• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă: Comunistii de la Chisinau au pierdut deja alegerile!

    Dorin Chirtoacă: Comunistii de la Chisinau au pierdut deja alegerile!

    23.03.2009  

    Primarul municipiului Chisinau si vicepresedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, a declarat (pentru cotidianul “Gardianul”, România – n.n.) ca perspectiva comunistilor este doar aceea a luptei din opozitie. In opinia lui Chirtoaca, Partidul Comunistilor chiar ar vrea sa piarda alegerile, pentru ca Republica Moldova este intr-o situatie dificila. Chirtoaca a subliniat ca liberalii trebuie sa invinga in alegeri, “inclusiv pentru a-i cerceta si a-i trage la raspundere pe cei care se fac vinovati de toate neregulile comise in ultimii opt ani”.

    - Care este scopul vizitei dvs. in Romania? Ati fost la Suceava, Iasi, Galati, Bacau, Bucuresti…

    - Am venit pentru a ma intalni cu studentii de origine basarabeana care studiaza in Romania si cu alti cetateni ai Republicii Moldova care se afla in Romania si pe care ii indemn sa participe la aceste alegeri din data de 5 aprilie, alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova, si sa opteze pentru un viitor european, pentru o victorie a democratiei.

    - Cum vi se pare masura luata de guvern de a permite desfasurarea scrutinului in afara Republicii Moldova doar la sediile ambasadelor?

    - Cu mai multi ani in urma, studentii basarabeni puteau vota la cel putin trei sectii: una in Bucuresti, una la Iasi si una la Cluj. Apoi s-a redus numarul de sectii de votare la ambasada si consulatul de la Bucuresti, ceea ce ingradeste, evident, dreptul studentilor de a-si exprima votul. In calitate de vicepresedinte al Partidului Liberal si impreuna cu ceilalti colegi de partid am luat atitudine in legatura cu acest lucru si am cerut deschiderea mai multor sectii de votare in afara Republicii Moldova, inclusiv in Romania, cel putin in cele trei mari centre universitare, dar si in alte centre universitare ar fi fost potrivit. Am cerut deschiderea mai multor centre de votare in toata Europa Occidentala, acolo unde avem foarte multi cetateni ai Republicii Moldova plecati la munca.

    - Cine are interesul sa ingradeasca dreptul la vot?

    - Evident ca guvernarea actuala este interesata sa plece cat mai multi oameni peste hotare, sa trimita cat mai multi bani in Republica Moldova, dar in acelasi timp acesti oameni sa nu voteze si prin aceasta numarul celor care participa la vot sa fie micsorat in mod artificial pentru ca ponderea nostalgicilor dupa vremurile comuniste sa fie relevanta.

    Cântecul de lebada al cioroiului

    - Voronin (n. red., in limba rusa se traduce prin “cioroi”) isi traieste ultimele zile la putere. Ce spuneti de ultima lui isprava de la Moscova?

    - A fost un fel de cantec de lebada inainte de final de mandat, o actiune de PR, in context electoral, pentru ca acolo unde a mers presedintele Voronin nu s-a decis nimic si nu se putea decide nimic pentru ca formatul in care au avut loc discutiile nu a fost unul care sa permita luarea unei decizii intrucat, se stie foarte bine, fraiele puterii sunt la primul-ministru al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care nu a participat la acea intalnire si nici nu s-a exprimat vizavi de propuneri sau formule noi de rezolvare a problemei transnistrene, mai ales ca solutiile pot veni din alta parte, si anume de la Chisinau, printr-o agenda proprie a Republicii Moldova in rezolvarea problemei transnistrene, agenda care sa aiba la baza asigurarea independentei energetice, in primul rand, pentru a putea negocia interesele Republicii Moldova in raport cu Federatia Rusa, apoi o serie de acte pentru cererea retragerii armatei de pe teritoriu, inlocuirea trupelor de pacificare cu unele sub mandat ONU, pentru ca OSCE este practic tot la dispozitia Federatiei Ruse, si in special crearea unor conditii atractive de dezvoltare economica in partea dreapta a Nistrului pentru a forma un contrast intre ce se intampla dincolo de Nistru si dincoace de Nistru si pentru ca cetatenii din regiunea transnistreana sa vada ca exista o perspectiva europeana a Republicii Moldova, un cadru democratic, o lege care sa functioneze pentru toti in mod egal, locuri de munca si salarii decente, perspectiva liberei circulatii in spatiul european, integrarea europeana, toate acestea ar reprezenta argumente pentru cei din regiunea transnistreana sa vrea sa faca parte din comunitatea cetatenilor Republicii Moldova.

    - Ce ar putea aduce nou venirea liberalilor de la Chisinau la putere in relatiile dintre Republica Moldova si Romania?

    - Ar putea aduce normalitate in relatiile dintre Romania si Republica Moldova, in relatiile dintre Republica Moldova si Ucraina si cu toate celelalte state cu care Republica Moldova a avut si este firesc sa aiba relatii, doar ca acestea au fost inrautatite de actuala guvernare. Este firesc sa avem o relatie de buna vecinatate cu Romania pentru ca este vorba de viitorul european al Republicii Moldova si este vorba deja de un prezent european pe care Romania deja il are. Intr-acolo tindem si noi sa ajungem.

