate, şi în oraşe. Şi am învins – dl Eugen Tomac a obţinut cele mai multe voturi în Republica Moldova. Considerăm că a fost şi un succes al PL, şi asta în pofida “susţinerii” de care vorbiţi. Mai mult, această “susţinere” nu a reuşit să întineze cariera politică a consilierului prezidenţial Eugen Tomac şi credem că, din poziţia de secretar de stat şi de şef al DRRP, va face mult pentru dezvoltarea unor relaţii frumoase şi rodnice cu R.Moldova.

    alecsandes

    Domnule Ghimpu!
    In data de 2 martie 2009, la ProTV a fost o emisiune speciala dedicata conflictului transnistrean...
    Cum vedeti afirmatia domnului Ilie Ilascu referitor la faptul ca la numit pe Ion Hadarca tradator de neam si cel care a semnat decretul de eliberare a lui Igor Smirnov?
    Pentru cei care nu stiu sau nu au privit emisiunea: http://shelarualexandru.wordpr ess.com/2009/03/16/tradari/
    Si de ce nu a-ti iesit cu o declaratie de presa in sensul asta?
    Oare e adevarat?
    Voturi: 16      Rating: 2.7

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Nu este adevărat. Decizia politică în acest caz a fost luată de preşedintele de atunci, Mircea Snegur. Altfel nici nu putea să se întâmple – asemenea decizii le ia prima persoană în stat. Confirmarea acestui fapt se regăseşte în Memoriile sale, “Labirintul destinului”, vol. 2, 2008: “Cât priveşte I.Smirnov, am fost nevoiţi să-l punem în libertate, la scurt timp după arestare. Motivele au fost dintre cele mai banale. Un grup de femei de la Tiraspol au blocat calea ferată în zona gării Varniţa (...), cerând eliberarea idolului lor. ...Ne-am dat seama că republica era, practic, blocată în toiul expedierii producţiei agricole şi alimentare şi a importării resurselor energetice pentru apropiata perioadă de iarnă. (...) Ne aflam deci în faţa unei dileme: ori ne ambiţionăm şi-l menţinem pe I.Smirnov “la răcoare”, ori îl eliberăm şi salvăm complexul economic. Orice om normal ar fi ales cea de-a doua cale. Aşa am procedat şi noi (M.Snegur, A.Moşanu, V.Muravschi). (...) Hotărârea de a-l elibera a fost una comună şi univocă, cucuiele însă pentru această decizie forţată, nu înţeleg de ce, îmi revin numai mie până în prezent.” (pag. 466-468).

    DIMONâ„¢

     Domnu Ghimpu cite procente real aveti din reteaua de benzinarii "EUROSIM"? Si va rog frumos explicati unde au disparut apa minerala "Borsec"??? De unde aveti atitea bani?????
    Voturi: 11      Rating: 2.8

    Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal: Răspunsul la această întrebare îl aflaţi consultând declaraţia mea de avere, afisată aici: http://www.2009.md/image/declaratiidevenit/21.gif, sau la www.cec.md. Alte afaceri nu am.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com