• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Declaratie privind activitatea Parlamentului RM

    Declaratie privind activitatea Parlamentului RM

    14.07.2008  

    Declaraţie
    privind activitatea Parlamentului RM

    Partidul Liberal califică activitatea Parlamentului drept una iresponsabilă şi defectuoasă, situaţie  generată de coaliţia comunistă condusă de  PCRM. Degradarea actului legislativ este confirmat  de nivelul scăzut de încredere a populaţiei în Parlament (27,5%, conform Barometrului de opinie publică din aprilie 2008), precum şi de numărul crescând al acţiunilor de protest ce au loc în faţa legislativului.

    Preşedintele APCE Luis Maria de Puig,  în cadrul recentei vizite la Chişinău a subliniat ca RM nu va fi scoasă de sub monitorizare până când  CoE nu va avea certitudinea clară ca în RM au loc reforme. Dacă CoE  nu va certifica împlinirea democratică a RM, dacă nu va exista percepţia clară ca în Moldova democraţia este ireversibilă, integrarea europeană va fi imposibilă. 
    Carenţe serioase persistă în domeniile-cheie ce atestă o societate democratică: libertatea presei, independenţa justiţiei, drepturile omului, economia de piaţă. 

    Parlamentul nu a activat în scopul democratizării societăţii şi în interesul cetăţenilor care doresc integrarea europeană, lucru remarcat în mai multe rânduri de instituţiile internaţionale ( CoE, UE, OSCE, etc.) care au atenţionat asupra faptului că Legislativul de la Chişinău nu aduce în concordanţă cu standardele europene un şir de legi, inclusiv legea cu privire la procuratură, legea cu privire la poliţie, legea cu privire la SIS, legislaţia care discriminează persoanele cu dubla cetăţenie, legislaţia cu privire la autonomia locală, Codul Electoral, Codul Audiovizualului.

    Partidul Liberal condamnă acţiunile majorităţii parlamentare ce intră în contradicţie cu principiile democraţiei şi cu drepturile omului, fapt observat cu precădere în cazul aprobării modificărilor din Codul Electoral, privitor la interzicerea blocurilor electorale, majorarea pragului electoral pana la 6%, precum şi interzicerea dublei cetăţenii pentru funcţionarii publici (inclusiv viitorii parlamentari).

    PL dezaprobă în mod tranşant atitudinea şi comportamentul Parlamentului RM, manipulat şi dirijat de guvernarea comunistă şi partidele aservite acestuia, faţă de problemele stringente cu care s-a confruntat republica noastră pe parcursul perioadei 2007-2008. În acest sens, PL evidenţiază situaţiile create în Adunarea Populară Gagauz Yeri, Consiliul Municipal Chişinău şi în mai multe consilii raionale, în care comuniştii au pierdut puterea locală. Din decembrie 2006, când a fost adoptată Legea cu privire la Administraţia Publică Locală, Parlamentul tergiversează votarea Legii cu privire la Statutul Municipiului Chişinău.

    În condiţiile în care agricultorii din RM se confruntă cu dificultăţi majore legate de calamităţile naturale, creşterea bruscă a preţurilor la carburanţi, politica fiscală defectuoasă, preţuri mici de achiziţie a produselor agricole, întărirea artificială a leului şi descurajarea exportului, Parlamentul a lăsat agricultura şi satele în voia sorţii, limitându-se la Concepţia Naţională „Satul Moldovenesc”.    

    Lipsa de reforme a adus într-o situaţie catastrofală majoritatea categoriilor de cetăţeni: pensionari, studenţi, pedagogi, lucratori medicali, procurori, judecători, poliţişti, funcţionari publici şi alte categorii de  bugetari. Această situaţie a făcut sute de mii de cetăţeni, în special tinerii, să emigreze în căutarea unui trai mai bun. 

    PL remarcă faptul că Parlamentul RM a dat dovadă de abordare superficială şi simplistă şi în cazul Legii cu privire la migraţia de muncă, care a fost adoptată (5 iulie curent) fără a lua în calcul interesele reale ale cetăţeanului simplu. Legiuitorii au decis complicarea şi birocratizarea la maximum a acestui proces, fapt ce ar putea contribui în viitor la intensificarea migraţiei neconforme cu legislaţia si mai puţin la asigurarea drepturilor cetăţenilor din RM peste hotare.