    - Cuvantul “Unire” este tabu la Chisinau cand vine vorba de o posibila Unire a Romaniei cu Republica Moldova?

    - Daca este vorba despre relatia dintre Republica Moldova si Romania, subiectul a fost atat de mult speculat in acesti 20 de ani incat provoaca iritare la nivelul cetatenilor din Republica Moldova si reluarea acestui subiect acum ar da nastere unor animozitati, de aceea conteaza mult mai mult daca Republica Moldova va reusi sa se ancoreze in democratie, sa promoveze reformele democratice, sa respecte standardele europene, sa ajunga cel putin stat asociat al Uniunii Europene, sa capete libera circulatie in Europa si cred ca prin aceasta am putea vorbi despre ceea ce-si doreste fiecare cetatean astazi dincolo de Prut.

    Cetatenie româna pentru toti

    - Totusi, sunt foarte multi locuitori ai Republicii Moldova care solicita cetatenia romana…

    - Cetatenia romana pentru populatia Republicii Moldova este ceva absolut firesc pentru ca isi doresc sa devina cetateni europeni, isi doresc sa nu mai aiba problema plecarii peste hotare in mod ilegal, sa se circule liber, asa cum o fac si cetatenii Romaniei, este un drept pe care nimeni nu l-a pierdut, ca efect al anexarii Basarabiei in 1940 de catre imperiul sovietic sau in 1812 de catre imperiul tarist. In prezent ar trebui sa se recunoasca faptul ca cei care au fost in imposibilitatea sa-si preschimbe actele de identitate in perioada 1940-1989 acum pot sa o faca, iar descendentii lor, urmasii lor pot obtine acte de identitate romanesti, in virtutea faptului ca cetatenia se dobandeste prin nastere. Este vorba de simple proceduri administrative care ar trebui sa fie accesibile cetatenilor Republicii Moldova.

    - Cum ar arata, din punctul dumneavoastra de vedere, viitorul presedinte al Republicii Moldova?

    - Este o discutie pe care putem sa o purtam dupa alegeri, dupa ce vom avea rezultate si fiecare partid va putea propune, in functie de numarul de mandate pe care le va avea in Parlament, candidaturile sale pentru principalele functii in stat. La nivelul Partidului Liberal, noi am luat o decizie prin care sa nu anuntam nici un nume pana nu vom avea rezultatele alegerilor, pentru a evita speculatiile, pentru a evita animozitatile sau tensiunea intre partidele politice care vor fi in viitorul parlament, mai ales ca se vorbeste foarte mult de o coalitie postelectorala si, pentru a fi corecti in relatia cu viitorii colegi, viitorii parteneri de coalitie, am decis sa nu facem asemenea anunturi publice. De asemenea, acest lucru a fost decis si in cadrul partidului pentru a fi corecti si in relatia cu cetatenii, pentru a nu specula anumite nume si dupa alegeri sa ajungem  intr-o alta situatie care sa produca nemultumire.

    Oamenii lui Voronin, trasi la raspundere

    - Ce perspective ar mai avea Republica Moldova in cazul in care comunistii si partidul lui Iurie Rosca ar ramane la putere dupa alegeri?

    - Exact ceea ce a fost si pana in prezent, numai ca nu au cum sa mai ramana comunistii la putere, singuri sau insotiti de satelitii lor, pentru ca deja comunistii au pierdut alegerile in anul 2007. In prezent nu au cum sa ia nici macar o treime din numarul de mandate, prin urmare, comunistii merg automat in opozitie, iar satelitii acestora, aceia care au declarat deschis sustinere comunistilor, partide numite democratice, dar care isi au sorgintea in fostul Partid Comunist al Republicii Socialiste Moldovenesti, nu vor avea sansa sa treaca pragul electoral, prin urmare nu vor afecta situatia din Parlament. Perspectiva comunistilor este numai de opozitie si in acest sens marea majoritate a cetatenilor Republicii Moldova si-au format o parere, este vorba si de oameni tineri, si de oameni in varsta, si de la orase, si de la sate. Practic, comunistii chiar vor sa piarda aceste alegeri pentru ca situatia nu este deloc una usoara, una buna, si ar vrea sa se absolve prin aceasta de raspunderea pe care trebuie sa o poarte pentru ceea ce s-a intamplat in ultimii opt ani. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam lucrurile asa, trebuie sa mergem mai departe pentru a invinge in aceste alegeri si inclusiv pentru a-i cerceta si a-i trage la raspundere pe cei care se fac vinovati de toate neregulile comise in ultimii opt ani.

    - Credeti ca Iurie Rosca se va mai strecura la putere si de data aceasta?

    - La aceasta intrebare va poate raspunde dumnealui sau un reprezentant al Partidului Popular Crestin Democrat. Noi avem campania noastra prin care promovam programul, punctele de vedere, atragem atentia cetatenilor ca o serie de partide, intre care PPCD, PD, au declarat deschis ca vor colabora cu comunistii dupa alegeri si prin aceasta confirma inca o data faptul ca votul pentru aceste partide este egal cu un vot pentru comunisti.

    Gardianul, 23-03-2009

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com