• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: Groapa din buget şi afacerile mortuare

    Valeriu Munteanu: Groapa din buget şi afacerile mortuare

    15.07.2014  
    Bunelul Pavel, de la Boghiceni, Hânceşti, nenea, cum îi mai spuneam noi, repeta adesea, dar mereu cu multă îngăduială, o vorbă veche şi plină de înţelepciune: „Porcul nu se îngraşă în Ajun de Crăciun”, încercând, astfel, să ne convingă de faptul că lucrurile trebuie făcute la timpul lor, iar deprinderea de a rezolva totul în ultimul moment este păguboasă.

    Ei, şi pentru că deputaţii din majoritatea parlamentară nesocotesc poveţele buneilor săi (pentru că, fără îndoială, buneii deputaţilor de la guvernare, i-au povăţuit la fel pe nepoţii lor), în mod „obişnuit” deja, la ultimele şedinţe plenare ale Parlamentului, înainte de vacanţe, se introduc pe ordinea de zi câteva zeci de proiecte de legi, indiferent de gradul lor de cruditate.

    Şi, precum un comerciant bun, înaintea sărbătorilor Pascale sau a celor de iarnă ar putea vinde orice şi în orice cantităţi, la fel procedează şi deputaţii majorităţii parlamentare, numită simbolic şi pe bună dreptate Coaliţia „AeroBank”, introducând în ordinea de zi, fel de fel de proiecte de legi, unul mai deocheat de cât altul, proiecte, care „trebuie” examinate rapid, fără discuţii în societate, având în vedere caracterul lor reprobabil.

    Acest exerciţiu nedemocratic şi totodată păgubos, specific doar nouă, a dus la declararea neconstituţională a unui sfert din legile adoptate la ultima şedinţă din sesiunea trecută, atunci când pe sub Constituţie au fost trecute câteva legi, care, dacă nu ar fi fost sesizate de deputaţii Partidului Liberal la Curtea Constituţională, aveau să facă o gaură în bugetul de stat, dar şi în cele locale, de aproximativ 300—350 milioane de lei, bani care ar fi fost captaţi în câteva buzunare largi şi ulterior convertiţi în orez şi macaroane.

    În ordinea de zi a Parlamentului de joi sau vineri va fi introdus proiectul de lege nr. 256 din 30 iunie 2014, cu privire la modificarea unor acte legislative, o iniţiativă a Guvernului care vine să anuleze o lege promovată intens şi insistent de acelaşi Guvern şi votat de aceeaşi majoritate parlamentară, prin care s-a permis introducerea în Republica Moldova, a mijloacelor de transport doar pe o perioadă de 180 de zile anual, determinând astfel deţinătorii maşinilor să-şi înmatriculeze unităţile de transport.

    Este absolut evident că în situaţia în care dispare obligativitatea imperativă de înmatriculare a unităţilor de transport, deţinătorii acestora vor prefera să nu le înmatriculeze, evitând astfel plata accizului (care în Republica Moldova este destul de consistent, „pe alocuri”, vorba unui fost prim ministru, chiar exagerat), achitând în buget doar vinieta, ratându-se astfel sumele prevăzute pentru accizele, aferente înmatriculării şi taxele anuale rutiere.

    Bugetul de stat este o materie consacrată şi apărată de Constituţie, care la art. 131, al 6, stipulează foarte clar: „Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”, iar în acest sens există mai multe hotărâri concludente ale Curţii Constituţionale.

    În bugetul de stat din anul 2013, din accizele plătite la introducerea unităţilor de transport pe teritoriul Republicii Moldova s-au încasat aproximativ 770 milioane lei, iar în bugetul pentru 2014 s-au prevăzut încasări de 810 milioane de lei. În situaţia în care legea cu pricina va fi adoptată, bugetul de stat va fi vitregit de aproximativ 400 de milioane de lei, adică jumătate din suma prevăzută să ajungă în buget la acest capitol de venituri.

    Guvernanţii vor spune că fac acest lucru pentru a ferici şi mai mult poporul şi nu vor găsi nici o relaţionare între suma ratată la buget şi bugetele unor partide pentru campania electorală.

    P.S. Banii care nu vor ajunge la buget, în urma acestei noi escrocherii la nivel înalt, nu se vor pierde chiar cu totul, pentru că există, cu siguranţă, formula prin care aceştia să fie direcţionaţi către orez şi macaroane.

    Cele 400 milioane de lei, ratate la buget, înseamnă nu doar cifre, ci reprezintă necesităţi imperioase nesatisfăcute, mai ales pe dimensiunea micşorării disparităţilor sociale, crescând astfel şansa celor de la servicii funerare de aşi mări cifra de afaceri în anul acesta.


    Autor: Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL
    sursa: munteanu.md
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com