    PL dezaprobă adoptarea de către  Parlamentul RM a  Concepţiei de Securitate Naţională a RM care îşi propune drept scop prioritar menţinerea statutului de neutralitate pentru RM, precum şi recunoaşterea acestuia de către actorii internaţionali importanţi (SUA, UE). Calificăm acest act drept încercare a guvernării comuniste de a distanţa RM de procesele fireşti pentru spaţiul ex-socialist şi post-sovietic de integrare în spaţiile european şi cel euroatlantic, promovând astfel interesele geopolitice ale Rusiei în regiune. Pe lângă faptul că majoritatea comunistă din actualul Parlament lipseşte cetăţenii RM de securitatea şi siguranţa oferită în cadrul spaţiului euroatlantic, Parlamentul a exclus din Concepţia de Securitate Naţională clauza potrivit căreia se cere în mod expres evacuarea forţelor armate ruseşti din raioanele de Est ale RM. Prin această acţiune, conducerea comunistă doreşte să absolve Rusia de responsabilitatea pe care aceasta o poartă pentru perpetuarea conflictului transnistrean. Fracţiunea comunistă a legislativului a respins de nenumărate ori iniţiativele opoziţiei de a include pe ordinea zi problema conflictului transnistrean, inclusiv  informaţii cu privire la negocierile desfăşurate de către Preşedintele RM, Vladimir Voronin, în soluţionarea conflictului. Constatăm că Preşedintele Voronin nu a avut mandatul Parlamentului de a purta negocieri cu Moscova în această problemă.  

     Partidul Liberal constată că, deşi conform Constituţiei în RM puterea aparţine Parlamentului, Preşedintele RM, Vladimir Voronin, a uzurpat puterea şi deţine controlul deplin asupra Parlamentului. Preşedintele PCRM, făcând abuz de funcţia de Preşedinte al statului, foloseşte toate pârghiile pentru a se menţine la putere, apelând la metode sovietice de control  asupra organelor de drept: poliţie, procuratură, instanţe judecătoreşti. Opinia publică este puternic manipulată prin intermediul Teleradio-Moldova, instituţie publică finanţată din banii cetăţenilor  la care până în prezent partidele de opoziţie nu au acces. Astfel are loc încălcarea gravă a unui drept fundamental - dreptul cetăţeanului la informaţie, ceea ce îl lipseşte de posibilitatea de a alege în mod liber şi conştient Parlamentul RM.

    Partidul Liberal cere Parlamentului RM să convoace de urgenţă o sesiune extraordinară pentru:

    - eliminarea din Codul Electoral a  interdicţiei de  creare a  blocurilor electorale;
    - micşorarea pragului electoral;
    - anularea interdicţiilor privind ocuparea unor funcţii publice de către  persoanele cu dublă cetăţenie;
    - modificarea Codului Audiovizualului, care să prevadă expres obligarea Teleradio-Moldova  de a organiza emisiuni  de dezbateri de interes public pe teme politice, economice, sociale, culturale,   precum şi să ofere săptămânal spaţiu de emisie partidelor politice, la ore de maximă audienţă, pe tot parcursul anului;
    - ajustarea  legislaţiei cu privire la sistemul judecătoresc, procuratură, poliţie, Serviciul de Informare şi Securitate la standardele europene;
    - adoptarea Legii despre Ajutoarele Sociale;
    - adoptarea legii cu privire la subvenţionarea agriculturii; 
    - adoptarea unui pachet de legi cu privire la integrarea tineretului în societate (credite preferenţiale pentru studii şi locuinţă; eliberarea de impozit pe venit a persoanelor juridice care angajează tineri în primii 2-3 ani de activitate a acestora; scutirea de impozite şi taxe a tinerilor întreprinzători în primii 5 ani de antreprenoriat );
    - majorarea salariilor funcţionarilor publici, tuturor salariaţilor din sfera socială şi celorlalte categorii din sfera bugetară ţinând cont de coşul minim de consum, dar nu mai puţin decât acesta;
    - majorarea pensiilor persoanelor în etate la nivelul coşului minim de consum;
    - liberalizarea economiei pentru atragerea capitalului străin în RM.


    PL îndeamnă CoE, UE, OSCE şi alte instituţii internaţionale să fie mai insistente faţă de guvernarea comunistă, în  problemele ce ţin de libertatea presei, independenta justiţiei, drepturile omului, ajustarea la standardele europene a legilor cu privire la procuratură, poliţie, SIS, legislaţia care discriminează persoanele cu dubla cetăţenie, legislaţia cu privire la administrarea locală, Codul Electoral, Codul Audiovizualului.

    Chişinău, 14 iulie 2008

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com