• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Interviu cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedintele demis al CMC

    Interviu cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedintele demis al CMC

    07.07.2008  

    Mihai_Gimpu_1_.jpgStimate dle Mihai Ghimpu, cum credeţi care sunt motivele care au generat criza

    din Consiliul Municipal Chişinău?

    Vorba aia, peştele de la cap se strică. Cred că motivele vin de sus, de la puterea centrală. Guvernarea comunistă nu s-a putut împăca nici o clipă cu faptul că liberalii, dar şi un tânăr liberal ca Dorin Chirtoacă au câştigat Chişinăul, iar consilierii au reuşit să se adune în jurul unei coaliţii democratice în frunte cu liberalul Mihai Ghimpu. Primul care a uitat de semnătura pe documentul de formare a coaliţiei a fost preşedintele PPCD, Iurie Roşca. Însă nimeni nu a crezut că liberalul Ghimpu va face alianţă cu PSD-ul lui Dumitru Braghiş, pentru că noi suntem devotaţi principiului că nu ne legăm cu nomenclatura comunistă. Şi când au văzut că aici au pierdut, au insistat astfel încât Braghiş şi Muşuc să blocheze activitatea majorităţii în Consiliu. Acest lucru le-a reuşit în mare parte. Să ne amintim cum a fost votat bugetul capitalei, nu s-au ajuns două voturi, pentru că pe cineva i-au speriat că dacă votează zboară tăticii de la serviciu sau chiar el îşi pierde funcţia de consilier. Mulţi spuneau că această coaliţie nu-i capabilă, că Ghimpu nu-i bun administrator, că Chirtoacă este încă prea tânăr. Dar când au văzut că a trecut un an şi că lucrurile merg normal, au făcut tot posibilul să distrugă această coaliţie şi să compromită Consiliul Municipal. Şi i-au găsit pe cei care au puncte vulnerabile, pe Eduard Muşuc. De Braghiş nu pun nimic la îndoială, e comunist, comunist a rămas. Dar mi-e straniu că Muşuc, un tânăr care a fost închis de comunişti, cei care i-au luat afacerile a fost capabil să trădeze coaliţia democratică din CMC.

    Se spune despre coaliţia democratică că a fost creată cu stângul chiar de la bun început. Să ne amintim atunci când aţi reuşit, la 24 iulie 2007, să-i aduceţi la masa de negocieri pe alţi trei lideri de partide, Serafim Urechean, Iurie Roşca şi Dumitru Diacov. Aţi semnat atunci un acord de cooperare, prin care a fost creată coaliţia democratică. Dar atunci nu s-a reuşit alegerea unui preşedinte. De ce?

    Când am semnat acordul, PPCD, în frunte cu Roşca a acceptat că funcţia de preşedinte îi aparţine Partidului Liberal, lui Ghimpu. Este şi normal, noi suntem cu 11 mandate. Cum să vină să conducă Muşuc cu două mandate Consiliul. Aşa e în toată lumea şi aşa e în alte consilii raionale din republică.

    De ce nu aţi vorbit cu social-democratul Eduard Muşuc chiar de la bun început?

    Noi ne conducem de o hotărâre a partidului că nu facem coaliţie cu ei pentru că sunt trădători, sunt comunişti şi comunişti rămân.

    Dar cum rămâne cu PPCD care a votat la 4 aprilie 2005 un preşedinte comunist?

    M-am gândit că PPCD este succesorul de drept al Frontului Popular, căruia i-am dat foarte mulţi ani, luptând pentru cauza naţională. Să vă spun sincer, chiar a fost şi un pas spre a-i ajuta lui Roşca sa iasă din "mocirla" din 4 aprilie. Dar el nu a înţeles asta. Acum regret că am făcut acest pas. Mai bine erau la alegeri anticipate sau coaliţia monstruoasă PCRM, PPCD, PSD, PUM de la bun început. Lumea ar fi văzut ce ar fi făcut ei până acum, fiindcă pe ei nu-i interesează ceea ce ne interesează pe noi.

    Aţi declarat că treceţi în opoziţie faţă de coaliţia nou formată. De ce nu aţi găsit altă formulă? De ce nu aţi mers iarăşi pe negocieri, pentru a păstra coaliţia democratică?

