• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Credem că măsurile liberale pot da roade substanţiale în aproximativ doi ani

    Mihai Ghimpu: Credem că măsurile liberale pot da roade substanţiale în aproximativ doi ani

    30.03.2009  

    Editor:
    Care este esenţa ideologică a formaţiunii politice pe care o reprezentaţi? Cum se poziţionează aceasta în relaţiile cu alte doctrine?

    Mihai Ghimpu:

    În conformitate cu Programul PL, noi suntem o formaţiune politică liberală, de dreapta, care militează pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, pentru consolidarea democraţiei, a statului de drept şi pentru dezvoltarea economiei de piaţă. Asta este esenţa doctrinei noastre. În ceea ce priveşte relaţiile noastre cu alte partide şi doctrine, PL respinge categoric doctrina comunistă, pe care o consideră rădăcina tuturor relelor care s-au întâmplat în Republica Moldova, şi socotim imposibilă orice colaborare cu partidele de sorginte comunistă, totalitară şi nomenclaturistă. În acelaşi timp, agreem colaborarea cu partidele democratice, care susţin şi ele, la rândul lor, valorile liberale, inclusiv cu partidele liberale din ţările europene, prezente în Parlamentul European, care susţin obiectivul programatic al PL de aderare la Uniunea Europeană.

    Editor:
    Caracterizaţi situaţia socio-economică din Republica Moldova de la începutul campaniei electorale 2009.

    Mihai Ghimpu:

    Guvernarea comunistă, care s-a întins pe o perioadă de 10 ani, a condus Republica Moldova la falimentul general al statului. Criza a pătruns profund în toate domeniile vieţii politice, economice, sociale. Economia nu funcţionează şi nu produce bunuri şi valori. Costurile vieţii au crescut de trei ori pe fondul unor creşteri salariale şi de pensii nesemnificative. Serviciile din domeniul sănătăţii au devenit inaccesibile pentru majoritatea populaţiei. Infrastructura este degradată.

    Statul de drept, instituţiile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale sunt ameninţate permanent de regimul comunist. Corupţia a devenit un fenomen generalizat. Sărăcia şi şomajul au căpătat proporţii de masă.

    La ora actuală putem spune că separaţia puterilor legislativă, executivă şi judecătorească în stat este o vorbă goală. Toate puterile sunt subordonate preşedintelui, care este şi preşedintele PCRM. Asta este cea mai gravă încălcare a Constituţiei. Statutul structurilor de forţă a fost supradimensionat, acestora li s-au acordat atribuţii excesive care au condus la abuzuri împotriva cetăţenilor, partidelor politice şi societăţii civile. Partidul de guvernământ a monopolizat mediile de informare publice şi a interzis accesul partidelor de opoziţie la ele. Justiţia este subordonată politic şi adoptă decizii nedrepte, contestate de cetăţeni la CEDO.

    Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa, cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor şi cu cele mai mici pensii şi salarii. Datoria externă este enormă – peste 4,5 miliarde de dolari. Satele şi agricultura au avut cel mai mult de suferit de pe urma politicilor incompetente ale comuniştilor. Din stat exportator, Republica Moldova a devenit importator de produse agroalimentare.

    Exodul populaţiei, fuga de sărăcie şi de regim a atins cote înspăimântătoare – peste un milion de oameni au plecat peste hotare. Rata mortalităţii este mai mare decât cea a natalităţii, iar sporul natural al populaţiei este negativ. În sate, şcolile nu au copii suficienţi pentru a forma clase de întâia.

    Acesta este tabloul realist al situaţiei actuale a Republicii Moldova, care arată după 10 ani de guvernare comunistă ca după o calamitate naturală dezastruoasă.


    Editor:
    Ce soluţii are partidul Dvs. pentru dezvoltarea economică a ţării şi atragerea investitorilor străini şi în cât timp pot fi acestea realizate?

    Mihai Ghimpu:

    Partidul Liberal dispune de un program economic foarte bine articulat, care are drept obiectiv principal creşterea economică. Stimularea mediului de afaceri, deschiderea de noi întreprinderi, crearea locurilor de muncă, stimularea producţiei interne printr-o politică fiscală prietenoasă, atragerea investiţiilor de capital străin prin asigurarea stabilităţii legislative şi a condiţiilor egale şi corecte pentru toţi agenţii economici, elaborarea de noi legi şi reglementări legislative bazate pe standardele europene ale economiei de piaţă – toate acestea sunt direcţii importante de acţiune prevăzute în Programul PL.

