• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Interviu acordat de vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă agenţiei de presă româneşti NewsIn

    Interviu acordat de vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă agenţiei de presă româneşti NewsIn

    28.05.2008  
    Interviu acordat de vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă agenţiei de presă româneşti NewsIn

    chirtoaca_chisinau.jpg  Reporter: Cum apreciaţi declaraţia preşedintelui Voronin care a afirmat recent că primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, este cel care a declanşat războiul din Transnistria la sugestia Bucureştiului, în condiţiile în care acelaşi preşedinte Voronin a afirmat de nenumărate ori în ultimii ani că Rusia este cea care a pornit războiul împotriva Republicii Moldova?

     Dorin Chirtoacă: Din punctul meu de vedere lucrurile au, din păcate, o puternică tentă electorală. Pentru că Partidul Comuniştilor este într-o disperată căutare de voturi noi pentru alegerile parlamentare din 2009, când se pare că bazinul electoral al comuniştilor va fi şi mai epuizat faţă de alegerile locale din 2007. De unde ar putea veni aceste voturi? De la cetăţenii noştri plecaţi peste hotare la muncă nu prea au cum să vină. Potenţialul de racolare a celor din interior s-a cam epuizat. Rezultă o încercare din partea comuniştilor de a obţine voturi din Transnistria. Şi atunci trebuie să le servească cetăţenilor din regiunea transnistreană nişte subiecte electorale, în speranţa că ele vor prinde şi, în schimb, comuniştii vor fi recompensaţi cu voturi. Este nepotrivit şi chiar periculos faptul că din motive electorale se schimbă discursul şi se încearcă a fi schimbat adevărul.

    Este un lucru obiectiv că în 1992 războiul a fost declanţat de Federaţia Rusă împotriva Republicii Moldova, lucru care a fost constatat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul Ilaşcu, lucru pe care îl cunoaşte toată comunitatea internaţională şi anume în acest mod a intrat şi va rămâne în istorie această tristă pagină din trecutul Republicii Moldova.

    Această declaraţie a preşedintelui Voronin se înscrie şi în şirul evenimentelor recente. Înainte cu ceva timp au avut loc câteva vizite la Moscova, unde s-a văzut o schimbare de macaz în relaţiile bilaterale, a avut loc şi întâlnirea cu Smirnov – în care, din punctul meu de vedere, preşedintele Voronin a fost umilit şi nu mi se pare deloc demn de oricare cetăţean al Republicii Moldova să-şi vadă preşedintele umilit de cineva care a uzurpat puterea de stat în anii '90. Dar aceasta a fost alegerea preşedintelui Voronin. Iar după Vinerea Mare, când a făcut declaraţiile cu pricina, am mai putut urmări cum focul sfânt de la Ierusalim a fost adus în Republica Moldova de către un reprezentant al regiunii separatiste, episcopul Iustinian, chiar dacă, din punct de vedere religios, lucrurile nu ar sta aşa, pentru că bisericile din stânga Nistrului fac parte din Mitropolia Moldovei.

    Cred că se doreşte o soluţionare a situaţiei din Transnistria cu o puternică tentă electorală, în tandem cu Federaţia Rusă. Şi cred că de aici vin şi toate declaraţiile – ele sunt subordonate acestui interes.

    Citeşte mai departe!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com