    Dacă nici eu şi nici Muşuc în fruntea CMC atunci, Svetlana Popa, de la PCRM. Să fim serioşi, ce fel de coaliţie dacă ei din interior au boicotat activitatea coaliţiei, deşi s-au ales cu funcţii în urma negocierilor. Care coaliţie, dacă aceasta din decembrie 2007, când am votat bugetul capitalei, nu a mai funcţionat. Ce să păstrăm? Am răbdat, ştiţi de ce, fiindcă ei au vrut ca Muşuc să iasă ca erou, au aşteptat să-l excludem noi din coaliţie. Dar l-am lăsat să apară ca trădător şi ca jertfă. Eu sunt impulsiv, dar răbdare în unele probleme cheie am. Şi am dorit să vadă lumea cine este aparătorul lor şi pentru ce a venit în Consiliu.

    Cum o să lucraţi din opoziţie pentru cetăţeni?

    Suntem în opoziţie faţă de puterea politică, faţă de această grupare. Vom urmări aşa cum urmăreau şi ei activitatea CMC. Vom vota toate proiectele care vin să soluţioneze problemele cetăţenilor, ale CMC, ale muncipiului Chişinău. Nu ne interesează că Muşuc este preşedinte sau că proiectele vor fi înaintate de comunişti. Pentru noi e important dacă acest proiect vine să soluţioneze problema legală a cetăţeanului sau a persoanei juridice. Vom trage clopotul când se vor face afaceri pe banii publici. Noi nu vom organiza spectacole de prost gust de genul celor ale lui Klimenco, Onişcenco sau Muşuc.

    De ce nu aţi renunţat la funcţia de preşedinte al CMC, pentru a evita această criză?

    Oricine ar fi fost preşedinte, situaţia ar fi fost aceeaşi. Îmi pare rău că mulţi se uită invidios şi chiorâş spre primarul general Dorin Chirtoacă şi spre PL. Eu cred că partidele de dreapta şi centru dreapta trebuie să se bucure, pentru că important este nu cine va câştiga mai mult, dar cu cine poţi debarca guvernarea comunistă. În loc să ne bucurăm că avem un lider tânăr cu perspectivă, să-l susţinem, se întâmplă invers. Cel mai important rămâne, pentru mine, ca R. Moldova să fie salvată de regimul comunist care ne împiedică să ne dezvoltăm în toate domeniile. Cu această guvernare şi cu sateliţii ei n-o să ajungem niciodată spre UE.

    Care au fost principalele realizări în funcţia de preşedinte al CMC?

    În primul rând, am votat multe proiecte importante pe care cetăţenii le-au aşteptat de mulţi ani. Proiectele au fost înaintate în CMC în ordine cronolologică, dar nu cum s-a întâmplat până acum, prin relaţii. Am soluţionat problema cu S.A. "Termocom". Am rezistat în această batălie sprijinită de guverare. Când a fost deconectată apa caldă, am găsit soluţia ca cetăţenii să nu fie lipsiţi de acest serviciu. Am majorat cu 20 % salariile angajaţilor în sfera socială. Pot să zic că soluţionăm şi problema plajelor din Chişinău. De 25 de ani nimeni n-a văzut că trebuie curăţite şi înnoite plajele. Şi, în fond, ce aşteptau într-un an de zile să facem. Să construim metrou? Eu cred că, având un buget auster, noi am rezolvat multe probleme. Datoriile pe care le-am achitat, oare asta e puţin? Cu cele 500 de milioane de lei datorii, câte probleme rezolvam? Cred că cel mai important e că am încercat sa stârpim corupţia.

    Ce nu ati reuşit să faceţi în calitate de preşedinte al CMC şi din ce cauză?

    N-am reuşit să semnăm mai multe proiecte ce aparţin cetăţenilor. N-am reuşit să scoatem la licitaţie terenuri, să soluţionăm problema din jurul lacului "Valea morilor", dar asta nu e vina noastră, fiindcă lucrările au demarat fără suport financiar. Dar cel mai mult nu am reuşit să-i convingem pe cetăţeni că în 2009 ar fi putut vota o echipă de alternativă pentru guvernarea comunista, este vorba despre coaliţia democratică din CMC.

    În activitatea de preşedinte al CMC, v-a afectat cumva gradul de rudenie pe care îl aveţi cu primarul general al Chişinăului Dorin Chirtoacă, faptul că îi sunteţi unchi?

