• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Întrebarea deputatului Valeriu Munteanu adresată lui Vlad Filat: V-aţi consultat cu partenerii europeni când aţi denunțat Acordul AIE?

    Întrebarea deputatului Valeriu Munteanu adresată lui Vlad Filat: V-aţi consultat cu partenerii europeni când aţi denunțat Acordul AIE?

    11.03.2013  

    Încercând să ordonez, după o anumită logică, evenimentele care au avut loc, pe malul Bâcului, în ultimele două luni, îmi apare tot mai des în memorie, o istorioară, pe care o cunosc de vreo douăzeci de ani:

    Un drumeţ, mergând prin pădure, vede un om atârnat de un copac, legat cu o funie de mână.

    — Ce-ai păţit, om bun?, îl întrebă drumeţul.

    — Iată, am obosit de atâtea obligaţii, de soţia cicălitoare, de soacra limbută, de vecini, care au case mai frumoase şi boi mai puternici şi de toţi ceilalţi care nu mă lasă să trăiesc după propriul plac, aşa că am hotărât să mă spânzur.

    — Păi, şi de ce te-ai agăţat de mână?

    — Am încercat să mă spânzur şi de gât, dar când se strânge laţul, mă sufoc şi mă doare…

    Din păcate, pot constata cu tristețe că ultimul Cabinet de Miniștri al Republicii Moldova, a murit prin suicid, juvățul fiind pregătit și potrivit în data de 13 februarie 2013, la ora 13.00, atunci când a fost denunțat acordul  AIE 2, iar metoda aleasă de sinucigaș, a fost una similară cu cea a omului din povestea de mai sus.

    Vladimir Filat, a știut cu siguranță că, denunțarea Acordului Alianței pentru Integrare Europeană, „operă” realizată absolut neașteptat (și pe furiș față de colegii de alianță), a lipsit de valabilitate acest important document politic și în mod implicit, a lăsat fără suport obligațional politic majoritatea parlamentară, care susținea Guvernul în activitatea sa (nu și în activitățile, care depășeau sau chiar sfidau legile acestui stat).

    Vreau să știu — și nu cred că sunt singurul care vrea asta! — dacă liderul PLDM, a consultat denunțarea acordului AIE cu partenerii europeni, alături de care încercăm să parcurgem agenda de integrare.

    Este mai mult decât evident, că oficialii europeni nu ar fi putut să nu observe, riscul major al acestui act nesăbuit, prin prisma imperativelor pe care le are Republica Moldova, pentru toamna acestui an.

    Este mai mult decât suspectă tăcerea europenilor în această problemă ori prelungita perioadă de acalmie, ne poate duce la gândul că dacă Vladimir Vasilievici nu a consultat cu europenii denunțarea acordului AIE, atunci acest lucru a fost coordonat cu Vladimir Vladimirovici, de la Kremlin, cu știrea lui Vladimir Nicolaevici și spre liniștita odihnă a lui Vladimir Ilici, fiind de fapt un act deliberat, în lupta geopolitică impardonabilă a Moscovei și nu un nou episod de hârjoneală puerilă cu Vladimir Gheorghevici, de la Grozești, așa cum se încearcă a ne fi prezentat.

    Pentru noi, liberalii, răspunsul la această întrebare, este foarte important, solicitându-i astfel liderului PLDM, să abordeze cu maximă responsabilitate acest subiect, iar răspunsul la întrebarea: când, unde și cu cine, a fost consultată intenția de a denunța acordul AIE?, ne va facilita dialogul, eventual negocierile, pentru semnarea unui nou acord de guvernare.

    O întrebare similară, dar de natură retorică, o adresăm şi preşedintelui Nicolae Timofti: „Domnule preşedinte, aţi fost consultat înainte de 13 februarie, în problema denunţării acordului AIE?”.

    P.S. După cum bine ştiţi, conform dogmelor creştine, cei care au hotărât să-şi ia viaţa dată de Dumnezeu, sunt îngropaţi în afara cimitirului, fără preot şi slujbă de înmormântare şi nu pot beneficia de iertarea păcatelor.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com