    Credem că aceste măsuri liberale pot da roade substanţiale în aproximativ doi ani.

    Editor:
    Ce politică externă promovează partidul Dvs.? Care trebuie să fie priorităţile politicii externe moldoveneşti?

    Mihai Ghimpu:

    Partidul Liberal consideră că politica externă a comuniştilor a fost greşită şi în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Noi avem nevoie de o politică externă ofensivă, de construcţia unor alianţe şi parteneriate care să garanteze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, aderarea la Uniunea Europeană, protecţia cetăţenilor aflaţi la muncă peste hotare.

    Aşadar, principalul obiectiv de politică externă pentru Partidul Liberal este aderarea la Uniunea Europeană. Este un obiectiv ce poate fi atins pe termen mediu. Pe aceeaşi direcţie europeană, PL îşi asumă îndeplinirea integrală a angajamentelor faţă de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană în domeniul consolidării instituţiilor democratice, respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurării independenţei mass-media, justiţiei şi autonomiei locale. Ne mai propunem semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană până în anul 2010 şi dobândirea dreptului de liberă circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în ţările UE, tot în acest an.

    De asemenea, considerăm de o importanţă deosebită aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA şi integrarea în structurile euroatlantice; dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu România, inclusiv încheierea unui Acord de Parteneriat Strategic pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, întreprinderea unor demersuri diplomatice eficace pe lângă autorităţile de stat ale României, care să conducă la simplificarea şi urgentarea procesului de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii în drept ai Republicii Moldova.

    Pe direcţia estică, acţiunea noastră externă va viza dezvoltarea unor relaţii aprofundate cu Ucraina şi construirea unor relaţii bilaterale pragmatice cu Federaţia Rusă. Ne mai propunem ieşirea din Comunitatea Statelor Independente şi eliminarea prezenţei militare ruse din raioanele din stânga Nistrului.


    Editor:
    Care sunt cele mai mari probleme sociale cu care se confruntă Republica Moldova? Ce mecanisme propune partidul Dvs. pentru depăşirea situaţiei şi în cât timp acestea pot oferi rezultatele scontate?

    Mihai Ghimpu:

    Cea mai gravă problemă este sărăcia şi ea poate fi soluţionată doar prin creşterea economică, prin stabilirea salariului minim garantat în sfera bugetară (educatori, învăţători, profesori, medici, asistenţi sociali etc.) în cuantum de 2000 de lei şi menţinerea salariului minim cu 25 % mai mare decât valoarea coşului minim de consum; prin plata unor pensii minime garantate care să egaleze valoarea coşului de consum. În acelaşi timp, trebuie avută în vedere creşterea graduală, în fiecare an, a remunerării, care să atingă în final un nivel minim european. Dacă vom reuşi să aplicăm măsurile liberale prevăzute în Programul nostru, considerăm că este cu putinţă ameliorarea substanţială a situaţiei către al treilea an de guvernare.

    Şomajul, emigrarea, sporul negativ al populaţiei, lipsa de acces a majorităţii cetăţenilor la servicii medicale bune, depopularea satelor, subdezvoltarea în zona rurală, infrastructura degradată sau distrusă – sunt alte probleme foarte mari cu care se confruntă societatea moldovenească. Partidul Liberal are soluţii potrivite la fiecare şi acestea se regăsesc în Programul nostru electoral.

    Editor:
    Care sunt cele mai grave probleme semnalate de partidul Dvs. în campania electorală 2009?

    Mihai Ghimpu:

    Folosirea de către partidul de guvernământ a resurselor administrative ale statului în scopuri electorale; utilizarea de către candidaţii PCRM a ajutoarelor umanitare occidentale drept „pomeni electorale” ca şi cum acestea ar fi binefaceri din partea guvernanţilor; utilizarea structurilor de forţă împotriva oponenţilor guvernării, inclusiv împotriva Partidului Liberal; influenţarea opţiunilor electorale prin distribuirea de fonduri de la bugetul de stat către anumite localităţi cu primari comunişti, în detrimentul altora cu primari democraţi; nedegrevarea din funcţiile deţinute în administraţia centrală de stat – Parlament, Preşedinţie, Guvern – a principalilor candidaţi de pe lista PCRM; folosirea mass-mediei publice pentru propaganda electorală a PCRM în alţi timpi de antenă decât cei prevăzuţi de regulamentul CEC ş.a.

    Interviu realizat de portalul de ştiri Azi.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com