    Este o tâmpenie. Toată lumea a cunoscut în ce relaţii sunt cu primarul general, cu candidatul de atunci Dorin Chirtoacă. Este copilăreşte să auzi cum trâmbiţează Muşuc că chipurile Ghimpu i-a încurcat primarului să activeze. N-au fost decât relaţii ce ţin de problemele primăriei şi ale oraşului, dar şi relaţii care există între toţi cei care fac parte dintr-un partid politic.

    …se zice că l-aţi dirija din umbră pe primar …

    Este o prostie şi o naivitate. Dorin Chirtoacă este un tânar care a prins administrarea în primaria mun. Chişinău mai repede decât mine. Dacă ne-am sfătuit într-o problemă parcă asta înseamnă dirijare. Împreună, eu în calitate de preşedinte al PL şi Dorin Chirtoacă, ca şi vicepreşedinte al partidului, am venit cu un program. Electoratul a încredinţat PL-ului schimbarea. Noi deciziile le luăm la biroul politic al partidului, la sedinţa fracţiunii şi cred că Dorin Chirtoacă nu a apărut niciodată cu o idee în detrimentul oraşului sau al cetăţenilor. Dar să luăm şi alt aspect al problemei, parcă eu am timp să alerg permanent, să-i suflu primarului fă cutare sau cutare lucru, când el e atât de ocupat. M-a văzut cineva la şedinţele primăriei? Am fost eu vreodată să mă amestec? Oamenii când nu au argumente inventează nişte minciuni, dar încă şi proaste. Măcar să inventeze ceva care să fie credibil pentru oameni.

    Curtea Supremă de Justiţie a constatat ca aţi fost ales legal în funcţia de preşedinte al CMC. În acelaşi timp, a fost semnată decizia de demitere a dvs pe care aţi anunţat că o veţi ataca în instanţa de judecată. Cum credeţi că vor evolua lucrurile din această perspectivă?

    Sper că şi de această dată, instanţa de judecată va lua o decizie corectă, legală, fiindcă încălcările sunt foarte grave. În plus preşedintele se demite cu 2/3din voturile consilierilor municipali şi o să demonstrăm în instanţa de judecată acest lucru. Nu s-a dorit decât ca CMC să nu funcţioneze, să fie debarcat Ghimpu. Toate acestea demonstrează că Ghimpu nu l-a încurcat pe primar, dar i-a ajutat acestuia să funcţioneze mai bine Primăria şi CMC. Au înţeles că trebuie să distrugă totul ca să nu meargă lucrurile, altfel pierd alegerile parlamentare. Dar şi aşa o să le piardă.

    Cum veţi participa la alegerile din 2009?

    Foarte activ. Vom munci ca să dăm jos guvernarea comunistă. La moment, Codul Electoral ne dictează să participam de unul singur, dar, indiferent de Codul Electoral, eu consider că Partidul Liberal trebuie să meargă de unul singur în alegeri. Avem un partid de oameni oneşti, corecţi, cinstiţi. Eu, vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru, Corina Fusu, am început lupta înca din 1987-88 şi am rămas fideli cauzei naţionale. Despre Dorin Chirtoaca sondajele spun totul. Strategia trebuie să fie aplicată în felul următor: cum putem acumula mai multe voturi, împreună sau aparte. Ne-am convins că noi putem obţine mai multe mandate dacă PL merge aparte faţă de alte partide şi atunci venim şi luăm puterea sus şi iar apare câte un trădător, dar sper că asta nu se va întâmpla.

    Cu cine sunteţi dispuşi să faceţi coaliţii postelectorale?

    Sper că nu vor trece în Parlament cei care sunt "şuruburile" locomotivei comuniste. Şi mai sper că electoratul de această dată a înţeles care partide cu adevărat îşi doresc schimbarea în R. Moldova. Cînd numeri pe degete aceste formaţiuni, sunt puţine. Dacă alegătorii se vor aduna în jurul nostru nu vor regreta niciodată, mai ales pentru faptul că i-au încredinţat puterea PL-ului aşa cum au făcut-o în alegerile locale din Chişinău, alegându-l pe Chirtoacă primar şi acordându-i Partidului Liberal cele mai multe mandate, după comunişti. În prezent, suntem în relaţii bune de colaborare, asta se vede şi în CMC, cu AMN şi PLDM.

    sursa: basarabeni.ro


Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com